ONUN HİKÂYESİ RİZE ANZER'DE BAŞLADI TÜRK SİNEMASININ YERLİ RAMBOSU SÖNMEZ YIKILMAZ KÜRESEL ISINMAYA DİKKAT ÇEKEN DEV BİR ÇALIŞMAYA İMZA ATTI

Yazarlarımız 25.09.2021 10:43:53 0
ONUN HİKÂYESİ RİZE ANZER

Sön­mez Yı­kıl­maz'ın hayat hi­ka­ye­si 1945 yı­lın­da Rize Anzer'de baş­la­dı. As­lın­da onun hi­ka­ye­si Türk Si­ne­ma­sı'nın Ye­şil­çam'ın hi­ka­ye­si­dir. Ken­di­si­ni söz ver­di­ği halde si­ne­ma­ya gön­der­me­yen ba­ba­sı­na kızar ve so­lu­ğu İstan­bul'da alır. Önce Küçük Mus­ta­fa Paşa'ya, sonra Ri­ze­li­le­rin ika­met et­ti­ği Ka­sım­pa­şa'ya geçer. Orada dö­ne­min ünlü ka­ba­da­yı­sı Dede Sul­tan na­mıy­la Sul­tan De­mir­can'la ta­nı­şır. Bir hal­ter der­gi­si­nin dü­zen­le­di­ği ya­rış­ma­da 3. Tür­ki­ye Erkek Gü­ze­li se­çi­lir.

SİNE­MA­MI­ZIN YERLİ RAM­BO­SU
Yö­net­men­le­rin dik­ka­ti­ni çe­ke­bil­mek için yaz-kış her gün Ga­la­ta­sa­ray - Tak­sim ara­sın­da­ki yolu, üze­rin­de atlet, ka­fa­sın­da bir kov­boy şap­ka­sı, aya­ğın­da bot­lar yürür. Bu uğur­da ha­mal­lık, ır­gat­lık, ka­me­ra­man asis­tan­lı­ğı dahil her işi yapar. 1967'de Mal­ko­çoğ­lu fil­mi­ne ça­ğı­rır­lar. Büyük bir rol bek­li­yor­dur, fakat fi­gü­ran ola­rak oynar. Yıl­maz Güney, Ayhan Işık, Cü­neyt Arkın, Tanju Korel, Kadir İnanır, Yıl­maz Kök­sal, Tamer Yiğit,Tarık Akan, Şener Şen, Kemal Sunal başta olmak üzere po­pü­ler olan bütün jön­ler­le ka­me­ra kar­şı­sı­na geçti. Yüz­ler­ce film­de yer aldı. Ma­ni­sa Tar­za­nı, Si­la­ha Ye­min­liy­dim, Türk Ram­bo­su, Rock­çı Ke­ko­lor, Kil­ling Ölüm Sa­çı­yor isim­li film­ler­de baş­rol oy­na­dı. Doğ­du­ğu top­rak­la­rı­nın adını ta­şı­yan Anzer Film Şir­ke­ti'nin sa­hi­bi­dir.
CEN­NET VADİNİN SESSİZ CIĞ­LI­ĞI'NE KULAK VERİN
Si­ne­me­ye büyük kat­kı­la­rı olan Sön­mez Yı­kıl­maz do­ğa­ya ve­ri­len za­rar­la­ra, kü­re­sel ısın­ma­ya ve ül­ke­mi­zin kül­tü­rel zen­gin­lik­le­ri­ne dik­kat çek­mek ga­ye­siy­le Cen­net Va­di­nin Ses­siz Çığ­lı­ğı adı al­tın­da yeni bir ça­lış­ma­nın söz dü­zen­le­me­le­riy­le uğ­ra­şı­yor. Bel­ge­sel Drama tar­zın­da ha­zır­la­dı­ğı ça­lış­ma­da kü­re­sel ısın­ma, Hes­ler, çev­re­ye ve­ri­len za­rar­lar an­la­tı­lır­ken, ül­ke­miz­de­ki kül­tü­rel zen­gin­li­ğe vurgu yapan Yı­kıl­maz ile Cen­net Va­di­nin Ses­siz Çığ­lı­ğı isim­li bel­ge­se­li ve hayat hi­ka­ye­si üze­ri­ne söy­le­şi yap­tık.


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °