100 Milyon Dolar Türkiye'de Kaldı

100 Milyon Dolar Türkiye

Pan­de­mi ne­de­niy­le yurt dı­şın­dan Tür­ki­ye'ye çay top­la­ma­ya gelen ya­ban­cı­lar gel­me­yin­ce 100 mil­yon dolar Tür­ki­ye'de kaldı.

Pan­de­mi ne­de­niy­le ka­pa­lı olan Sarp Sınır ka­pı­sı ne­de­niy­le Gür­cis­tan uy­ruk­lu çay tarım iş­çi­le­ri Tür­ki­ye'ye giriş ya­pa­ma­dı. O ne­den­le Ri­ze­li çay müs­tah­sil­le­ri kendi tar­la­la­rı­na gi­re­rek çay­la­rı­nı ken­di­le­ri top­la­mak zo­run­da kaldı. Bazı böl­ge­ler­de ise unu­tul­ma­ya yüz tut­muş olan imece kül­tü­rü can­lan­dı. Kom­şu­lar, ak­ra­ba­lar, ta­nı­dık­lar bir araya ge­le­rek sı­ray­la bir­bir­le­ri­nin ça­yı­nı top­la­dı. Hal böyle olun­ca ya­ban­cı uy­ruk­lu çay tarım iş­çi­le­ri­ne öde­nen ücret öden­me­di ve bu para Tür­ki­ye'de kaldı.
Ya­ban­cı iş­çi­le­rin gel­me­yi­şi ile or­ta­la­ma 100 mil­yon dolar gibi bir pa­ra­nın Tür­ki­ye içe­ri­sin­de kal­dı­ğı­nı ve eğer ya­ban­cı iş­çi­ler gel­sey­di bu pa­ra­nın do­lay­lı yol­lar­dan yurt dı­şı­na çı­ka­ca­ğı­nı ile ge­ti­ren Rize Ti­ca­ret Bor­sa­sı Baş­ka­nı Meh­met Er­do­ğan "Yak­la­şık 2 yıla ya­kın­dır bir pan­de­mi dö­ne­mi ya­şı­yo­ruz. Bu bazı ko­nu­lar­da bize çok zor­luk­lar ge­tir­miş olsa da bazı ko­nu­lar­da da fay­da­la­rı oldu. Me­se­la böl­ge­mi­ze ya­ban­cı iş­çi­nin ge­li­şi ol­ma­dı. Gürcü va­tan­daş­la­rı­mız ge­lir­di, yak­la­şık 1000 kişi. Bu­ra­da ça­lı­şır, para ka­za­nır, mem­le­ke­ti­ne ge­ti­rir­di. Geçen yıl ve bu yıl bu ol­ma­dı. Bunun yak­la­şık tes­pi­ti de 100 mil­yon dolar ci­var­la­rın­da bir ra­kam­dı. Böl­ge­miz­de kal­mı­yor­du bu para ama ka­lı­yor­muş gibi gö­rü­nü­yor­du. As­lın­da direk ka­yıt­sız ola­rak yurt dı­şı­na çı­kı­yor­du. Şimdi bu para böl­ge­miz­de kaldı, va­tan­da­şın ce­bin­de kaldı" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
Se­ne­gal, Gam­bi­ya gibi uy­ruk­la­rı olan çay iş­çi­le­ri­ne de de­ği­nen Er­do­ğan "Dı­şa­rı­dan gelen yine kısmi in­san­lar olu­yor, Arap ya­rı­ma­da­sı veya Af­ri­ka Kı­ta­sı'ndan gelen, ya da bu­ra­da öğ­ren­ci olan­lar. Artık her­kes çay top­la­ma­sı­nı öğ­ren­di. Ama bun­lar bir yekûn tut­mu­yor" dedi.
Pan­de­mi­nin imece usulü yar­dım­laş­ma­yı ye­ni­den can­lan­dır­dı­ğı­nı da söz­le­ri­ne ek­le­yen Baş­kan Er­do­ğan "Es­ki­den imece usulü vardı. Has­ta­la­rı­mı­za, ih­ti­yaç­lı­la­rı­mı­za yar­dım edi­lir onun ih­ti­yaç­la­rı gö­rü­lür. Şimdi ih­ti­ya­cı olan kom­şu­mu­zun tar­la­sı da ya­pı­lı­yor, çayı da top­la­nı­yor. Eski imece usu­lü­nün tek­rar or­ta­ya çık­ma­sı hem genç­le­ri­mi­ze es­ki­den ya­şan­mış olan bu duy­gu­yu tat­tı­rı­yor hem de bizim için ürü­nün dalda kal­ma­sı­nı ön­lü­yor. Güzel bir süreç ya­şa­nı­yor" şek­lin­de ko­nuş­tu.


Haber Merkezi