Evlilik öncesi artık bu testi yaptırmak da zorunlu

Güncel Haberler 11.10.2021 08:39:10 0
Evlilik öncesi artık bu testi yaptırmak da zorunlu

Sağ­lık Ba­kan­lı­ğın­ca 81 ilde, ev­li­lik ön­ce­sin­de­ki çift­le­re üc­ret­siz Spi­nal Müs­kü­ler At­ro­fi (SMA) ta­ra­ma­sı ya­pı­la­cak.

Ba­kan­lık ta­ra­fın­dan ülke ge­ne­lin­de 'Ev­li­lik Ön­ce­si Ulu­sal SMA Ta­şı­yı­cı Ta­ra­ma Prog­ra­mı' baş­la­tı­la­cak.Prog­ram kap­sa­mın­da, 81 ilde ev­le­necek çift­ler, üc­ret­siz SMA ta­ra­ma­sı yap­tı­ra­bi­lecek.Prog­ram kap­sa­mın­da kul­la­nı­la­cak 800 bin ta­ra­ma kiti alımı için Ba­kan­lık ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nen iha­le­ye 8 Ekim saat 11.00'e kadar tek­lif top­la­na­cak.İhale sü­re­ci­nin ar­dın­dan uy­gu­la­ma­nın hız­lı­ca ha­ya­ta ge­çi­ril­me­si plan­la­nı­yor.
HEDEF HAS­TA­LIK­LI DO­ĞUM­LA­RIN ÖNÜNE GEÇ­MEKS­MA ge­ne­tik ge­çiş­li bir has­ta­lık ol­du­ğun­dan, ta­ra­ma prog­ra­mıy­la ta­şı­yı­cı çift­le­rin, ev­li­lik ön­ce­sin­de be­lir­len­me­si amaç­la­nı­yor.Böy­le­ce, aile­le­re be­be­ğin hasta do­ğa­bi­le­ce­ği an­la­tı­la­rak doğum ön­ce­sin­de ted­bir alın­ma­sı sağ­la­na­cak. Be­be­ğin SMA'lı doğ­ma­sı­nın ön­len­me­si için is­te­yen çift­ler, tüp bebek uy­gu­la­ma­sı­na yön­len­di­ri­lecek.Tür­ki­ye'de her yıl or­ta­la­ma 170 SMA'lı bebek dün­ya­ya ge­li­yor. Uy­gu­la­ma, bunun ön­len­me­si için büyük önem ta­şı­yor.SMA NEDİR?Sinir hüc­re­le­ri­ni et­ki­le­yen, ka­lıt­sal ve iler­le­yi­ci bir kas has­ta­lı­ğı olan SMA, nadir gö­rü­lü­yor. Has­ta­lık, omu­ri­lik­te­ki motor sinir hüc­re­le­ri­ni et­ki­le­ye­rek yü­rü­me, yemek yeme ve nefes alma gibi temel ka­bi­li­yet­le­rin iş­le­yi­şi­ni bo­zu­yor.


Haber Merkezi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °