"Tekstil sektörü ABD'den daha fazla pay alacak"

Güncel Haberler 4.10.2021 08:48:16 0

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz;

"Tekstil sektörü ABD'den daha fazla pay alacak"

İstan­bul Teks­til ve Ham­mad­de­le­ri İhra­cat­çı­la­rı Bir­li­ği (İTHİB) or­ga­ni­za­tör­lü­ğün­de New York'ta dü­zen­le­nen 2'nci Sek­tö­rel Türk İhraç Ürün­le­ri Fuarı, i of the World 28-29 Eylül ta­rih­le­ri ara­sın­da ka­pı­la­rı­nı açtı. İstan­bul Teks­til ve Ham­mad­de­le­ri İhra­cat­çı­la­rı Bir­li­ği (İTHİB) Baş­ka­nı Ahmet Öksüz, "Bu fu­ar­la, Türk teks­ti­li için en st­ra­te­jik ihraç pa­zar­la­rın­dan biri olan ABD ile üre­ti­ci­le­ri­mi­zi bu­luş­tu­ra­rak, etkin ti­ca­ret bağ­lan­tı­la­rıy­la pazar pa­yı­mı­zı ar­tır­ma­yı he­def­li­yo­ruz." dedi.

Türk teks­til sek­tö­rü için en st­ra­te­jik ihraç pa­zar­la­rın­dan biri olan ABD'de, İstan­bul Teks­til ve Ham­mad­de­le­ri İhra­cat­çı­la­rı Bir­li­ği (İTHİB) ta­ra­fın­dan or­ga­ni­ze edi­len ‘2. i of the World Fuarı', 28-29 Eylül ta­rih­le­ri ara­sın­da New York'ta ger­çek­leş­ti. Fuar ABD'nin önde gelen hazır giyim üre­ti­ci­le­ri, ta­sa­rım­cı­la­rı ve teks­til dist­ri­bü­tör­le­ri­ni tek çatı al­tın­da top­la­yan bir teks­til fuarı ol­ma­yı amaç­lı­yor. Fuara, Tür­ki­ye ABD pa­za­rı­na açıl­mak ve pazar pay­la­rı­nı bü­yüt­mek is­te­yen top­lam 28 Türk teks­til fir­ma­sı ka­tıl­dı.

Teks­til sek­tö­rü­nün ABD he­de­fi 1 mil­yar dolar
Fu­ar­la il­gi­li de­ğer­len­dir­me­ler­de bu­lu­nan İstan­bul Teks­til ve Ham­mad­de­le­ri İhra­cat­çı­la­rı Bir­li­ği (İTHİB) Baş­ka­nı Ahmet Öksüz, "Dün­ya­nın en büyük 5. teks­til ih­ra­cat­çı­sı, AB'nin ise 2. teks­til ih­ra­cat­çı­sı ko­nu­mun­da yer alan Türk teks­til sek­tö­rü­mü­zün en önem­li hedef pa­zar­la­rı­nın ba­şın­da 43 mil­yar do­lar­lık it­ha­la­tıy­la dün­ya­nın en büyük teks­til it­ha­lat­çı­sı ko­nu­mun­da­ki ABD yer alı­yor. Türk teks­til sek­tö­rü ola­rak dünya ih­ra­ca­tın­dan yüzde 3 pay alır­ken ABD'nin it­ha­la­tın­dan yüzde 1,6 pay alı­yo­ruz. İTHİB ola­rak 2020 yılı ba­şın­da Ti­ca­ret Ba­kan­lı­ğı ve Tür­ki­ye İhra­cat­çı­lar Mec­li­si­mi­zin des­tek­le­riy­le il­ki­ni ger­çek­leş­tir­di­ği­miz, "i of the World New York" fu­arı­mız, sek­tö­rü­müz için ol­duk­ça ve­rim­li geçti. Fuar ve ta­nı­tım fa­ali­yet­le­ri­nin de des­tek­le­riy­le kü­re­sel sal­gı­na rağ­men ABD'ye 2020 yılı ih­ra­ca­tı­mız yüzde 8 ora­nın­da artış gös­te­re­rek 628 mil­yon dolar oldu ve tüm za­man­la­rın en yük­sek ih­ra­cat ra­ka­mı­na ulaş­tı.
Bu yılın ilk 8 ayın­da ise teks­til sek­tö­rü ih­ra­ca­tı­mız yüzde 51 ora­nın­da ar­ta­rak 547 mil­yon dolar se­vi­ye­si­ne geldi. Ocak-Ey­lül dö­ne­min­de ise ABD'ye geç­ti­ği­miz yıl ger­çek­leş­tir­di­ği­miz ih­ra­cat ra­ka­mı­nı aş­ma­yı he­def­li­yo­ruz. Bu pa­zar­da çok daha pro­ak­tif adım­lar at­ma­lı, ge­re­ki­yor­sa eya­let ba­zın­da ça­lış­ma­lar ger­çek­leş­tir­me­li­yiz.
Hedef pa­za­rı­mız olan ABD'ye ger­çek­leş­tir­di­ği­miz bu ça­lış­ma­lar ne­ti­ce­sin­de, 2021 yılı ih­ra­ca­tı­mı­zın 1 mil­yar dolar se­vi­ye­si­ne ulaş­ma­sı­nı he­def­li­yo­ruz. Bu çer­çe­ve­de Cum­hur­baş­ka­nı­mız Recep Tay­yip Er­do­ğan ve Ti­ca­ret Ba­ka­nı­mız Meh­met Muş'un da işa­ret et­ti­ği uzak coğ­raf­ya­la­ra yö­ne­lik ih­ra­cat st­ra­te­ji­si ça­lış­ma­sı­nı çok önem­li bu­lu­yo­ruz." dedi.
ABD'nin Tür­ki­ye'den it­ha­la­tı ar­tı­yor
ABD'nin teks­til sek­tö­rü it­ha­lat ve­ri­le­ri­ni pay­la­şan İTHİB Baş­ka­nı Ahmet Öksüz, "ABD'nin Resmi İsta­tis­tik Ofisi ve­ri­le­ri­ne göre 2021 yılı Ocak - Tem­muz dö­ne­mi teks­til sek­tö­rü it­ha­la­tı yüzde 18 ora­nın­da ge­ri­le­ye­rek 20 mil­yar dolar de­ğe­rin­de ger­çek­leş­ti. ABD'nin bu dö­nem­de Çin'den it­ha­la­tı yüzde 46,5 ora­nın­da ge­ri­ler­ken; Çin'in ABD'nin it­ha­la­tın­dan al­dı­ğı pay yüzde 61'den yüzde 39,8'e kadar ge­ri­le­di. Tür­ki­ye'nin ise ABD'nin it­ha­la­tın­dan al­dı­ğı pay bu dö­nem­de yüzde 2,7'ye yük­sel­di. Ya­ka­la­dı­ğı­mız bu ar­tı­şı sür­dü­rü­le­bi­lir kı­la­bil­mek ama­cıy­la İhra­cat­çı Bir­lik­le­ri ara­sın­da or­ga­ni­ze edi­len tek sek­tö­rel ihraç ürün­le­ri fuarı ko­nu­mun­da­ki "i of the World New York" fu­arı­mız bizim için büyük önem ta­şı­yor.
ABD'de ger­çek­leş­ti­re­ce­ği­miz bir­çok hedef odak­lı ta­nı­tım fa­ali­ye­ti ve B2B or­ga­ni­zas­yo­nu bu­lu­nu­yor." dedi.
Gü­ven­li liman Türk teks­til sek­tö­rü ilk 3'ü he­def­li­yor
Türk teks­til sek­tö­rü hak­kın­da bilgi veren Ahmet Öksüz, "Yıl so­nun­da 12 mil­yar dolar de­ğe­rin­de ih­ra­cat­la cum­hu­ri­yet ta­ri­hi re­ko­ru kır­ma­yı he­def­li­yo­ruz. Ha­zır­gi­yim sek­tö­rü ile bir­lik­te Tür­ki­ye'nin en büyük ih­ra­cat­çı sek­tör­le­ri­yiz. Sal­gın şart­la­rın­da dahi is­tih­da­mı­mız sü­rek­li ar­ta­rak 1,1 mil­yo­na ulaş­tı. En­teg­re üre­tim gü­cün­den ni­te­lik­li is­tih­da­mı­na, sür­dü­rü­le­bi­lir­lik ala­nın­da ha­ya­ta ge­çir­di­ği­miz ya­tı­rım­lar­dan Ar-Ge ça­lış­ma­la­rı­na, esnek üre­tim ka­bi­li­ye­tin­den lo­jis­tik avan­taj­la­rı­na bir­çok eko­no­mik fak­tör­de kü­re­sel lider olan sek­tö­rü­müz; sal­gın­dan sonra bir­çok kü­re­sel mar­ka­nın te­da­rik zin­ci­rin­de gü­ve­ni­lir liman ol­du­ğu­nu bir kez daha is­pat­la­dı. Özel­lik­le 2021 yı­lın­da fir­ma­la­rı­mız hızla yeni ya­tı­rım­la­rı dev­re­ye ala­rak te­da­rik zin­ci­rin­de­ki ko­nu­mu­nu kuv­vet­len­di­ri­yor. Bu çer­çe­ve­de orta va­de­de dün­ya­nın en büyük ilk 3 teks­til ih­ra­cat­çı­sı ül­ke­sin­den biri olma he­de­fi­mi­ze hızla yak­la­şı­yo­ruz." dedi.


Ha­ber-Fo­to: İlayda Tür­koğ­lu


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °