FİLİSTİN BAROSU AVUKATLARI TBB'NİN EV SAHİPLİĞİNDE EN ÜST PROTOKOLLE AĞIRLANDI

Güncel Haberler 22.09.2021 16:10:19 0
FİLİSTİN BAROSU AVUKATLARI TBB

Fi­lis­tin Ba­ro­su Baş­kan Yar­dım­cı­sı Ya­ze­ed Makh­lo­uf ve be­ra­be­rin­de­ki heyet, Tür­ki­ye Ba­ro­lar Bir­li­ği Baş­ka­nı Av. Prof. Dr. Metin Fey­zi­oğ­lu'nun ev sa­hip­li­ğin­de 15-16 Eylül ta­rih­le­rin­de An­ka­ra'da en üst pro­to­kol­le ağır­lan­dı.

Batı Şeria ve Gazze'de görev yapan Fi­lis­tin Ba­ro­su'na men­sup avu­kat­lar, TBB'nin da­vet­li­si ola­rak An­ka­ra'ya geldi. Heyet An­ka­ra'da sı­ra­sıy­la Kamu De­net­çi­li­ği Ku­ru­mu, Yar­gı­tay Baş­kan­lı­ğı, Yar­gı­tay Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı­lı­ğı, Bölge Ad­li­ye Mah­ke­me­si (İsti­naf) Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı­lı­ğı ve Ada­let Ba­kan­lı­ğı'nı zi­ya­ret etti.

ADA­LET BA­KA­NI GÜL'E ZİYARET;
He­ye­ti kabul eden Ada­let Ba­ka­nı Ab­dul­ha­mit Gül, Fi­lis­tin'deki hu­kuk­suz­lu­ğun, BM'lerin on­lar­ca ka­ra­rı­na rağ­men in­san­lık adına üzücü bir tablo ol­du­ğu­nu söy­le­di. Bakan Gül, "Tüm bu hak­sız­lık­la­ra karşı in­san­lık ses­siz ka­lır­ken, Tür­ki­ye Fi­lis­tin'in haklı da­va­sın­da da ya­nın­da ol­muş­tur. Tür­ki­ye Fi­lis­tin'le il­gi­li hak­kın ve hu­ku­kun ol­ma­ya her daim devam ede­cek­tir. İnsan hak­la­rı ve hukuk adına ko­nu­şan­la­rın ‘ger­çek­ten dün­ya­da ada­let var' di­ye­bil­me­si için Fi­lis­tin bir tur­nu­sol ka­ğı­dı­dır. Tek­rar size ve he­ye­ti­ni­ze hoş gel­di­niz di­yo­rum" dedi.
Fi­lis­tin Ba­ro­su Baş­kan Yar­dım­cı­sı Ya­ze­ed Makh­lo­uf da, Fi­lis­tin Dev­let Baş­ka­nı Mah­mut Abbas'ın se­lam­la­rı­nı ile­te­rek söze baş­la­dı. Makh­lo­uf, "Bugün çok mut­lu­yuz. Batı Şeria ve Gazze'deki mes­lek­taş­la­rı­mı­zın, ku­rum­la­rı­mı­zın bir araya gel­me­si, ile­ti­şim im­kan­sız­lı­ğı ne­de­niy­le çok zor­dur. Tür­ki­ye'nin Fi­lis­tin da­va­sı­na ver­miş ol­du­ğu des­te­ği biz hep gurur kay­na­ğı gör­dük. Tek­rar­dan siz­le­re derin ve sa­mi­mi duy­gu­lar­la şük­ran­la­rı­mı­zı su­nu­yo­ruz" diye ko­nuş­tu.
Fey­zi­oğ­lu da, Fi­lis­tin'den gelen he­ye­tin An­ka­ra'da en üst pro­to­kol­le kabul edil­di­ği­ni be­lir­te­rek, "Bu sı­ra­dan bir pro­to­kol ge­zi­si değil.
Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın en üst de­re­ce­den ifade et­ti­ği dev­le­ti­mi­zin ve mil­le­ti­mi­zin du­ru­şu­nun or­ta­ya kon­ma­sı" dedi.
Fey­zi­oğ­lu, "Türk mil­le­ti tek yürek Fi­lis­tin da­va­sı­nın ar­ka­sın­da­dır. Öyle sa­nı­yo­rum ki Fi­lis­tin'den gelen de­ğer­li mes­lek­taş­la­rı­mız bunu bu­ra­da ya­şa­ya­rak gör­müş­ler­dir.
Biz de mes­lek­taş­la­rı­mı­zın yeri gel­di­ğin­de ha­yat­la­rı­nı or­ta­ya ko­ya­rak gös­ter­dik­le­ri du­ru­şun ar­ka­sın­da­yız. Tür­ki­ye'nin Fi­lis­tin için gös­ter­di­ği du­ru­şu çı­kar­sız­dır, kendi men­fa­ati­ni gö­ze­te­rek gös­ter­di­ği bir duruş de­ğil­dir.
Mes­lek­taş­la­rı­mız­dan da bizim is­tir­ha­mı­mız Tür­ki­ye'ye yö­ne­lik hak­sız sal­dı­rı­lar­da ka­mu­oy­la­rı­nı doğru bil­gi­len­dir­me­le­ri­dir" dedi.
"Bir­bi­ri­mi­zi ta­nı­ma ve iş bir­li­ği yo­lun­da bu zi­ya­re­ti çok önem­li bir adım ola­rak gö­rü­yo­rum" diyen Fey­zi­oğ­lu, "En kısa za­man­da da bir iade­yi zi­ya­ret için biz Fi­lis­tin'e gi­de­ce­ğiz in­şal­lah. Bu kabul için bir kez daha te­şek­kür edi­yo­rum." diye ko­nuş­tu.
Fi­lis­tin he­ye­ti, TBB Yö­ne­tim Ku­ru­lu Say­man Üyesi Av. Sabri Erdal Gün­gör eş­li­ğin­de Bölge Ad­li­ye Mah­ke­me­si Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı­sı ta­ra­fın­dan da kabul edil­di.
AKAR­CA: BA­ĞIM­SIZ VE ÖZGÜR BİR FİLİSTİN HEPİMİZİN DİLEĞİ;
Yar­gı­tay Baş­ka­nı Meh­met Akar­ca da, he­ye­ti ka­bu­lü sı­ra­sın­da, Tür­ki­ye ve Fi­lis­tin ara­sın­da bütün alan­lar­da güçlü bir bağ ve iş­bir­li­ği ol­du­ğu­nu söy­le­di. Tür­ki­ye Ba­ro­lar Bir­li­ği ile Fi­lis­tin Ba­ro­su ara­sın­da hukuk ala­nın­da­ki iş bir­li­ğin­den duy­du­ğu mem­nu­ni­ye­ti dile ge­ti­ren Akar­ca, "He­pi­mi­zin di­le­ği ba­ğım­sız ve özgür bir Fi­lis­tin dev­le­ti­nin ebe­di­ye­te kadar sür­me­si" dedi.
Fey­zi­oğ­lu da, "Zaten yü­re­ği­miz­de­si­niz. Ken­di­ne Türk'üm diyen ve bu top­rak­la­rın da­va­sı­na bağlı olan her­ke­sin yü­re­ğin­de­si­niz. Fi­lis­tin­li mes­lek­taş­la­rı­mız­la bun­dan sonra daha yakın ça­lı­şa­ca­ğız. Ev sa­hip­li­ği­niz için şah­sı­nız­da tüm Yar­gı­tay'a te­şek­kür edi­yo­rum" dedi.
Fi­lis­tin­li heyet, Yar­gı­tay'ın yeni hiz­met bi­na­sı­nı da tek tek gezdi. Yet­ki­li­ler­den bilgi aldı.
KDK DE­NETÇİLERİNE ZİYARET;
Heyet, Kamu De­net­çi­li­ği Ku­ru­mu'nu da (Om­buds­man­lık) zi­ya­ret etti. Zi­ya­ret­te KDK De­net­çi­le­ri Yahya Akman, Sa­det­tin Kal­kan, Arif Dül­ger, KDK Genel Sek­re­te­ri İbra­him Kı­lınç, TBB Baş­ka­nı Prof. Dr. Fey­zi­oğ­lu ve TBB Baş­kan Baş­da­nış­ma­nı Prof. Dr. Nec­det Basa da yer aldı. Bu­ra­da bir ko­nuş­ma yapan Fey­zi­oğ­lu, om­buds­man­lık ku­ru­mu­nun Tür­ki­ye'deki iş­le­vin­den söz eder­ken, şun­la­rı söy­le­di:
"Tür­ki­ye'de om­buds­man­lı­ğın gel­di­ği nok­ta­yı şöyle özet­le­ye­yim size: Bu­ra­da va­tan­da­şın baş­vu­ru­su üze­ri­ne ve­ri­len ka­rar­la­ra ya­zı­lan ge­rek­çe­ler birer bi­lim­sel hukuk ma­ka­le­si gibi. Om­buds­man bir ko­nu­da tav­si­ye ka­ra­rı ve­ri­yor­sa va­tan­da­şın le­hi­ne, o ka­ra­rın Türk ida­re­si üze­rin­de hu­ku­ki değil ama fiili bağ­la­yı­cı­lı­ğı var. Tür­ki­ye'de va­tan­daş ile ida­re­nin ara­sın­da­ki yar­gı­sal uyuş­maz­lık­lar idare mah­ke­me­si­ne gö­tü­rü­lür. Eğer va­tan­da­şın elin­de om­buds­ma­nın ver­di­ği kendi le­hi­ne bir karar varsa, şahsi tec­rü­bem idare mah­ke­me­le­ri­nin o ka­ra­rı emsal ala­rak kendi ka­rar­la­rı­nı ver­dik­le­ri yö­nün­de­dir. Bi­zim­le de il­gi­li çok sa­yı­da ka­rar­la­rı var. Biz tabi çok cid­di­ye ala­rak oku­ruz ve kendi yö­ne­tim ku­ru­lu­ma da söy­le­di­ğim şudur. Om­buds­ma­nın böyle bir ka­ra­rı var­ken dava yo­lu­na git­ti­ği­miz­de ka­zan­ma şan­sı­mız çok az derim. Do­la­yı­sıy­la bizim için hu­ku­ku­mu­za çok büyük bir ka­zanç oldu." dedi.
BİZİM DOST­LU­ĞU­MUZ ÇI­KAR­SIZ­DIR, YÜ­REK­TENDİR
Fi­lis­tin hal­kı­nın uğ­ra­dı­ğı baskı, zulüm ve ezi­yet­le­re karşı Türk dev­le­ti ve Türk mil­le­ti­nin tek yürek ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Fey­zi­oğ­lu, "Bizim dost­lu­ğu­muz çı­kar­sız­dır. Yü­rek­ten­dir. Mil­le­ti­mi­zin uğ­ra­dı­ğı soy­kı­rım if­ti­ra­sı­nın sizin ta­ra­fı­nız­dan iç yü­zü­nün bi­lin­me­si­ni is­te­riz ve ma­ne­vi des­te­ği­ni­zi bek­le­riz" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
AKMAN: PO­PU­LARİTEMİZ VA­TAN­DAŞ­LAR İÇİN;
KDK De­net­çi­si Yahya Akman da om­buds­man­lık ku­ru­mu­nun po­pü­la­ri­te­si­nin va­tan­daş için ol­du­ğu­nu söy­le­di. Akman, "Biz yar­gı­da al­ter­na­tif çözüm yol­la­rın­dan bir ta­ne­si­yiz. Om­buds­man­lık ulus­la­ra­ra­sı bir ku­rum­dur. Ülke dı­şın­da­ki insan hakkı ih­lal­le­riy­le ve milli me­se­le­ler­le de il­gi­li­yiz" diye ko­nuş­tu.
MAKH­LO­UF: KENDİ ÜLKEMİZDE GİBİYİZ;
Fi­lis­tin Ba­ro­su Baş­kan Yar­dım­cı­sı Ya­ze­ed Makh­lo­uf ise, şun­la­rı söy­le­di: "Siz­ler­le bir­lik­te bu­ra­da ol­mak­tan biz çok mut­lu­yuz ve gu­rur­lu­yuz. Tür­ki­ye ve Türk halkı, Fi­lis­tin'in ve Fi­lis­tin hal­kı­nın uğ­ra­dı­ğı zulüm ve mağ­du­ri­yet­le­re her zaman karşı çık­mış­tır. Os­man­lı'dan bu­gü­ne her zaman Fi­lis­tin'den yana bir duruş gös­ter­miş­tir. O yüz­den te­şek­kür ede­riz. Her­kes­ten sıcak bir kar­şı­la­ma gör­dük. Bu bizi çok gu­rur­lan­dır­dı. Biz bu­ra­da ken­di­mi­zi kendi ül­ke­miz­de gibi his­se­di­yo­ruz. Di­le­riz iş bir­li­ği­miz daha da iler­ler." dedi.


Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali Ka­val­cı


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °