İhracatın itici gücü çelik oldu

Güncel Haberler 6.10.2021 09:26:00 0
İhracatın itici gücü çelik oldu

Tür­ki­ye'nin top­lam ih­ra­ca­tı eylül ayın­da yıl­lık bazda yüzde 30 ar­tış­la 20,8 mil­yar do­la­ra yük­sel­di. Çelik sek­tö­rü, 2,6 mil­yar do­lar­lık ih­ra­cat­la sek­tör­ler ara­sın­da ilk kez zir­ve­de yer aldı. Çelik İhra­cat­çı­la­rı Bir­li­ği (ÇİB) Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Adnan Aslan, "Sek­tö­rü­müz ih­ra­cat pa­zar­la­rı­nı çe­şit­len­di­re­rek bü­yü­me­si­ni sür­dü­rü­yor. Geçen ay ül­ke­mi­zin top­lam ih­ra­ca­tı­na en fazla katkı veren sek­tör olduk. Gurur ve­ri­ci bir tablo" dedi.

Tür­ki­ye'nin top­lam ih­ra­ca­tı eylül ayın­da yüzde 30'luk ar­tış­la 20 mil­yar 783 mil­yon do­la­ra ulaş­tı. İhra­cat, yılın ilk 9 ayın­da, bir yıl ön­ce­si­ne göre yüzde 36'lık ar­tış­la 161 mil­yar dolar ola­rak he­sap­lan­dı ve son 12 ayda 212,2 mil­yar do­lar­lık ih­ra­cat­la da Orta Va­de­li Prog­ram (OVP) he­de­fi olan 211 mil­yar do­lar­lık yıl­lık hedef şim­di­den aşıl­dı. İhra­ca­tın it­ha­la­tı kar­şı­la­ma oranı ise eylül ayın­da yüzde 88,9'a, ilk 9 ayda 83,3'e ulaş­tı.
ÇELİK SEK­TÖ­RÜN­DEN TARİHİ BA­ŞA­RI: İLK KEZ ZİRVEDE
Geçen ay top­lam ih­ra­ca­ta en fazla katkı veren sa­na­yi kolu çelik sek­tö­rü oldu. İhra­cat he­de­fi­ni 22 mil­yar do­la­ra re­vi­ze eden sek­tör, ey­lül­de ger­çek­leş­tir­di­ği 2,6 mil­yar dolar ih­ra­cat ile oto­mo­tiv sek­tö­rü­nü ge­ri­de bı­ra­ka­rak ilk kez zir­ve­de yer aldı. Çelik İhra­cat­çı­la­rı Bir­li­ği (ÇİB) Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Adnan Aslan, "Bu ba­şa­rı­ya, kü­re­sel çelik pi­ya­sa­sın­da önem­li bir ko­num­da bu­lu­nan sek­tö­rü­mü­zün gü­cü­nü sür­dü­rü­le­bi­lir kıl­mak adına pan­de­mi­nin ve ko­ru­ma­cı­lık ön­lem­le­ri­nin neden ol­du­ğu kı­sıt­la­ma­la­ra karşı mü­ca­de­le ede­rek ça­lı­şan üye­le­ri­miz­le bir­lik­te ulaş­tık. İhra­cat pa­zar­la­rı­mı­zı çe­şit­len­di­re­rek bü­yü­yo­ruz. Ül­ke­mi­zin top­lam ih­ra­ca­tı­na en fazla katkı veren sek­tör olmak bizi gu­rur­lan­dı­rı­yor. Asıl önem­li­si, ih­ra­cat­ta ya­ka­la­dı­ğı­mız bu iv­me­yi sür­dü­rü­le­bi­lir kıl­mak" dedi.


Ha­ber-Fo­to: İlayda Tür­koğ­lu


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °