'Hiç Kimseyi Mağdur Etmeden Çay Alımına Devam Ettik'

Güncel Haberler 30.09.2021 09:04:46 0

ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim;

'Hiç Kimseyi Mağdur Etmeden Çay Alımına Devam Ettik'

Geç­ti­ği­miz yıl çay üre­ti­ci­le­rin­den 753 bin ton çay alan Çay İşlet­me­le­ri Genel Mü­dür­lü­ğü (ÇAY­KUR) bu yıl daha çay se­zo­nu bit­me­den bu ra­ka­mı ge­ri­de bı­ra­ka­rak üre­ti­ci­den bugün iti­ba­riy­le 776 bin ton yaş çay aldı.

Tem­muz ve Ağus­tos ay­la­rın­da ya­şa­nan sel fe­la­ket­le­rin­de fab­ri­ka­la­rı olum­suz yönde et­ki­len­se de so­ru­nu kısa sü­re­de hal­le­de­rek mağ­dur et­me­di­ği üre­ti­ci­nin elin­de çay bı­rak­ma­yan ÇAY­KUR, im­pa­ra­tor­la­rın çayı ola­rak bi­li­nen ve bu yıl üre­ti­ci­den ki­log­ram fi­ya­tı 700 lira ola­rak alı­nan Beyaz Çay'da geç­ti­ği­miz yıl ki sa­tış­la­rın fazla ol­ma­sı ne­de­niy­le stok­la­rı­nı erit­ti. Bu yaz hava şart­la­rı­nın kötü ol­ma­sı ne­de­niy­le gü­neş­li ha­va­da top­lan­ma­sı ge­re­ken Beyaz Çayı çok top­la­mak müm­kün ol­maz­ken, va­tan­daş­tan bu yıl sa­de­ce 270 ki­log­ram beyaz çay to­mur­cu­ğu alın­dı. ÇAY­KUR Genel Mü­dü­rü Yusuf Ziya Alim Beyaz Çay'ın bu yıl az ol­ma­sı ne­de­niy­le "İnşal­lah yoka düş­me­yiz" dedi.
'Geçen yılın yaş çay alımı ton ba­zın­da şim­di­den ge­çil­di'
Geç­ti­ği­miz yıl 3 sür­gün bo­yun­ca üre­ti­ci­den al­dı­ğı 753 bin ton çayın daha çay kam­pan­ya­sı bit­me­den 776 bin ton ile üze­ri­ne çık­tık­la­rı­nı dile ge­ti­ren ÇAY­KUR Genel Mü­dü­rü Yusuf Ziya Alim, kuru çay sa­tış­la­rın­da da geçen yılın üze­ri­ne çık­ma­yı he­def­le­dik­le­ri­ni söy­le­di. Alim "Bu yıl ki yaş çay kam­pan­ya­sın­da 1. Ve 2. Sür­gün bitti, 3. Sür­gü­nün ise or­ta­la­rın­da­yız. Bugün iti­ba­riy­le 165 bin ton yaş çay almış bu­lun­mak­ta­yız. Hatta 1-2 gün içe­ri­sin­de ça­yı­nı bi­ti­ren bir­kaç fab­ri­ka­mız üre­ti­me ka­pa­na­cak. Geç­ti­ği­miz yıla göre bu yıl daha çok çay aldık. Me­se­la geç­ti­ği­miz yıl Mayıs ayın­da 246 bin ton al­dı­ğı­mız yaş çayı bu yıl 314 bin 500 ton aldık. Geç­ti­ği­miz yıl yine 2. sür­gün­de 272 bin ton yaş çay al­mış­tık, bu yıl 296 bin ton yaş çay aldık. Geç­ti­ği­miz yıl 2. Sür­gün­de de 233 bin ton yaş çay al­mış­tık muh­te­me­len bu yıl onun da üze­ri­ne çı­ka­ca­ğız. Geçen yıl 753 bin ton top­lam­da çay al­mış­tık, bu yıl bugün iti­ba­riy­le 776 bin ton yaş çay aldık. Muh­te­me­len 850 bini ge­çe­ce­ğiz gibi gö­zü­kü­yor. Geçen yıla göre bu yıl üre­ti­ci­den al­dı­ğı­mız çayın çok daha üze­ri­ne çık­mış olduk. İnşal­lah bu yıl ilk defa kuru çay sa­tı­şın­da da eski yıl­la­rın çok çok üze­ri­ne çık­mış ola­ca­ğız" şek­lin­de ko­nuş­tu.
'Hiç kim­se­yi mağ­dur et­me­den çay alı­mı­na devam ettik'
Tem­muz ve Ağus­tos ay­la­rın­da Rize'de şid­det­li sa­ğa­nak yağış ne­de­niy­le mey­da­na gelen sel ve he­ye­lan­lar­dan et­ki­le­nen fab­ri­ka­lar ol­du­ğu­nu fakat fab­ri­ka­la­rın kısa sü­re­de ye­ni­den hiz­me­te açı­la­rak va­tan­da­şı mağ­dur et­me­mek için el­le­rin­den ge­le­ni yap­tık­la­rı­nı ifade eden Alim "Tem­muz, Ağus­tos ay­la­rın­da hava art­la­rı hep yağ­mur­lu ge­çin­ce sel­den zarar gören fab­ri­ka­la­rı­mız oldu. Ama biz bunu hiç üre­ti­ci­mi­ze yan­sıt­ma­dan 1-2 gün­lük kısa bir süre içe­ri­sin­de ona­rı­mı ta­mam­la­dık ve hiç kim­se­yi mağ­dur et­me­den çay alı­mı­na devam ettik" diye ko­nuş­tu.
3. Sür­gü­nün rahat geç­ti­ği­ni, va­tan­daş­la­rın ilk 2 sür­gün­de de acele et­me­me­si ha­lin­de ÇAY­KUR'a ra­hat­lık­la çay sa­ta­bi­le­ce­ği­ni dile ge­ti­ren Alim "3. sür­gün­de şuan da hiç­bir sı­kın­tı yok. Kon­tenjan 50 kilo, 100 kilo. Bazı yer­ler­de çok yoğun bir durum var ise 30 kilo. Buna rağ­men biz is­te­di­ği­miz çayı yine de bu­la­mı­yo­ruz. Diğer çay­lar­da da bu şe­kil­de fazla acele et­me­den, te­la­şa ka­pıl­ma­dan, bu şe­kil­de git­sek ÇAY­KUR ola­rak biz bir çok çayı almış ola­ca­ğız" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
'‘Her ne ya­pı­yor­sak üre­ti­ci­nin men­fa­ati­ne ya­pı­yo­ruz''
ÇAY­KUR'un özel sek­tör çay fir­ma­la­rı­na top­tan kuru çay sat­ma­sı­na yö­ne­lik eleş­ti­ri­le­re de de­ği­nen Alim, özel sek­tö­re sa­tı­lan çay sa­ye­sin­de va­tan­daş­tan daha fazla yaş çay ala­bil­dik­le­ri­ni be­lir­te­rek 'Özel sek­tö­re çay sa­tı­lı­yor, onlar da üre­ti­ci­den çay al­mı­yor' de­ni­li­yor ama nor­mal­de bizim özel sek­tö­re sat­tı­ğı­mız kuru çay kar­şı­lı­ğın­da en az 100 bin ton daha fazla yaş çay alı­yo­ruz. Üre­ti­ci o 100 bin ton çayı ucuza ve­re­cek­ti ama bize ve­ri­yor. Yani üre­ti­ci­nin men­fa­ati­ne olmuş olu­yor. Her ne yap­tıy­sak üre­ti­ci­nin men­fa­ati­ne ya­pı­yo­ruz. İnşal­lah bu yılın daha iyi ola­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yo­rum. Daha çok çay aldık, bir de sa­tı­şı­mız güzel gi­der­se se­ne­ye daha fark­lı daha güzel şey­ler ola­cak diye dü­şü­nü­yo­ruz" dedi.
‘'Ka­li­te her zaman ken­di­si­ni sat­tı­rır''
Pan­de­mi ne­de­niy­le ya­ban­cı iş­çi­le­rin Rize'ye ge­le­me­me­sin­den ötürü bir çok çay üre­ti­ci­si­nin kendi bah­çe­si­ne gir­mek zo­run­da kal­dı­ğı­nı ha­tır­la­tan Alim 'Çay üre­ti­ci­le­ri­nin ken­di­si­nin çay top­la­ma­sı ne­de­niy­le ise ka­li­te­de gözle gö­rü­lür bir yük­sel­me mey­da­na gelse de ka­li­te­nin yine is­te­ni­len se­vi­ye­de ol­ma­dı­ğı­nı ifade eden Genel Müdür Alim "Eski yıl­la­ra göre, üre­ti­ci kendi ça­yı­nı kendi top­la­dı­ğı için çayda az da olsa bir ka­li­te ar­tı­şı var. Ama bizim nor­mal şart­lar­da is­te­di­ği­miz ka­li­te bu değil tabi ki. Daha da üze­ri­ne çık­ma­mız lazım. Hani zaman zaman di­yo­ruz ya ‘ÇAY­KUR neden zarar edi­yor'. İşte biz is­te­di­ği­miz ka­li­te­ye ula­şa­ma­dı­ğı­mız için ma­ale­sef so­nuç­lar böyle kötü olu­yor. Biz as­lın­da daha da ka­li­te­li çay al­dı­ğı­mı­zı dü­şü­ne­lim, o zaman çayın ka­li­te­si­ne göre sa­tı­şı da fark­lı ola­cak. Ka­li­te her zaman ken­di­si­ni sat­tı­rır. Bu ko­nu­da taviz ver­me­ye­ce­ği­mi­zi açık açık söy­lü­yo­ruz" şek­lin­de ko­nuş­tu.
'Pan­de­mi çay tü­ke­ti­mi­ni art­tır­dı'
Pan­de­mi ne­de­niy­le kı­sıt­la­ma ka­rar­la­rın­dan kay­nak­lı vatan­daş­la­rın ev­le­rin­de kal­ma­sı­nın çay tü­ke­ti­mi­ne, do­la­yı­sıy­la ÇAY­KUR'un çay sa­tı­şı­na ya­ra­dı­ğı­nı da ifade eden Alim "Geç­ti­ği­miz yıl açık yer­ler ka­pa­nın­ca in­san­lar ev­le­rin­de kaldı. Türk Mil­le­ti ola­rak dün­ya­da çay tü­ke­ti­min­de bi­rin­ci­yiz. Kişi ba­şı­na 3 buçuk ki­log­ram çay tü­ke­ti­li­yor. Her­kes ev­le­rin­de ka­lın­ca da çay almak zo­run­da kaldı. Kesin ih­ti­yaç mad­de­si ola­rak tü­ke­ti­mi ya­pıl­dı. Bu an­lam­da tü­ke­tim de güzel oldu. Bu yılda aynı şe­kil­de ola­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yo­rum" dedi.
'Bu­da­ma 10'da 1'den 7'de 1'e çı­ka­rıl­dı'
10 yıl­lık olan çay bah­çe­le­ri­nin bu­dan­ma­sı pro­je­si­nin bit­me­si­nin ar­dın­dan yeni bu­da­ma pro­je­si­nin baş­la­dı­ğı­nı dile ge­ti­ren Alim "Bu­da­ma 10'da 1'di. Şimdi yazı geldi 7'de 1 oldu. 2022'den iti­ba­ren olmak üzere bu­da­ma iş­lem­le­ri aynı şe­kil­de devam edecek. Bu­ra­da uyul­ma­sı ge­re­ken bir kural var. En son bu­da­nan yer­ler veya tek­rar tek­rar bu­da­nan yer­ler değil, 10 yıl önce bu­da­nan arazi ne­re­siy­se ora­dan baş­la­ya­ca­ğız. 7 yılda aynı yere ge­le­ce­ğiz. Bu da çayın genç­leş­ti­ril­me­si, ve­ri­min art­ma­sı ve ka­li­te­nin art­ma­sı an­la­mı­na gelir" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
Çay ih­ti­sas üni­ver­si­te­si un­va­nı­na sahip olan Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si'nin de bu­da­ma ya­pıl­ma­sı ge­rek­ti­ği ko­nu­sun­da gö­rüş­le­ri ol­du­ğu­nu söz­le­ri­ne ek­le­yen Alim "Çay ih­ti­sas üni­ver­si­te­si bizim üni­ver­si­te­miz ol­du­ğu için ön­ce­lik­le biz üni­ver­si­te­ye yaz­dık. ‘10'da 1'lik bu­da­ma pro­je­si bitti, tek­rar devam et­me­si­nin çay bit­ki­si­ne fay­da­sı var mı?' diye görüş aldık. On­la­rın da gö­rüş­le­ri bu­da­ma­nın bit­me­sin­den yana oldu. Ve­rim­li­lik ve ka­li­te an­la­mın­da bizde on­la­rın gö­rüş­le­ri ba­kan­lı­ğa yaz­dık. Yani gö­rü­şü ora­dan ala­rak yola çık­tık" dedi.
''Beyaz çay yok sattı''
Bu yıl 3 sür­gün bo­yun­ca üre­ti­ci­den 270 ki­log­ram beyaz çay alan ÇAY­KUR'un tüm beyaz çay stok­la­rı­nın eri­di­ği­ni dile ge­ti­ren Alim "Beyaz çay bu yıl az oldu. İnşal­lah yoka düş­me­yiz diye dü­şü­nü­yo­rum. Geçen yıl stok­la­rı bo­şal­ta­bil­mek için çok uğ­raş­tık. Hatta bazı ku­rum­lar yıl so­nun­da he­di­ye­le­ri­ni bizim çay­la­rı­mız ile yap­tı­lar. 40 bin paket on­la­ra ver­dik. Bu yıl şuan öyle bir şey yok" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.


Haber Merkezi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °