TSK Güçlendirme Vakfı 34 Yaşında

Güncel Haberler 29.09.2021 09:11:05 0
TSK Güçlendirme Vakfı 34 Yaşında

Tür­ki­ye'nin kendi ken­di­ne ye­ter­li bir sa­vun­ma sa­na­yii tesis etme ih­ti­ya­cı­nın te­tik­le­yi­ci un­su­ru, 1964'te ya­şa­nan Kıb­rıs Bu­na­lı­mı­nın ar­dın­dan 1974'te adaya yap­tı­ğı­mız Kıb­rıs Barış Ha­re­ka­tı son­ra­sın­da Tür­ki­ye'ye uy­gu­la­nan silah am­bar­go­su ol­muş­tur. Bu dö­nem­de ih­ti­yaç­lar doğ­rul­tu­sun­da sa­vun­ma sa­na­yii ham­le­si, kuv­vet ko­mu­tan­lık­la­rı­nın adına ku­ru­lan va­kıf­lar yolu ile baş­la­tıl­mış­tır. Türk halkı ta­ra­fın­dan büyük bir te­vec­cüh­le kar­şı­la­nan ve des­tek­le­nen va­kıf­lar, 17 Ha­zi­ran 1987 ta­ri­hin­de kabul edi­len 3388 Sa­yı­lı "Türk Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri­ni Güç­len­dir­me Vakfı Ka­nu­nu" ile 26 Eylül 1987 ta­ri­hin­de bir­leş­ti­ri­le­rek Türk Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri­ni Güç­len­dir­me Vakfı ku­rul­muş­tur.

TSK Güç­len­dir­me Vakfı Mü­te­vel­li He­ye­ti; Cum­hur­baş­ka­nı Sayın Recep Tay­yip ER­DO­ĞAN baş­kan­lı­ğın­da, Cum­hur­baş­ka­nı Yar­dım­cı­sı, Millî Sa­vun­ma, Ge­nel­kur­may ve Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Sa­vun­ma Sa­na­yii Baş­ka­nı'ndan,
Yö­ne­tim Ku­ru­lu; Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Sa­vun­ma Sa­na­yii Baş­ka­nı Prof.Dr. İsmail DEMİR baş­kan­lı­ğın­da ve Millî Gü­ven­lik Ku­ru­lu Vali Genel Sek­re­te­ri Sey­ful­lah HA­CI­MÜF­TÜ­OĞ­LU Baş­kan Ve­kil­li­ğin­de, (E) Org. Ümit DÜN­DAR, Sa­na­yi ve Tek­no­lo­ji Bakan Yar­dım­cı­sı Hasan BÜ­YÜK­DE­DE ve Türk Hava Ku­ru­mu Kay­yum He­ye­ti Baş­ka­nı Cenap AŞCI'dan oluş­mak­ta­dır.
TSK Güç­len­dir­me Vakfı ku­ru­lu­şu ve ya­pı­sı iti­ba­rıy­la Tür­ki­ye'nin sa­vun­ma sa­na­yii ala­nın­da fa­ali­yet gös­te­ren, ka­nun­la ku­ru­lan tek Vakıf ko­nu­mun­da­dır.
Vak­fın ku­ru­luş amacı; 3388 sa­yı­lı ka­nun­la "Milli harp sa­na­yi­mi­zin ge­liş­ti­ril­me­si, yeni harp sa­na­yi dal­la­rı­nın ku­rul­ma­sı, harp silah, araç ve ge­reç­le­ri­nin satın alın­ma­sı su­re­tiy­le Türk Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri­nin savaş gü­cü­nün ar­tı­rıl­ma­sı­na kat­kı­da bu­lun­mak üzere mil­le­ti­mi­zin maddi ve ma­ne­vi des­te­ği­ni sağ­la­mak" ola­rak be­lir­len­miş­tir. Vakıf ku­ru­lu­şu­nun 34'üncü yı­lın­da bugün, ka­nun­la be­lir­le­nen gö­rev­le­ri­ni la­yı­kıy­la ye­ri­ne ge­tir­me­nin hu­zu­ru­nu ya­şa­mak­ta­dır.
ASEL­SAN, TUSAŞ, RO­KET­SAN, HA­VEL­SAN, İŞBİR ve ASPİLSAN gibi Türk Sa­vun­ma Sa­na­yi­ine yön veren şir­ket­le­ri bün­ye­sin­de ba­rın­dı­ran TSK Güç­len­dir­me Vakfı top­lam­da 61 şir­ket, 7 şube ve 7 ofis ile fa­ali­yet­le­ri­ne devam et­mek­te­dir.
Türk Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri­ni Güç­len­dir­me Vakfı, her zaman Türk Or­du­su­nun ya­nın­da olmuş, bağlı şir­ket­le­ri ile ön­ce­lik­le or­du­nun ih­ti­yaç­la­rı­nın son tek­no­lo­ji ürün­ler ile gi­de­ril­me­si­ne ça­lı­şıl­mış­tır. Dün­ya­nın gıpta ile bak­tı­ğı bu ürün­le­re yurt dı­şın­dan gelen ta­lep­ler ile bir­lik­te şir­ket­le­ri­mi­zin ih­ra­cat ra­kam­la­rı son yıl­lar­da gün­den güne art­mak­ta­dır. Ba­ğış­lar ve şir­ket­ler­den gelen kar pay­la­rın­dan elde edi­len ge­lir­ler TSK'nın mo­der­ni­zas­yo­nu kap­sa­mın­da Sa­vun­ma Sa­na­yii Des­tek­le­me Fonu üze­rin­den TSK pro­je­le­ri­ne ak­ta­rıl­mak­ta­dır. Aziz Mil­le­ti­mi­zin ba­ğış­la­dı­ğı tek ku­ru­şun dahi heba edil­me­den en iyi şe­kil­de de­ğer­len­di­ril­me­si için ya­pı­lan ça­lış­ma­lar hal­kı­mı­zın tak­di­ri­ni ka­zan­mış­tır. Or­du­mu­za yar­dım etmek dü­şün­ce­si ile Vak­fı­mı­za olan ba­ğış­lar hem nakit hem gay­ri­men­kul ola­rak rekor se­vi­ye­le­re, ba­ğış­çı sa­yı­mız ise 160 bin ki­şi­nin üze­ri­ne çık­mış­tır. TSK Güç­len­dir­me Vakfı 26 Eylül 1987 ta­ri­hin­den bu yana ya­pı­lan ba­ğış­la­rın tek bir ku­ru­şu­nu dahi heba et­me­den ça­lış­ma­la­rı­na devam et­mek­te­dir.

Haber: Bü­lent ARI­KAN


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °