76 Yıllık yapı sanat lisesinin ilk kadın müdürü oldu

Güncel Haberler 5.10.2021 09:13:04 0
76 Yıllık yapı sanat lisesinin ilk kadın müdürü oldu

1945 yı­lın­da Yapı Sanat Okulu ola­rak eği­tim ve öğ­re­ti­me baş­la­yan İMKB Mes­le­ki ve Tek­nik Ana­do­lu Li­se­si'nde 76 yıl sonra ilk kez bir kadın müdür gö­re­ve baş­la­dı.

76 YILLIK YAPI SANAT LİSESİNİN İLK KADIN MÜDÜRÜ OLDU İNŞAAT ÖĞRETMENLİĞİ ERKEK İŞİ DEDİLER, AZMETTİ MESLEK LİSESİNİN MÜDÜRÜ OLDU

Di­yar­ba­kır­lı bir ba­ba­nın 5 kı­zın­dan bi­ri­si olan Bel­kıs De­li­ha­san, ba­ba­sı­na söy­le­nen ‘Kız ço­cu­ğu­nu neden oku­tu­yor­sun?' söz­le­ri­ne rağ­men yıl­ma­ya­rak oku­lun­da ba­şa­rı sağ­la­dı ve öğ­ret­men ola­rak atan­dı. İlk ola­rak Trab­zon'un Of il­çe­sin­de bu­lu­nan Hacı Meh­met Ba­hat­tin Ulu­soy Mes­le­ki ve Tek­nik Ana­do­lu Li­se­si'nde İnşaat Tek­no­lo­ji­le­ri Bö­lü­mü'nde öğ­ret­men ola­rak gö­re­ve baş­la­yan Bel­kıs De­li­ha­san, daha sonra eş du­ru­mun­dan eşi Recep De­li­ha­san'ın mem­le­ke­ti Rize'de 1945 yı­lın­da Yapı Sanat Okulu ola­rak eği­tim ver­me­ye baş­la­yan İMKB Mes­le­ki ve Tek­nik Ana­do­lu Li­se­si'nde yine İnşaat Tek­no­lo­ji­le­ri Bö­lü­mü'nde öğ­ret­men ola­rak gö­re­vi­ne devam etti. İnşaat işi erkek işi­dir bas­kı­la­rı­na rağ­men yıl­ma­yan öğ­ret­men De­li­ha­san, gö­rev­de yük­sel­me sı­na­vı­na gi­re­rek aynı okul­da müdür yar­dım­cı­sı ola­rak gö­re­ve baş­la­dı. 2 yıl da müdür yar­dım­cı­lı­ğı gö­re­vi­ni yü­rü­ten De­li­ha­san, yine sı­nav­la aynı okula müdür ola­rak atan­dı. Ken­di­si­ne ‘Erkek işi­dir ya­pa­maz­sın' di­yen­le­re al­dır­ma­dan ba­şa­rı­dan ba­şa­rı­ya koşan De­li­ha­san, görev yap­tı­ğı İMKB Mes­le­ki ve Tek­nik Ana­do­lu Li­se­si'nin 76 yıl­lık ta­ri­hin­de ilk kadın müdür oldu. 2021-2022 eği­tim ve öğ­re­tim yı­lın­da ‘Ba­yan­dan in­şa­at­çı olmaz' ta­bu­la­rı­nı yık­tı­ğı okul­da müdür ola­rak gö­re­ve baş­la­yan Bel­kıs De­li­ha­san, "İnşaat bö­lü­mü, bayan, bir türlü ina­na­mı­yor­lar. Dı­şa­rı­da hep in­şa­at işi erkek yapar al­gı­sı var. Ama tam tersi ben çiz­me­yi de aya­ğı­ma giy­dim, sıva da yap­tım, fa­yans da ördüm, duvar da ördüm hiç go­cun­ma­dım. Tam tersi bu du­ru­mun öğ­ren­ci­le­ri daha da mo­ti­ve et­ti­ği­ne şahit oldum. Ben o çiz­me­yi giy­mek­ten müt­hiş bir zevk alı­yo­rum, o sıva ko­ku­su bana bir başka ge­li­yor. Yani bunu laf olsun diye de söy­le­mi­yo­rum" dedi.

76 YILLIK YAPI SANAT LİSESİNİN İLK KADIN MÜDÜRÜ OLDU İNŞAAT ÖĞRETMENLİĞİ ERKEK İŞİ DEDİLER, AZMETTİ MESLEK LİSESİNİN MÜDÜRÜ OLDU

"Sa­yem­de bayan öğ­ren­ci­le­rin bakış açısı çok de­ğiş­ti"
Sa­ye­sin­de kız ço­cuk­la­rı­nın da sanat okul­la­rı­nı ter­cih et­mek­te te­red­düt et­me­di­ği­nin al­tı­nı çizen De­li­ah­san, "Benim sa­yem­de bayan öğ­ren­ci­le­rin de bakış açısı çok de­ğiş­ti. Me­se­la Of'taki İnşaat Tek­no­lo­ji­le­ri Bö­lü­mü'nde bayan öğ­ren­ci sa­yı­mız da çok arttı. Aynı şeyi bu­ra­da da yap­ma­ya ça­lış­tım. Artık öğ­ret­men­lik bana yet­me­di ve biraz daha fark­lı ola­rak, ida­re­ci ola­rak bir şey yap­ma­ya ça­lı­şı­yo­rum şu anda. Ben bunu bir mes­lek li­se­sin­de ya­pa­ca­ğım ve bir ba­ya­nın neler ya­pa­bi­le­ce­ği­ni gös­te­re­ce­ğim. Bir ba­ya­nın ya­pa­ma­ya­ca­ğı hiç­bir şey yok as­lın­da. Bence bir ba­ya­na ya­pa­maz gibi bir şey atıf edil­me­me­li. Ben bunu gös­ter­mek için elim­den ge­le­ni ya­pı­yo­rum. İnşal­lah tüm ba­yan­lar ola­rak bunu ba­şa­ra­ca­ğız" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı. 5 kız kar­deş ola­rak ba­ba­la­rı­nın des­te­ğiy­le ma­hal­le bas­kı­sı­na rağ­men mes­lek sa­hi­bi ol­duk­la­rı­nı ifade eden De­li­ha­san, "Biz 5 kız kar­deş­tik. Di­yar­ba­kır gibi bir yerde her­kes ba­ba­ma ‘Neden kız ço­cuk­la­rı­nı oku­tu­yor­sun?' derdi. Bir memur ma­aşıy­la ‘Ben ta­ma­men kız ço­cuk­la­rı­mı oku­ta­ca­ğım' dedi ve he­pi­miz okudu şu anda. Gö­rev­de ol­ma­yan hiç­bir kız kar­de­şim yok. Bi­ri­miz polis, bi­ri­miz öğ­ret­men, bi­ri­miz mali mü­şa­vir, bir öğ­ret­me­ni­miz ve bir mu­ha­se­be­ci­miz daha var. En büyük des­tek­çim babam, ba­bam­dan sonra da eşim" dedi. Eşi­nin de mü­dür­lük sü­re­cin­de ken­di­si­ne çok des­tek ol­du­ğu­nu, yoğun ol­du­ğu za­man­lar­da 2 ço­cu­ğu­na eşi­nin bak­tı­ğı­nı dile ge­ti­ren De­li­ha­san, "Özel­lik­le bu mü­dür­lük sü­re­cin­de ‘Ya­pa­maz­sın, 2 ço­cuk­la ya­pa­maz­sın, ba­yan­sın ya­pa­maz­sın' de­di­ler ama eşim tam tersi des­tek oldu. 1 hafta bo­yun­ca ben gece ya­rı­la­rın­da eve git­tim ve 2 ço­cu­ğu­ma da o baktı. Des­tek verdi ve şu anda onun da sa­ye­sin­de bu­ra­da­yım" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

Eşi­nin mezun ol­du­ğu okul­da müdür ol­du­ğu için ken­di­siy­le gurur duy­du­ğu­nu söy­le­yen De­li­ha­san, "Eşim de bu okul­dan mezun ol­du­ğu için çok gurur du­yu­yor. ‘Benim za­ma­nım­da bayan bir müdür ol­say­dı ne olur­du hiç bil­mi­yo­rum' diyor. Di­yo­rum ya en ba­şın­dan beri des­tek­çim eşim. Ona da çok te­şek­kür edi­yo­rum" dedi.
2021-2022 eği­tim ve öğ­re­tim yı­lı­nın henüz yeni baş­la­ma­sı­na rağ­men okula bir kadın eli değ­di­ği­nin okul çev­re­sin­de­ki es­naf­lar ve diğer okul­lar ta­ra­fın­dan fark edil­di­ği­ni ifade eden De­li­ha­san, "Öğ­ren­ci ola­rak erkek ço­ğun­luk­ta, öğ­ret­men ola­rak erkek ço­ğun­luk­ta. Ben bu zor­lu­ğun içe­ri­sin­de oldu­ğum için bile bile gel­dim. Kadın ya­pa­maz eti­ke­ti­ni yık­mak benim için çok de­ğer­liy­di ger­çek­ten.
Çev­re­de­ki her­kes fark et­ti­ği­ni, es­naf­lar bile bir bayan eli­nin değ­di­ği­ni fark et­ti­ği­ni söy­lü­yor­lar. Bun­dan son­ra­ki tek he­de­fim ka­dın­la­rın üze­rin­de­ki al­gı­yı yık­tı­ğım gibi mes­lek li­se­le­ri üze­rin­de­ki al­gı­yı da kı­ra­ca­ğım" diye ko­nuş­tu.
Öz­gü­ven ek­sik­li­ği his­se­den ka­dın­la­ra da ‘Ba­şa­ra­bi­lir­si­niz' di­ye­rek ses­le­nen Müdür De­li­ha­san, "Bir bayan is­te­di­ğin­de her şeyi ya­pa­bi­lir.
Biz ba­yan­lar ola­rak er­kek­ler­den çok daha güç­lü­yüz. Lüt­fen her­kes ken­din­ce bir şey­ler yap­sın. Bu imajı, bu ta­bu­yu biz bir yı­ka­lım. Bu oku­lun ilk bayan müdür yar­dım­cı­sı da ben­dim, mü­dü­rü de benim. Bu benim için müt­hiş bir gurur" şek­lin­de ko­nuş­tu.


Haber Merkezi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °