"Doğu Türkistan Türkleri yok ediliyor, bize yardım edin"

DOĞU TÜRKİSTANDA UYGUR TÜRKLERİ ÇİN SOYKIRIMINA DİRENİYOR

Rize'de Basın Açıklaması yapan Doğu Türkistan Toplama Kamp Mağdurları Platformu,

"Doğu Türkistan Türkleri yok ediliyor, bize yardım edin"

2017 yı­lın­dan bu yana Doğu Tür­kis­tan'da Uygur Türk­le­ri­ne soy­kı­rım uy­gu­lan­dı­ğı­nı söy­le­ye­rek ses­le­ri­nin du­yul­ma­sı­nı is­te­yen bir gurup Uygur Türkü Ana­do­lu ge­zi­si­ne çıktı.

Rize Cum­hu­ri­yet Mey­da­nın­da basın açık­la­ma­sı yapan mağ­dur aile­ler plat­for­mu adına Mirza Ahmet İlya­soğ­lu ve Me­di­ne Na­zı­mı yap­tık­la­rı basın açık­la­ma­da şun­la­rı söy­le­di'
'Mil­yon­lar­ca insan suç­suz yere top­la­ma kamp­la­rı­na alın­dı.
Ta­nık­la­rın an­lat­tı­ğı­na göre tu­tuk­lu­lar sağ­lık­sız şart­lar­da el­le­rin­de ke­lep­çe, ayak­la­rın­da zin­cir­le ya­şı­yor.
Kamp­ta tu­tu­lan­la­ra ne ol­du­ğu be­lir­siz ilaç­lar ve iğ­ne­ler ve­ri­li­yor.
Tır­nak çekme, kamçı elekt­rik gibi iş­ken­ce­le­re maruz ka­lı­yor­lar.
Ka­dın­lar toplu te­ca­vü­ze uğ­ru­yor.
Mil­yon­lar­ca genç Doğu Tür­kis­tan'daki ça­lış­ma kamp­la­rın­da veya Çin'deki fab­ri­ka­la­ra gö­tü­rü­lüp zo­run­lu köle işçi ola­rak ça­lış­tı­rı­lı­yor.
Top­la­ma ve ça­lış­ma kamp­la­rı­na yol­lan­ma­yan­la­ra da si­ya­si pro­pa­gan­da ez­ber­le­me­ye, kamu hiz­me­ti adıy­la üc­ret­siz ça­lış­ma­ya mec­bur edi­li­yor.
Ka­dın­la­rı­mız kı­sır­laş­tı­rı­lı­yor, bu in­san­lık su­çu­dur

Uygur ka­dın­lar kı­sır­laş­tı­rı­lı­yor, ha­mi­le­le­re zorla kür­taj yap­tı­rı­lı­yor.
Genç ka­dın­lar Çin­li­ler­le ev­li­li­ğe zor­la­nı­yor.
Aile­le­rin­den ko­pa­rı­lan 1mil­yo­na yakın çocuk, çocuk top­la­ma kamp­la­rın­da asi­mi­le edi­li­yor.
Çince ko­nuş­ma­ya, Çince ya­şa­ma­ya, Çin­li­ler gibi ya­şa­ma­ya zor­la­nı­yor.
Uygar Tür­kü­nün ta­ri­hi yok edi­li­yor
Millî ve dini kül­tür mi­ras­la­rı yok edi­li­yor.
Uygur tarih ve kül­tü­rüy­le il­gi­li ki­tap­lar ya­kı­lı­yor. Türk ve İslam mi­ma­ri­le­ri ve ta­ri­hi şah­si­yet­le­rin tür­be­le­ri hey­kel­le­ri yok edi­li­yor.
Ca­mi­ler yı­kı­lı­yor, Kur'anlar ya­kı­lı­yor, Namaz kıl­mak, oruç tut­mak kampa alın­ma ne­de­ni ola­rak gös­te­ri­li­yor.
Tür­ki­ye'de oku­mak suç
Tür­ki­ye başta olmak üzere yurt­dı­şı ül­ke­le­rin­de oku­muş, se­ya­hat etmiş olmak ya da sa­de­ce bun­la­rı yapan bi­ri­nin ak­ra­ba­sı olmak top­la­ma kamp­la­rı­na alın­ma veya hapse atıl­ma se­be­bi ola­bi­li­yor.
‘Kar­deş aile'' pro­je­si' adı al­tın­da her aile ile il­gi­le­necek Çinli memur atan­dı.
Aile mah­re­mi­ye­ti­ni çiğ­ne­ye­rek Uy­gur­la­rın ev­le­rin­de ko­nak­lı­yor, aile üye­le­ri­nin re­ji­me bağ­lı­lı­ğı­nı de­net­le­ti­yor­lar.
Tür­ki­ye ka­mu­oyu­nun bu soy­kı­rı­ma ka­yıt­sız kal­ma­ma­sı­nı, Doğu Tür­kis­tan'da Çinin ger­çek­leş­tir­di­ği in­san­lık su­çu­na karşı yük­sek sesle bize des­tek ol­ma­sı­nı talep edi­yo­ruz' de­di­ler.
Basın açık­la­ma­sı­na İYİ Parti Rize İl Baş­ka­nı Av. Ay­şe­gül Öz­ya­nık, Türk Ocağı Rize Şube Baş­ka­nı Turan Aslan Mer­can ve Türk Ocağı Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üye­le­ri ve va­tan­daş­lar ka­tı­la­rak des­tek verdi.


Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU