Tarih: 01.10.2021 08:51

"Akif" Filmi İlimizde Gençlerle Buluştu

Facebook Twitter Linked-in

İstik­lal Mar­şı­mı­zın ka­bu­lü­nün yü­zün­cü yılı do­la­yı­sıy­la Cum­hur­baş­kan­lı­ğı ile Kül­tür ve Tu­rizm Ba­kan­lı­ğı Si­ne­ma Genel Mü­dür­lü­ğü kat­kı­la­rı ile "Akif" filmi iz­le­yi­ci ile bu­luş­tu.

Rize Va­li­miz Kemal Çeber, be­ra­be­rin­de eşi Nes­li­han Ayan Çeber, Rize Be­le­di­ye Baş­ka­nı Rahmi Metin, Vali Yar­dım­cı­la­rı Gül­ha­ni Ozan Sarı, Kübra Baka Kılıç ve kurum mü­dür­le­ri ile is­tik­lal şa­iri­miz Meh­met Akif Ersoy'un İstik­lal Marşı'nı ya­zar­ken ya­şa­dık­la­rı­nı konu alan "Akif" fil­mi­ni öğ­ren­ci­ler­le bir­lik­te iz­le­di.
Film so­nun­da öğ­ren­ci­ler­le bir süre soh­bet eden Vali Çeber, se­nar­yo ve pro­dük­si­yo­nu çok be­ğen­dik­le­ri­ni ifade ede­rek, "Genç­le­ri­miz­le bir­lik­te ta­ri­hi­mi­ze ışık tutan, özen­le ha­zır­lan­mış bir eseri bir­lik­te iz­le­me­nin he­ye­ca­nı­nı ya­şa­dık.
Kur­tu­luş Sa­va­şı'nın ru­hu­nu yan­sı­tan, vatan ve bay­rak sev­gi­si­nin ben­zer­siz kah­ra­man­lı­ğı­nın gös­ter­ge­si olan İstik­lal Marşı'nın ya­za­rı Meh­met Akif Ersoy'un ya­şa­dık­la­rı­nı genç­le­re ak­ta­rıl­ma­sın­da önem­li bir ya­pı­tın or­ta­ya ko­nul­du­ğu­nu be­lir­ten Çeber, ya­pım­da emeği geçen her­ke­si kut­lu­yo­rum. Bu ve­si­le­siy­le Vatan Şa­iri­miz Meh­met Akif Ersoy'u bir kez daha min­net ve şük­ran­la yad edi­yo­rum" dedi.
24 Eylül ta­ri­hi iti­ba­riy­le viz­yo­na giren, Sa­dul­lah Şen­türk'ün yö­net­ti­ği, Yavuz Bin­göl, Murat Han, Fik­ret Kuş­kan, Mine Ça­yı­roğ­lu ve Nazım Kör­mük­çü gibi se­vi­len oyun­cu­la­rın rol al­dı­ğı "Akif" isim­li film viz­yon­da ol­du­ğu süre içe­ri­sin­de Rize İl Kül­tür ve Tu­rizm Mü­dür­lü­ğü ko­or­di­ne­sin­de, İl Milli Eği­tim Mü­dür­lü­ğü, İl Genç­lik ve Spor Mü­dür­lü­ğü ve İl Müf­tü­lü­ğü 'nün plan­la­ma­sı ile öğ­ren­ci­le­re ve­ril­mek üzere Va­li­li­ği­miz­ce 5000 bi­le­tin da­ğı­tı­mı ya­pı­la­cak.
Akif Filmi
Se­nar­yo­su Meh­met Akif Ersoy'un aile­si­nin ver­di­ği mu­va­fa­kat­na­me ve Se­bi­lür­re­şad der­gi­si­nin kat­kı­sıy­la oluş­tu­ru­lan "Akif" fil­mi­nin çe­kim­le­ri İstan­bul, An­ka­ra, Es­ki­şe­hir, Kas­ta­mo­nu ve Konya'da ya­pıl­dı.
Ya­pım­cı­lı­ğı­nı HT Yapım'ın üst­len­di­ği, fil­mi­nin ko­nu­su şöyle:
"İstan­bul işgal al­tın­da­dır ve in­san­lar yıl­lar­dır sa­va­şın devam et­me­siy­le di­ren­me ve sa­vaş­ma gü­cü­nü kay­bet­mek­te­dir.
An­ka­ra mer­kez­li bir di­re­niş baş­la­tan Mus­ta­fa Kemal Ata­türk, kur­tu­luş için halkı bir araya ge­ti­rir.
Bu sı­ra­da işgal dev­let­le­ri, Ana­do­lu hal­kı­nı An­ka­ra yö­ne­ti­mi­ne karşı kış­kırt­mak için İslam üze­rin­den pro­pa­gan­da yapar.
Sa­vaş­ta iş­le­ri­ni şansa bı­rak­mak is­te­me­yen işgal dev­let­le­ri, Mus­ta­fa Kemal'i öl­dür­me ka­ra­rı alır ve bunun için Hint­li Müs­lü­man Mus­ta­fa Sagir gö­rev­len­di­ri­lir.
Mus­ta­fa Kemal, işgal dev­let­le­ri­nin pro­pa­gan­da­sı­nı en­gel­le­mek ve hal­kın kur­tu­luş mü­ca­de­le­si­ne ka­tıl­ma­sı­nı ar­tır­mak için Meh­met Akif'i An­ka­ra'ya ça­ğı­rır.
13 ya­şın­da­ki oğ­luy­la yola çıkan Meh­met Akif, An­ka­ra'ya doğru iler­ler­ken ba­şı­na bir­çok olay gelir.
Ya­şa­dık­la­rın­dan, şahit ol­duk­la­rın­dan de­rin­den et­ki­le­nen Meh­met Akif, bu sü­reç­te İstik­lal Marşı'nı yaz­ma­ya ça­lı­şır."


Ha­ber-Fo­to: Mus­ta­fa SAKLI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —