Vergi yapılandırmasından kimler faydalanabilecek?

Vergi yapılandırmasından kimler faydalanabilecek?

Mil­yon­lar­ca ki­şi­yi il­gi­len­di­ren vergi ya­pı­lan­dır­ma­sın­da son baş­vu­ru ta­ri­hi 30 Eylül. Tür­ki­ye Sa­na­yi­ci ve İş Adam­la­rı Vakfı (TÜSİAV) Vergi Plat­for­mu Baş­ka­nı Ba­ğım­sız De­net­çi Ser­kan Kum­dak­cı, yeni dü­zen­le­me ile il­gi­li kri­tik nok­ta­la­rı 5 soru 5 cevap kap­sa­mın­da de­ğer­len­dir­di.

Ya­pı­lan­dır­ma­dan tüm mü­kel­lef­ler fay­da­la­na­bi­li­yor mu?
Evet . 7326 sa­yı­lı ka­nu­nun, vergi ya­pı­lan­dır­ma­sı, mat­rah ve vergi ar­tı­rı­mı, bi­lan­ço­la­rın dü­zel­til­me­si gibi tüm hü­küm­ler­den bütün vergi mü­kel­lef­le­ri fay­da­la­na­bi­li­yor.
Ayıca yap­mış ol­du­ğu ti­ca­ri fa­ali­yet­ler­den do­la­yı vergi mü­kel­le­fi ol­ma­sı ge­re­kir­ken mü­kel­le­fi­yet tesis et­tir­me­miş ki­şi­ler de mat­rah ve vergi ar­tı­rı­mı hü­küm­le­rin­den is­ti­fa­de ede­bi­li­yor.
⁃Ya­pı­lan­dır­ma hangi dö­ne­me ait borç­la­rı kap­sı­yor?
Ya­pı­lan­dır­ma kap­sa­mı­na alı­na­cak borç­lar 30 Nisan 2021 dahil bu ta­rih­ten ön­ce­ki dö­nem­le­re ait tu­tar­la­rı kap­sı­yor.
30.04.2021 ta­ri­hi iti­ba­riy­le;
-Vergi Usul Ka­nu­nu kap­sa­mı­na giren ve be­ya­na da­ya­nan ver­gi­ler­de bu ta­ri­he kadar ve­ril­me­si ge­re­ken be­yan­na­me­le­re iliş­kin vergi ve bun­la­ra bağlı vergi ce­za­la­rı, ge­cik­me fa­iz­le­ri ve ge­cik­me zam­la­rı,
-2021 yılı için ta­hak­kuk eden mo­tor­lu ta­şıt­lar ver­gi­si­nin ikin­ci tak­si­di hariç ta­hak­kuk eden vergi ve bun­la­ra bağlı vergi ce­za­la­rı, ge­cik­me fa­iz­le­ri, ge­cik­me zam­la­rı,
-Ya­pı­lan tes­pit­le­re iliş­kin ola­rak vergi as­lı­na bağlı ol­ma­yan vergi ce­za­la­rı, idari para ce­za­la­rı,
-Güm­rük Ka­nu­nu ve il­gi­li diğer ka­nun­lar kap­sa­mın­da güm­rük yü­küm­lü­lü­ğü doğan ve Ti­ca­ret Ba­kan­lı­ğı­na bağlı tah­sil da­ire­le­ri ta­ra­fın­dan takip edi­len güm­rük ver­gi­le­ri, idari para ce­za­la­rı, fa­iz­ler, ge­cik­me fa­iz­le­ri, ge­cik­me zammı ala­cak­la­rı, SGK'ye bağlı tah­sil da­ire­le­ri ta­ra­fın­dan takip edi­len ve be­lir­ti­len sü­re­le­rin so­nu­na kadar ta­hak­kuk et­ti­ği halde öden­me­miş ala­cak­lar,
-Sos­yal Si­gor­ta­lar ve Genel Sağ­lık Si­gor­ta­sı Ka­nu­nu'nun il­gi­li mad­de­le­ri kap­sa­mın­da­ki si­gor­ta­lı­lık sta­tü­le­rin­den kay­nak­la­nan, 2021 yılı nisan ayı ve ön­ce­ki ay­la­ra iliş­kin si­gor­ta primi, emek­li­lik ke­se­ne­ği ve kurum kar­şı­lı­ğı, iş­siz­lik si­gor­ta­sı primi, sos­yal gü­ven­lik des­tek primi ile bun­la­ra bağlı ge­cik­me ce­za­sı ve ge­cik­me zammı ala­cak­la­rı, iş­le­nen fi­il­le­re iliş­kin olup il­gi­li ka­nun­la­rı uya­rın­ca uy­gu­la­nan idari para ce­za­la­rı ile bun­la­ra bağlı ge­cik­me ce­za­sı ve ge­cik­me zammı ala­cak­la­rı,
-İlgili ka­nun­la­rı ge­re­ğin­ce takip edi­len 2021 yılı nisan ayı ve ön­ce­ki ay­la­ra iliş­kin damga ver­gi­si, özel işlem ver­gi­si ve eği­ti­me katkı payı ile bun­la­ra bağlı ge­cik­me zammı ala­cak­la­rı,
-İl özel ida­re­le­ri­nin 6183 sa­yı­lı kanun kap­sa­mın­da takip edi­len ve va­de­si 30 Nisan 2021 dahil bu ta­rih­ten önce ol­du­ğu halde dü­zen­le­me­nin ya­yı­mı ta­ri­hi iti­ba­rıy­la öden­me­miş bu­lu­nan asli ve fer'i amme ala­cak­la­rı şek­lin­de olu­şan borç­lar kanun kap­sa­mın­da ya­pı­lan­dı­rı­la­bi­lir.
⁃Son gün ya­pı­lan baş­vu­ru­lar­da yı­ğıl­ma olu­yor mu?
Şah­sen mü­ra­ca­at­lar ya­pı­la­bil­di­ği gibi in­te­rak­tif or­tam­dan da baş­vu­ru alı­na­bi­li­yor.
Özel­lik­le vergi da­ire­le­ri ve SGK Mü­dür­lük­le­ri olmak üzere il­gi­li tüm ku­rum­lar­da yo­ğun­luk ya­şan­dı­ğı gibi, sis­tem­sel yo­ğun­luk­lar ve in­ter­net prob­lem­le­ri ile de kar­şı­la­şı­la­bi­li­yor.
⁃Ya­pı­lan­dır­ma kaç tak­sit­te ger­çek­le­şi­yor? İlk tak­sit öde­me­si ne zaman?
Kanun kap­sa­mın­da ta­nı­nan im­kan­la­rı, iki­şer aylık pe­ri­yod­lar­la;
6, 9, 12, 18 tak­sit se­çe­ne­ği ile öde­ye­bil­me im­ka­nı bu­lun­mak­ta­dır.
Borç­la­rı­nı tak­sit­le öde­mek is­te­yen va­tan­daş­la­rı­mız ka­nun­da­ki vade far­kı­nı öden­mek su­re­tiy­le; 6, 9, 12, 18 tak­sit se­çe­ne­ğin­den bi­ri­ni ter­cih ede­bi­le­cek­ler.
18 ay tak­sit se­çe­ne­ği­ni ter­cih eden bir va­tan­da­şı­mız bor­cu­nu 36 ayda öde­ye­cek­tir.
Ter­cih edi­len tak­sit sa­yı­sı­na göre gün­cel­le­necek tutar aşa­ğı­da­ki kat­sa­yı­la­ra göre be­lir­le­ne­cek­tir;
â–ª 6 eşit tak­sit için (1,09),
â–ª 9 eşit tak­sit için (1,135),
â–ª 12 eşit tak­sit için (1,18),
â–ª 18 eşit tak­sit için (1,27).
Borç­la­rı­nı 6183 sa­yı­lı ka­nu­nun 48'inci mad­de­si­ne göre tak­sit­len­dir­miş veya 7256 sa­yı­lı ka­nu­na göre bor­cu­nu ya­pı­lan­dı­rı­lan ve hala tak­sit­le­ri­ni öde­mek­te olan­lar da kalan tak­sit tu­tar­la­rı­nı ya­pı­lan­dı­ra­bi­le­cek­ler.
Vergi borç­la­rı­na iliş­kin ola­rak, öden­me­si ge­re­ken ilk tak­si­tin ödeme sü­re­si (31 Ekim 2021 ta­ri­hi hafta so­nu­na denk gel­di­ğin­den) 1 Kasım 2021 ta­ri­hi­ne, Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu'na ya­pı­la­cak baş­vu­ru­lar­da, öden­me­si ge­re­ken ilk tak­sit­le­rin ödeme sü­re­si ise 30 Kasım 2021 ta­ri­hi­ne kadar ya­pı­la­bi­lir.
⁃Tak­sit öde­me­le­rin­de hangi kri­ter­ler ya­pı­lan­dır­ma­yı bo­zu­yor?
â–ª Ya­pı­lan­dır­ma tak­sit­le­rin­den ilk iki tak­si­tin sü­re­sin­de öden­me­me­si,
â–ª İlk iki tak­sit sü­re­sin­de ve tam ola­rak öden­mek­le bir­lik­te, bir tak­vim yılı içe­ri­sin­de iki­den fazla tak­si­tin öden­me­me­si veya eksik öden­me­si du­ru­mun­da ya­pı­lan­dır­ma bo­zu­la­cak­tır.
Ay­rı­ca;
â–ª Tak­sit­li öde­me­ler­de (tak­si­tin 10'unu geç­me­mek üzere) 10 TL'ye kadar eksik öde­me­ler ya­pı­lan­dır­ma­yı boz­ma­ya­cak­tır.
â–ª Ya­pı­lan­dır­ma­nın bo­zul­ma­sı ha­lin­de, borç­lu­lar öde­dik­le­ri tak­sit tu­ta­rı kadar ya­pı­lan­dır­ma hü­küm­le­rin­den ya­rar­la­na­bi­le­cek­ler.

Ha­ber-Fo­to: İlayda Tür­koğ­lu