'Yoğun bakıma gelen hastaların yüzde 80'i aşısız'

Güncel Haberler 4.10.2021 08:51:17 0

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Birimi Sorumlusu Dr. Nagihan Altıncı Karahan:

'Yoğun bakıma gelen hastaların yüzde 80'i aşısız'

İzmir Katip Çe­le­bi Üni­ver­si­te­si Ata­türk Eği­tim ve Araş­tır­ma Has­ta­ne­si Yoğun Bakım Bi­ri­mi So­rum­lu­su Dr. Na­gi­han Al­tın­cı Ka­ra­han, 'Aşı­nı­zı olun. Eylül bo­yun­ca bu ser­vi­se gelen has­ta­la­rın yüzde 80'i aşı­sız' açık­la­ma­sın­da bu­lun­du.

Dok­tor Ka­ra­han, aşı ol­ma­yan­la­rın has­ta­lı­ğı ağır ge­çir­di­ği­ni be­lir­te­rek, 'Eylül ayı bo­yun­ca ko­ro­na­vi­rüs yoğun bakım ser­vis­le­ri­ne yatan has­ta­la­rın yüzde 80'i aşı­sız ya da aşı prog­ra­mı­nı ta­mam­la­ya­ma­mış ki­şi­ler. Geri kalan yüzde 20 ise aşılı ancak bu yüzde 20'lik rakam ya­nıl­tı­cı ol­ma­sın. Bu ki­şi­le­rin bir kısmı eşlik eden yan­daş has­ta­lık­lar ne­de­niy­le genel du­ru­mu­nun kö­tü­leş­me­si üze­ri­ne has­ta­ne­ye ge­ti­ril­miş ya da başka bir işlem için has­ta­ne­ye mü­ra­ca­at et­ti­ğin­de ya­pı­lan kont­rol­ler­de PCR testi po­zi­tif olan ki­şi­ler. Aşı­sız ki­şi­le­rin has­ta­lı­ğı çok ağır ge­çir­di­ği­ni gö­rü­yo­ruz' dedi.Dok­tor Ka­ra­han şöyle devam etti:
'İçinde bu­lun­du­ğu­muz sü­reç­te has­ta­la­rın dik­ka­ti­mi­zi çeken belli özel­lik­le­ri var. Bi­rin­ci­si genç has­ta­lar ol­ma­sı. 20-40 yaş­la­rı ara­sın­da aşı­sız çok hasta gör­dük ve bun­la­rın bir kıs­mı­nı ma­ale­sef kay­bet­tik. İkinci ola­rak ha­mi­le has­ta­la­rı çok gö­rü­yo­ruz. Bu has­ta­lar da be­be­ği ko­ru­ma adına aşı ol­ma­yan ki­şi­ler­den olu­şu­yor. Ben aşı­lan­ma­nın bi­rey­sel ol­ma­dı­ğı­na ina­nı­yorum.'Yoğun bakım ser­vi­sin­de te­da­vi gören has­ta­lar­dan 47 ya­şın­da­ki Osman Coş­kun da, 'Aşı ola­cak­tım ama oğ­lu­mu fark­lı bir kente yer­leş­tir­dik ve bu iş­ler­le il­gi­le­nir­ken aşı ol­ma­yı ihmal ettim.
Aşı ola­cak­tım ama fır­sat bu­la­ma­dı­ğım için ol­ma­dım. Şimdi yoğun ba­kım­da­yım. Çok zor bir has­ta­lık. Her­kes aşı­sı­nı olsun' dedi.

Haber Merkezi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °