Tarih: 07.10.2021 09:08

"Sektörün yıllık ortalama ihracatı 2 milyar dolar"

Facebook Twitter Linked-in

TÜSATDER Başkanı Dr. Servet Terziler,

"Sektörün yıllık ortalama ihracatı 2 milyar dolar"

Sağlık turizmi sektörü ihracatçı birliği olmayı istiyor

Hiz­met ih­ra­ca­tı kap­sa­mın­da de­ğer­len­di­ri­len sağ­lık tu­riz­mi sek­tö­rü, ih­ra­cat­çı bir­li­ği ol­ma­yı talep edi­yor. TÜ­SAT­DER Baş­ka­nı Dr. Ser­vet Ter­zi­ler, "Biz ciddi ma­na­da hiz­met ih­ra­ca­tı ya­pı­yo­ruz. Hiz­met İhra­cat­çı­la­rı Bir­li­ği'nin genel sek­re­ter­li­ğe dö­nüş­tü­ğü yeni ya­pı­lan­ma­da sağ­lık hiz­met­le­ri ih­ra­ca­tı da alt bir­lik ola­rak yer al­ma­lı" dedi.

2019'da 3 mil­yar dolar eko­no­mik ha­cim­sel bü­yük­lü­ğe ula­şan ve 2 mil­yar do­lar­lık ih­ra­cat ger­çek­leş­ti­ren sağ­lık tu­riz­mi sek­tö­rü pan­de­mi son­ra­sı­na ha­zır­la­nı­yor. 2020 yı­lı­nı 2019'a göre yüzde 55 düşüş ile ka­pa­tan sek­tör­de 2021 yı­lı­nın ilk altı ayın­da da aynı oran­da düşüş göz­lem­len­di. Nor­mal­leş­me­nin de et­ki­siy­le bu yılın son çey­re­ğin­de atağa kalk­ma­ya ha­zır­la­nan sek­tör, 2022 yı­lın­da ka­yıp­la­rı­nı te­la­fi et­me­yi amaç­lı­yor. 5 mil­yar do­lar­lık bü­yük­lü­ğe ulaş­ma­yı he­def­le­yen sek­tör, bu doğ­rul­tu­da ih­ra­cat­çı bir­li­ği ol­ma­yı talep edi­yor.
"Biz ciddi ma­na­da hiz­met ih­ra­ca­tı ya­pı­yo­ruz" diyen Türk Sağ­lık Tu­rizm Der­ne­ği (TÜ­SAT­DER) Baş­ka­nı Dr. Ser­vet Ter­zi­ler, "Genel sek­re­ter­li­ğe dö­nü­şen Hiz­met İhra­cat­çı­la­rı Bir­li­ği'nin yeni ya­pı­lan­ma­sın­da sağ­lık hiz­met­le­ri ih­ra­ca­tı da alt bir­lik ola­rak yer al­ma­lı. Henüz rakam ola­rak küçük ol­mak­la bir­lik­te, önü­müz­de oran­sal ola­rak ciddi bir artış bek­le­di­ği­miz doğru bir yol­cu­luk ya­pı­yo­ruz. Bu sü­reç­te hem ka­li­te­li hiz­met üre­til­mek hem de bu ka­li­te­li hiz­met üre­ti­li­yor mu diye bü­rok­ra­si ta­ra­fın­dan takip edil­mek zo­run­da. Çünkü takip edil­me­yen hiç­bir şeyin ka­li­te ile devam et­me­si müm­kün ola­maz. Bu ne­den­le sek­tör ola­rak, ih­ra­cat­çı bir­li­ği­mi­zin ol­ma­sı önem­li" diyor.
SAÇ EKİMİNDE DÜNYA MAR­KA­SI OLDUK
Tür­ki­ye'ye saç ekimi için ge­len­le­rin büyük kıs­mı­nın Av­ru­pa­lı ol­du­ğu­na dik­kat çeken Ter­zi­ler, ilk ilgi Arap­lar­dan gel­di­ği için al­gı­nın bu yönde ge­liş­ti­ği­ni vur­gu­lu­yor. Son 5 yılda Av­ru­pa'dan çok sa­yı­da talep gel­di­ği­ni söy­le­yen Ter­zi­ler, şöyle devam edi­yor: "Çünkü Av­ru­pa'da ya­şa­yan Arap­lar da bize geldi. On­lar­da­ki so­nu­cu gören Av­ru­pa­lı­lar, Tür­ki­ye'ye akın et­me­ye baş­la­dı. Tür­ki­ye'ye saç ekimi için ge­len­le­rin yüzde 70'inin Av­ru­pa'dan yüzde 30'unun ise Arap dün­ya­sın­dan ol­du­ğu­nu söy­le­ye­bi­li­rim. Av­ru­pa'dan hatta tüm dün­ya­dan saç ekim başta olmak üzere in­san­lar ül­ke­mi­ze gel­me­ye baş­la­dı­ğı anda Av­ru­pa'daki he­kim­ler ne olu­yor de­me­ye baş­la­dı. Çünkü orada yak­la­şık 8-10 bin Euro'ya bir saç ekimi ya­pı­lır­ken Tür­ki­ye'deki or­ta­la­ma fiyat 2 bin Euro ci­va­rın­da. İnsan­lar oluk oluk ül­ke­mi­ze geldi. Ül­ke­miz­de bu iş yüzde 60-70 ka­li­te­li ya­pı­lı­yor ama bu­ra­da­ki hedef yüzde 100'ü bul­mak. Çünkü dün­ya­da bir marka olduk. Bunu da ko­ru­ma­mız ge­re­ki­yor."

TURİST­LER­DEN 500 MİLYON DO­LAR­LIK EK KATKI
2019 ve­ri­le­ri­ne göre, Türk sağ­lık tu­riz­mi­nin yak­la­şık 3 mil­yar do­la­ra ulaş­tı­ğı­nı ve bunun yüzde 50'sinin saç eki­min­den elde edil­di­ği­ni be­lir­ten Ter­zi­ler, "Sı­ra­la­ma; plas­tik cer­ra­hi, göz, diş, genel sağ­lık hiz­met­le­ri şek­lin­de devam edi­yor. Bu işin lo­ko­mo­ti­fi olan saç ekim ko­nu­sun­da, 2019'da yak­la­şık 700-750 bin saç ekim tu­ris­ti or­ta­la­ma 2-3 gün­lük sü­rey­le ül­ke­mi­zi zi­ya­ret etti. Bu tu­rist­ler, sa­çı­nı ek­ti­rip iş­lem­le­ri­ni yap­tır­dı­ğı şe­hir­ler­de­ki eko­no­mi­ye katkı sağ­lı­yor. Bu har­ca­ma­la­rı­nın sa­yı­sal de­ğe­ri tah­min­le­re göre en az yarım mil­yar dolar ci­va­rın­da. Or­ta­ya çıkan ci­ro­nun yüzde 100'e ya­kı­nı Tür­ki­ye'de ka­lı­yor. Pan­de­mi­de fi­zi­ki te­ma­sa da­ya­lı bir sek­tör ol­du­ğu­muz için doğal ola­rak ka­yıp­lar ya­şa­dık. Dün­ya­da nor­mal­leş­me­nin hız­lan­ma­sıy­la to­par­lan­ma­ya ge­çe­ce­ğiz. Özel­lik­le saç eki­min­de bizim se­zo­nu­muz dör­dün­cü çey­rek­te baş­lı­yor. 2022 ve 2023 yıl­la­rı­nın Tür­ki­ye'nin sağ­lık tu­riz­mi­nin şah­lan­ma yılı ola­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yo­ruz" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
RA­KAM­LAR­LA SAĞ­LIK TURİZMİ SEK­TÖ­RÜ
SEK­TÖ­RÜN HACİMSEL BÜ­YÜK­LÜ­ĞÜ: 3 mil­yar dolar
İHRA­CAT: 2 mil­yar dolar
ÜLKE EKO­NOMİSİNE SAĞ­LA­NAN EK KATKI: 500 mil­yon dolar
SAÇ EKİMİ İÇİN GELEN ZİYA­RETÇİ SA­YI­SI: Yıl­lık or­ta­la­ma 750 bin kişi
SAÇ EKİMİ İŞLEM ÜCRETİ: Av­ru­pa or­ta­la­ma­sı 8 bin, Tür­ki­ye or­ta­la­ma­sı 2 bin Euro
SAÇ EKİMİ YAP­MA­YI DÜ­ŞÜ­NEN­LER NE­LE­RE DİKKAT ETMELİ?
Ken­di­si de dok­tor olan TÜ­SAT­DER Baş­ka­nı Ser­vet Ter­zi­ler, saç ekimi iş­le­mi yap­tır­ma­yı dü­şü­nen ki­şi­le­re şu tav­si­ye­ler­de bu­lu­nu­yor:
 Saç ekimi ya­pı­la­cak has­ta­ne­nin iyi araş­tı­rıl­ma­sı lazım. Has­ta­ne­nin en az 5 yıl­lık bir geç­mi­şe sahip ol­ma­sı ge­re­ki­yor.
 İşlem ya­pı­la­cak has­ta­ne­nin ste­ril ve hij­ye­nik ol­du­ğun­dan emin olun­ma­lı.
 Ame­li­ya­ta gi­recek ki­şi­nin mu­hak­kak dok­tor ol­ma­sı lazım. Beyaz önlük giyse bile dok­tor olup ol­ma­dı­ğı öğ­re­nil­me­li.


Ha­ber-Fo­to: İlayda Tür­koğ­lu




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —