Tarih: 27.09.2021 10:51

Recep Tayip Erdoğan Üniversitesi'nden Patent Başarısı

Facebook Twitter Linked-in

Recep Tayip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si (RTEÜ) son yıl­lar­da gös­ter­miş ol­du­ğu pa­tent ba­şa­rı­la­rı­na bir ye­ni­si­ni daha ek­le­di.

Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si (RTEÜ) Zi­ra­at Fa­kül­te­si Bahçe Bit­ki­le­ri Bö­lü­mü Öğ­re­tim Üyesi Doç. Dr. Ke­zi­ban Ya­zı­cı'nın yü­rü­tü­cü­sü ol­du­ğu TÜBİTAK 1001 pro­je­si so­nu­cun­da Is­par­ta Uy­gu­la­ma­lı Bi­lim­ler Üni­ver­si­te­sin­den Prof. Dr. Meh­tap Şahin Çevik ile bir­lik­te ge­liş­tir­di­ği ‘‘Nar Mey­ve­sin­de güneş ya­nık­lı­ğı­na da­ya­nık­lı ve has­sas bi­rey­le­ri bir­bi­rin­den ayı­ran mo­le­kü­ler mar­kör­ler" baş­lık­lı buluş Türk Pa­tent ve Marka Ku­ru­mun­dan pa­tent tes­ci­li aldı.
Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si (RTEÜ) Rek­tör­lü­ğü'nden ya­pı­lan açık­la­ma­da, 'Öğ­re­tim üye­miz ta­ra­fın­dan, yü­rü­tü­cü­sü ol­du­ğu TÜBİTAK 1001 pro­je­si so­nu­cun­da ge­liş­ti­ren bu buluş ile Tür­ki­ye'de ve dün­ya­da ilk kez, nar mey­ve­sin­de güneş ya­nık­lı­ğı­na da­ya­nık­lı ve has­sas bi­rey­le­ri bir­bi­rin­den ayı­ran bir DNA mar­kö­rü elde edil­di. Bu­lu­nan bu mar­kör­ler sa­ye­sin­de nar ıs­la­hın­da 5-6 yıl süren ön se­lek­si­yon ça­lış­ma­la­rı or­ta­dan kal­ka­cak olup, ıslah için çok önem­li olan bu süre ile güneş ya­nık­lı­ğı­na da­ya­nık­lı nar çeşit aday­la­rı çok erken dö­nem­de be­lir­le­ne­bi­lecek ve güneş ya­nık­lı­ğı­na da­ya­nık­lı yeni nar çe­şit­le­ri­nin ge­liş­ti­ril­me­si sağ­la­na­cak. Dün­ya­da da bir ilk ni­te­li­ğin­de olan bu buluş ay­rı­ca, kü­re­sel ısın­ma ve iklim de­ği­şik­li­ğin­de ül­ke­miz­de meyve ye­tiş­ti­ri­ci­li­ği­ne çok önem­li kat­kı­lar sağ­la­ya­cak.
Yap­mış ol­du­ğu ça­lış­ma, or­ta­ya koy­muş ol­du­ğu bi­lim­sel buluş ve ge­liş­tir­miş ol­du­ğu yön­tem do­la­yı­sıy­la öğ­re­tim üye­mi­zi teb­rik eder, ba­şa­rı­la­rı­nın de­va­mı­nı di­le­riz.' de­nil­di.

Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —