"Doğu Türkistan Türkleri yok ediliyor, bize yardım edin"

Güncel Haberler 29.09.2021 09:27:23 0

DOĞU TÜRKİSTANDA UYGUR TÜRKLERİ ÇİN SOYKIRIMINA DİRENİYOR

Rize'de Basın Açıklaması yapan Doğu Türkistan Toplama Kamp Mağdurları Platformu,

"Doğu Türkistan Türkleri yok ediliyor, bize yardım edin"

2017 yı­lın­dan bu yana Doğu Tür­kis­tan'da Uygur Türk­le­ri­ne soy­kı­rım uy­gu­lan­dı­ğı­nı söy­le­ye­rek ses­le­ri­nin du­yul­ma­sı­nı is­te­yen bir gurup Uygur Türkü Ana­do­lu ge­zi­si­ne çıktı.

Rize Cum­hu­ri­yet Mey­da­nın­da basın açık­la­ma­sı yapan mağ­dur aile­ler plat­for­mu adına Mirza Ahmet İlya­soğ­lu ve Me­di­ne Na­zı­mı yap­tık­la­rı basın açık­la­ma­da şun­la­rı söy­le­di'
'Mil­yon­lar­ca insan suç­suz yere top­la­ma kamp­la­rı­na alın­dı.
Ta­nık­la­rın an­lat­tı­ğı­na göre tu­tuk­lu­lar sağ­lık­sız şart­lar­da el­le­rin­de ke­lep­çe, ayak­la­rın­da zin­cir­le ya­şı­yor.
Kamp­ta tu­tu­lan­la­ra ne ol­du­ğu be­lir­siz ilaç­lar ve iğ­ne­ler ve­ri­li­yor.
Tır­nak çekme, kamçı elekt­rik gibi iş­ken­ce­le­re maruz ka­lı­yor­lar.
Ka­dın­lar toplu te­ca­vü­ze uğ­ru­yor.
Mil­yon­lar­ca genç Doğu Tür­kis­tan'daki ça­lış­ma kamp­la­rın­da veya Çin'deki fab­ri­ka­la­ra gö­tü­rü­lüp zo­run­lu köle işçi ola­rak ça­lış­tı­rı­lı­yor.
Top­la­ma ve ça­lış­ma kamp­la­rı­na yol­lan­ma­yan­la­ra da si­ya­si pro­pa­gan­da ez­ber­le­me­ye, kamu hiz­me­ti adıy­la üc­ret­siz ça­lış­ma­ya mec­bur edi­li­yor.
Ka­dın­la­rı­mız kı­sır­laş­tı­rı­lı­yor, bu in­san­lık su­çu­dur

Uygur ka­dın­lar kı­sır­laş­tı­rı­lı­yor, ha­mi­le­le­re zorla kür­taj yap­tı­rı­lı­yor.
Genç ka­dın­lar Çin­li­ler­le ev­li­li­ğe zor­la­nı­yor.
Aile­le­rin­den ko­pa­rı­lan 1mil­yo­na yakın çocuk, çocuk top­la­ma kamp­la­rın­da asi­mi­le edi­li­yor.
Çince ko­nuş­ma­ya, Çince ya­şa­ma­ya, Çin­li­ler gibi ya­şa­ma­ya zor­la­nı­yor.
Uygar Tür­kü­nün ta­ri­hi yok edi­li­yor
Millî ve dini kül­tür mi­ras­la­rı yok edi­li­yor.
Uygur tarih ve kül­tü­rüy­le il­gi­li ki­tap­lar ya­kı­lı­yor. Türk ve İslam mi­ma­ri­le­ri ve ta­ri­hi şah­si­yet­le­rin tür­be­le­ri hey­kel­le­ri yok edi­li­yor.
Ca­mi­ler yı­kı­lı­yor, Kur'anlar ya­kı­lı­yor, Namaz kıl­mak, oruç tut­mak kampa alın­ma ne­de­ni ola­rak gös­te­ri­li­yor.
Tür­ki­ye'de oku­mak suç
Tür­ki­ye başta olmak üzere yurt­dı­şı ül­ke­le­rin­de oku­muş, se­ya­hat etmiş olmak ya da sa­de­ce bun­la­rı yapan bi­ri­nin ak­ra­ba­sı olmak top­la­ma kamp­la­rı­na alın­ma veya hapse atıl­ma se­be­bi ola­bi­li­yor.
‘Kar­deş aile'' pro­je­si' adı al­tın­da her aile ile il­gi­le­necek Çinli memur atan­dı.
Aile mah­re­mi­ye­ti­ni çiğ­ne­ye­rek Uy­gur­la­rın ev­le­rin­de ko­nak­lı­yor, aile üye­le­ri­nin re­ji­me bağ­lı­lı­ğı­nı de­net­le­ti­yor­lar.
Tür­ki­ye ka­mu­oyu­nun bu soy­kı­rı­ma ka­yıt­sız kal­ma­ma­sı­nı, Doğu Tür­kis­tan'da Çinin ger­çek­leş­tir­di­ği in­san­lık su­çu­na karşı yük­sek sesle bize des­tek ol­ma­sı­nı talep edi­yo­ruz' de­di­ler.
Basın açık­la­ma­sı­na İYİ Parti Rize İl Baş­ka­nı Av. Ay­şe­gül Öz­ya­nık, Türk Ocağı Rize Şube Baş­ka­nı Turan Aslan Mer­can ve Türk Ocağı Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üye­le­ri ve va­tan­daş­lar ka­tı­la­rak des­tek verdi.


Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °