Maden suyu tüketimi hakkında bilinmesi gerekenler

Güncel Haberler 7.10.2021 09:05:46 0
Maden suyu tüketimi hakkında bilinmesi gerekenler

Ge­nel­lik­le soda ile ka­rış­tı­rı­lan ancak so­da­ya na­za­ran içe­ri­ğin­de kal­si­yum, mag­nez­yum, po­tas­yum gibi bir­çok mi­ne­ral ba­rın­dı­ran maden su­yu­nun insan vü­cu­du­na ciddi kat­kı­la­rı var. Peki, maden suyu se­çer­ken ne­le­re dik­kat edil­me­li? Maden suyu iç­me­nin ya­rar­la­rı neler? Kim­ler ne kadar tü­ket­me­li? Freşa Gıda Mü­hen­di­si Yasin Gü­nay­dın maden suyu hak­kın­da bi­lin­me­yen­le­ri şöyle an­lat­tı.

Maden suyu se­çer­ken buna dik­kat edin
Kalp, tan­si­yon has­ta­lık­la­rı ol­ma­yan in­san­la­rın ra­hat­lık­la pi­ya­sa­da bu­lu­nan ürün­le­ri tü­ket­me­si fayda sağ­la­ya­cak­tır diyen Yasin Gü­nay­dın önem­li bir uya­rı­da bu­lun­du: ‘'Tuzlu ürün­le­ri sev­me­yen­ler, sağ­lı­ğı­na ve bes­len­me­si­ne dik­kat eden in­san­la­rın özel­lik­le ma­den­su­yun­da bu­lu­nan sod­yum de­ğe­ri­ni dik­ka­te al­ma­sı ge­re­kir. Bazı maden su­la­rı yük­sek oran­da sod­yum içer­di­ğin­den do­la­yı eğer sıvı ola­rak gün için­de sa­de­ce maden suyu tü­ke­ti­yor­sa­nız bu fazla tuz alı­yor ol­du­ğu­nuz an­la­mı­na ge­le­bi­lir. Çok fazla maden suyu içmek aynı za­man­da yük­sek tan­si­yon has­ta­la­rı­na da iyi gel­mez. Bu yüz­den günlük maden suyu tü­ke­ti­mi­ni­zi sı­nır­la­ma­lı veya düşük sod­yum­lu olan­la­rı ter­cih et­me­li­si­niz. Düşük Sod­yum­lu ma­den­su­yu eti­ket­le­rin­de "Sod­yum di­ye­ti­ne uy­gun­dur" iba­re­si ol­ma­lı­dır'' dedi.
Maden suyu tü­ke­ti­mi bu has­ta­lık­la­rı ön­le­me­ye yar­dım­cı­dır
Maden su­la­rın­da­ki mi­ne­ral­le­re bağlı et­ki­le­rin dı­şın­da, maden su­la­rın­da­ki iyon­la­rın fiz­yo­lo­jik et­ki­le­ri ve bazı has­ta­lık­lar­da­ki te­da­vi edici ya­rar­la­rı da söz ko­nu­su­dur diyen Gü­nay­dın şun­la­rı söy­le­di: ‘'Maden suyu böb­rek ve idrar yol­la­rın­da taş olu­şu­mu­nu önler. İdrar yolu en­fek­si­yon­la­rın da özel­lik­le bi­kar­bo­nat, mag­nez­yum ve kal­si­yum içe­rik­le­ri yük­sek maden su­la­rı il­ti­ha­bı ge­ri­le­ti­ci etki gös­te­rir­ler. Üro­lo­jik bir­çok has­ta­lık­ta böb­rek fonk­si­yon­la­rı­nı des­tek­le­me ve ge­liş­tir­me ama­cıy­la bol su içil­me­si, özel­lik­le de maden suyu içil­me­si temel ön­lem­ler­den­dir. Maden suyu özel­lik­le sül­fat­lı olan­lar, safra ke­se­si tem­bel­li­ğin­de ya­rar­lı­dır ve pank­re­as fonk­si­yon­la­rı­nı da des­tek­ler­ler.
Di­ya­bet­te sod­yum bi­kar­bo­nat­lı sular in­sü­li­nin et­ki­si­ni güç­len­di­rir ve kar­bon­hid­rat me­ta­bo­liz­ma­sı­nı iyi­leş­ti­rir.
Yine hem idrar mik­ta­rı­nı, hem de id­rar­la ürik asit atı­lı­mı­nı ar­tı­rır, bu yüz­den Gut has­ta­lı­ğın­da kriz­ler arası dö­nem­de ya­rar­lı­dır. Gü­nü­müz in­sa­nı­nın az su içme alış­kan­lı­ğı, mi­ne­ral­ler­den ye­ter­siz bes­len­me, ha­re­ket az­lı­ğı ve fi­zik­sel ak­ti­vi­te­nin ol­ma­dı­ğı yaşam gibi özel­lik­le­ri, sin­di­rim sis­te­mi ra­hat­sız­lık­la­rı­nın baş­lı­ca ne­den­le­ri­dir. Bun­la­rın ba­şın­da da ka­bız­lık gelir. Bu­ra­da sül­fat­lı(600mg/L-1200mg/L) maden su­la­rı ol­duk­ça ya­rar­lı­dır.''
Ye­tiş­kin­ler günde en az 2 şişe maden suyu tü­ket­me­li
Ma­den­su­la­rı­nın insan sağ­lı­ğı açı­sın­dan tü­ke­ti­mi çok önem­li­dir diyen Freşa Gıda Mü­hen­di­si Yasin Gü­nay­dın kim­le­rin ne kadar sık­lık­la tü­ket­me­si ge­rek­ti­ği hak­kın­da da bilgi verdi:
'' Ye­tiş­kin­le­rin günde en az 2 şişe ma­den­su­yu tü­ket­me­si öne­ril­mek­te­dir.
Yu­ka­rı­da be­lir­ti­ği­miz gibi "Sod­yum di­ye­ti­ne uy­gun­dur" iba­re­si ol­ma­yan ma­den­su­la­rı­nın tuz oran­la­rı­nın yük­sek ol­ma­sı ne­de­niy­le kalp ve tan­si­yon has­ta­la­rı­nın fazla tü­ke­ti­mi son­ra­sın­da ra­hat­sız­lık ya­şa­ya­bi­lir­ler. Ha­mi­ley­ken vü­cu­dun susuz kal­ma­ma­sı için bolca su tü­ket­me­niz ge­re­kir.
Doğal Maden Su­la­rı­nın içe­ri­ğin­de tuz mik­ta­rı­nın yük­sek ol­du­ğun­dan ha­mi­le­lik dö­ne­min­de maden su­yu­nu ara sıra tü­ket­me­li­siniz. Çünkü maden suyu yük­sek oran­da tuz içe­re­bil­di­ğin­den bu yük­sek tan­si­yon gibi prob­lem­le­re yol aça­bi­lir ancak maden su­yu­nu çok se­vi­yor­sa­nız ‘'Sod­yum Di­ye­ti­ne Uygun'' Mi­ne­ral­li Su­la­rı(Maden Suyu) ter­cih et­me­li­si­niz.
Hi­per­tan­si­yo­nu ve düşük mag­nez­yum se­vi­ye­le­ri olan 70 ye­tiş­ki­nin ka­tıl­dı­ğı araş­tır­ma­da, günde 1 litre maden suyu iç­me­nin kan ba­sın­cı­nı dü­şür­dü­ğü tes­pit edil­miş­tir. Sağ­lık­lı bir insan or­ta­la­ma günde 2,5- 3 litre su tü­ke­ti­yor ol­ma­lı­dır.
Ma­den­su­yu tü­ke­ti­mi de bu ora­nın üze­rin­de ol­ma­ma­lı­dır. ‘'


Ha­ber-Fo­to: Teni Tapik Çimen


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °