ÇİN BİZE SOYKIRIM UYGULUYOR, DÜNYA UYUYOR

ÇİN BİZE SOYKIRIM UYGULUYOR, DÜNYA UYUYOR

Tür­ki­ye'de ya­şa­yan Uygur Türk­le­ri, "Aile­le­ri­miz­den haber ala­mı­yo­ruz, gö­rüş­tür­mü­yor­lar ve ha­yat­la­rın­dan en­di­şe edi­yo­ruz."

Tür­ki­ye'de ya­şa­yan Uygur Türk­le­rin­den bir gurup Çin'de uy­gu­la­nan soy­kı­rı­mı her­ke­se du­yur­mak için 81 İli kap­sa­yan ge­zi­ye çıktı.

Rize'de bu­lun­duk­la­rı iki gün bo­yun­ca STK ile yayın yapan yerel ga­ze­te­le­ri zi­ya­ret eden Doğu Tür­kis­tan Top­la­ma Kamp Mağ­dur­la­rı Plat­for­mu 'tem­sil­ci­le­ri 'Doğu Tür­kis­tan Türk­le­ri yok edi­li­yor, bize yar­dım edin. Hü­kü­met­ten yar­dım bek­li­yo­ruz'' de­di­ler.
Ga­ze­te­ci ola­rak gö­rüş­tü­ğüm Plat­form tem­sil­ci­le­rin­den Mirza Ahmet İlya­soğ­lu, Me­di­ne Na­zı­mı, Cev­lan Şi­rah­met, Kud­ret Gulca şun­la­rı söy­le­di 'Tür­ki­ye bizim ana va­ta­nı­mız­dır. Uygur Türk­le­ri­nin umudu Türk Mil­le­tin­de­dir. Çin dün­ya­yı kan­dı­rı­yor: Orada bir mil­let soy­kı­rı­ma uğ­ru­yor ama acı­mı­zı, se­si­mi­zi ma­ale­sef dünya duy­mu­yor. 2019'dan sonra okul­la­rı­mız­da biz is­te­me­di­ği­miz halde Çince dil mec­bur edil­di. Biz­ler Tür­ki­ye'de eği­tim al­dı­ğı­mız için 2016'dan sonra bizi aile­le­ri­miz­le teh­dit ede­rek ül­ke­ye gi­ri­şi­mi­ze engel koy­du­lar, giden ar­ka­daş­la­rı­mı­zı kamp­la­ra gön­der­di­ler.2016'dan sonra Çin'de na­ma­zı ya­sak­la­dı­lar. Bizde iba­det için Cami bı­rak­ma­dı­lar, ca­mi­le­ri ahıra çe­vir­di­ler. Aile mev­hu­mu diye bir şey bı­rak­ma­dı­lar. 2016'dan sonra Çin'den pa­sa­port­la dahi çıkış yok. Bu­ra­dan gi­den­ler­de Ha­va­alan­la­rın­da kay­bol­du.2017 Mart ayın­dan sonra yurt­dı­şın­da ya­şa­yan Uygur Türk­le­ri­nin Çin'e dön­dü­ğün­de hiç­bir can gü­ven­li­ği yok. 2-3 yıl top­la­ma kamp­la­rın­da esir tu­tu­lan­lar ser­best bı­ra­kı­lın­ca sağ­lık­la­rı­nın bo­zul­du­ğu­nu öğ­re­ni­yo­ruz. Ata­türk'ün fo­toğ­ra­fı­nı ya­yın­la­dı­ğı ki­ta­bı­na koyan önem­li bir ya­za­rı­mız 15 yıl­dır ha­pis­te ya­tı­yor. Yal­nız o kadar değil ga­ze­te­ci­ler, dok­tor­lar, aka­de­mis­yen­ler kamp­lar­da esir tu­tu­lu­yor. Biz­ler plat­form üye­le­ri ola­rak Çin'de ya­pı­lan in­san­lık dışı soy­kı­rı­mı dün­ya­ya du­yur­mak is­te­dik. Tür­ki­ye'de STK'lar ve basın ku­ru­luş­la­rı­nı zi­ya­ret ede­rek se­si­mi­zin du­yul­ma­sı­nı is­ti­yo­ruz. Bu amaç­la 81 ile se­ya­hat plan­la­dık.
Kamp­ta 400 e yakın TC va­tan­da­şı var
1.832 bin m2 yü­zöl­çü­mün­de­ki Doğu Tür­kis­tan'da 40 mil­yo­na yakın Türk var.3 mil­yo­na yakın kamp­lar­da tu­tu­lan ak­ra­ba­la­rı­mız yani Türk­ler var. Bun­la­rın ara­sın­da 300-400 kadar TC. Va­tan­da­şı olan­lar­da bu­lu­nu­yor, Tür­ki­ye Dev­le­ti­nin va­tan­daş­la­rı­na sahip çık­ma­sı­nı is­ti­yo­ruz.
Top­la­ma kamp­la­rın­dan 1 mil­yo­na yakın Uygur ço­cu­ğu ka­yıp­tır. Bun­la­rın Organ ka­çak­çı­lı­ğı için kul­la­nıl­dı­ğı­nı du­yu­yo­ruz. Aile ya­pı­sı bo­zul­mak is­te­ni­yor. Her Tür­kün evine bir Çinli erkek bı­ra­kıl­dı. Bun­lar­da aile mev­hu­mu de­ni­len bir şey yok. Ka­dın­la­rı­mı­za te­ca­vüz edi­li­yor, zorla kür­taj ya­pı­lı­yor. Çin­li­ler Doğu Tür­kis­tan'a yer­leş­ti­ri­li­yor amaç bu. Ço­cuk­la­ra Çinli isim­ler ve­ri­li­yor. İnsan­lık dışı uy­gu­la­ma­la­rı dün­ya­nın duy­ma­sı­nı is­ti­yo­ruz. Bu ya­pı­lan­lar İnsan­lık su­çu­dur, İnsan Hak­la­rı ko­nu­su­dur' de­di­ler.


Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU