Tarih: 09.10.2021 10:55

Doğu Anadolu Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı Van'da Açıldı

Facebook Twitter Linked-in

Van Doğu Ana­do­lu Ulus­la­ra­ra­sı Tu­rizm ve Se­ya­hat Fuarı 11'nci kez ka­pı­la­rı­nı zi­ya­ret­çi­le­ri­ne açtı. Van Expo Kong­re ve Fuar Mer­ke­zin­de Tür­ki­ye'nin yanı sıra İran, Azer­bay­can, Irak ve Gür­cis­tan'dan da fir­ma­la­rın stan­dı­nın bu­lun­du­ğu fu­arın açı­lı­şı tö­ren­le ger­çek­leş­ti­ril­di.

Açı­lış­ta ko­nu­şan Kül­tür ve Tu­rizm Bakan Yar­dım­cı­sı Özgül Özkan Yavuz "Güçlü sağ­lık alt­ya­pı­mı­zın yanı sıra baş­lat­tı­ğı­mı­zın Gü­ven­li Tu­rizm Ser­ti­fi­kas­yon Prog­ra­mı ve ger­çek­leş­tir­di­ği­miz di­na­mik ulus­la­ra­ra­sı ta­nı­tım fa­ali­yet­le­riy­le Tür­ki­ye, tu­rizm sek­tö­rü zi­ya­ret­çi sa­yı­sı ba­kı­mın­dan dünya or­ta­la­ma­sı­na ve rakip ül­ke­le­re kı­yas­la daha az bir da­ral­may­la bu zor dö­ne­mi at­lat­tı.

Pan­de­mi dö­ne­min­de dahi 2020 yı­lın­da ül­ke­mi­ze gelen zi­ya­ret­çi sa­yı­sı yak­la­şık 16 mil­yon ola­rak ger­çek­leş­ti.
2021 yı­lı­nın ilk 8 ayın­da bu rakam 15 mil­yo­nu aştı. Yıl­so­nu­na kadar çok daha iyi ra­kam­la­ra ula­şa­ca­ğız.
Tüm dün­ya­da ve ül­ke­miz­de aşı­lan­ma­nın hız­lan­ma­sı ve yay­gın­laş­ma­sıy­la, hü­kü­met ola­rak tu­rizm ça­lı­şan­la­rı­na erken aşı­la­ma im­ka­nı da sağ­la­ya­rak, 2021 yı­lı­nın son çey­re­ği iti­ba­riy­le ulus­la­ra­ra­sı et­kin­lik­le­rin ve fu­ar­la­rın ye­ni­den dü­zen­len­me­ye baş­la­ya­ca­ğı­nı ön­gör­müş­tük.
Fuar sü­re­sin­ce başta kom­şu­la­rı­mız İran, Irak, Gür­cis­tan ve can Azer­bay­can olmak üzere bu­ra­lar­dan bek­le­di­ği­miz zi­ya­ret­çi­ler biz­le­ri faz­la­sıy­la mem­nun etti ve böl­ge­de tu­rizm sek­tö­rü­nün ge­le­ce­ği için umut verdi. Pan­de­mi­nin tüm dün­ya­da tu­rizm trend­le­ri­ni de­rin­den et­ki­le­di­ği­ni, de­ğiş­tir­di­ği­ni bi­li­yo­ruz. Bu de­ği­şi­mi ve ter­cih­le­ri ya­kın­dan iz­li­yo­ruz.
2019 yı­lın­da ku­ru­lu­şu­nu ta­mam­la­dı­ğı­mız ve ku­rul­du­ğu gün­den bu yana aktif ola­rak ül­ke­mi­zin ulus­la­ra­ra­sı alan­da ta­nı­tı­mı için görev yapan Tür­ki­ye Ta­nı­tım ve Ge­liş­tir­me Ajan­sı gerek des­ti­nas­yon­la­rı­mı­zın pa­zar­lan­ma­sın­da, gerek ül­ke­mi­zin güçlü ile­ti­şim ve marka st­ra­te­ji­si­nin oluş­tu­rul­ma­sın­da ve ge­rek­se il­le­ri­miz­de ürün ge­liş­tir­me­sin­de önem­li bir rol üst­le­ni­yor.'
Bakan Yar­dım­cı­sı Yavuz' Ba­kan­lık ve Tür­ki­ye Genç­lik Tu­rizm Ge­liş­tir­me Ajan­sı ola­rak ulu­sal ve ulus­la­ra­ra­sı alan­da il­le­ri­mi­zin daha etkin ta­nı­tı­mı­nı sağ­la­mak ama­cıy­la İl Ta­nı­tım ve Ge­liş­tir­me Prog­ra­mı­nı ha­ya­ta ge­çir­dik. Van'da bu ça­lış­ma­la­rın içe­ri­sin­de ye­ri­ni aldı. 36 ilde şu anda ça­lış­ma baş­la­dı. Ne mutlu ki Van'da 36 altı ili­miz ara­sın­da. Böl­ge­mi­zin ve Van'ımı­zın sahip ol­du­ğu doğal, kül­tü­rel ve bin­ler­ce yıl­lar ön­ce­si­ne da­ya­nan ta­ri­hi zen­gin­lik­le­ri­ni tüm dün­ya­ya ve tüm in­san­lı­ğa ta­nıt­ma­mız ge­re­ki­yor. Bunun için sür­dü­rü­le­bi­lir bir iş mo­de­li ku­rul­du. Bu­ra­da va­li­li­ği­miz­le bir­lik­te tüm pay­daş­lar bu plat­for­mun içe­ri­sin­de. Ba­kan­lık ola­rak bu­ra­da­ki fa­ali­yet­le­ri­mi­zi de­rin­leş­ti­re­ce­ğiz, ge­liş­ti­re­ce­ğiz. Kül­tür ve Tu­rizm Ba­kan­lı­ğı ola­rak he­de­fi­miz belli. İstih­da­ma, eko­no­mik bü­yü­me­ye, sos­yal kal­kın­ma­ya kat­kı­sı ile ül­ke­mi­zin ge­liş­me­sin­de önem­li rolü olan tu­rizm sek­tö­rü­mü­zü, ni­ha­ye­tin­de eko­no­mi­mi­zi güç­len­dir­mek en büyük ama­cı­mız­dır. Bu he­de­fe el bir­li­ğiy­le adım adım yü­rü­yo­ruz. Ül­ke­mi­zin ve mil­le­ti­mi­zin kal­kın­ma­sın­da kendi sek­tö­rü­müz­le büyük katkı ya­pa­ca­ğı­mı­za inan­cı­mız tam. Bu­gü­ne kadar ol­du­ğu gibi pan­de­mi son­ra­sın­da da yine en büyük atı­lım­la­rı ya­pa­ca­ğı­mı­zı dü­şü­nü­yo­ruz.'
Vali Meh­met Emin Bil­mez 'Va­li­lik ve be­le­di­ye ola­rak artık kent mer­ke­zin­de böyle ça­dır­lar­da yö­re­sel ürün­ler ve başka ih­ti­yaç­la­ra yö­ne­lik fu­ar­la­ra mü­sa­ade et­mi­yo­ruz. Onun için bu fuar mer­ke­zi­mi­ze he­pi­mi­zin sahip çık­ma­sı ve çok fonk­si­yo­nel ola­rak kul­lan­ma­mız ge­re­ki­yor. Kül­tür Bakan Yar­dım­cı­mız bugün çok yoğun bir prog­ra­mı ol­ma­sı­na rağ­men sa­de­ce bu fuar için Van'a geldi. Onun için şük­ran­la­rı­mı­zı su­nu­yo­ruz. Kül­tür ve tu­rizm­le il­gi­li tüm so­run­la­rı­mı­zın çö­zü­le­ce­ğin­den emi­niz. Vaka sa­yı­sı iti­ba­riy­le en iyi­ler­den bi­ri­yiz. Ama aşı ora­nı­mız ma­ale­sef Tür­ki­ye'de is­te­di­ği­miz dü­zey­de değil. Tüm va­tan­daş­la­rı aşı ol­ma­ya davet edi­yo­rum' dedi.
Ko­nuş­ma­la­rın ar­dın­dan Ajans Asya Fu­ar­cı­lık Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Sü­ley­man Güler Bakan Yar­dım­cı­sı Özgül Özkan Yavuz'a günü anı­sı­na pla­ket tak­dim etti. Daha sonra fu­arın açı­lış kur­de­le­si ke­si­le­rek stant­lar ge­zil­di.
Fu­arın açı­lış tö­re­ni­ne Vali Meh­met Emin Bil­mez, Kül­tür ve Tu­rizm Bakan Yar­dım­cı­sı Özgül Özkan Yavuz, Van Yü­zün­cü Yıl Üni­ver­si­te­si Rek­tö­rü Prof. Dr. Ham­dul­lah Şevli, AK Parti İl Baş­ka­nı Kay­han Türk­me­noğ­lu, Ajans Asya Fu­ar­cı­lık Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Sü­ley­man Güler, AKP Van Mil­let­ve­kil­le­ri Osman Nuri Gü­la­çar, İrfan Kar­tal, Kay­ma­kam­lar, Be­le­di­ye baş­kan­la­rı, kamu kurum ve ku­ru­luş­la­rı­nın mü­dür­le­ri, si­ya­si parti ve sivil top­lum ku­ru­lu­şu tem­sil­ci­le­ri ve va­tan­daş­lar ka­tıl­dı.


Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —