Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) iş birliği ile 7-9 Ekim 2021 tarihlerinde düzenlenen 19. Yüzyıldan Günümüze Türkiye'ye Yapılan Göçler, Göçmenlik ve Sosyal Uyum üst başlıklı uluslararası sempozyumun açılış programı RTEÜ Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Programa, Rize Valisi Kemal Çeber, Rize İdare Mahkemesi Başkanı Ergün Coduroğlu, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan İnan, Göç İdaresi Genel Müdürü Dr. Savaş Ünlü, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özgen, Rize Vali Yardımcıları Gülhani Ozan Sarı, Ömer Faruk Duman, Rize İl Jandarma Komutanı Albay Hakan Dedebağı, Rize İl Emniyet Müdürü Vekili Murat Kaptan, il müdürleri, Üniversite yöneticileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesinin ardından Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özgen, Göç İdaresi Genel Müdürü Dr. Savaş Ünlü ve Rize Valisi Kemal Çeber bir açılış konuşması yaptı.
Programa katılanları selamlayarak konuşmasına başlayan Rektör Karaman, "Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olarak günümüz dünyasının ve ülkemizin en önemli gündemlerinden biri olan göç, göçmenlik ve göçmenlerin sosyal uyumu konularını ele alan böyle geniş katılımlı Uluslararası bir Sempozyuma ev sahipliği yapmaktan, yurt dışından ve ülkemizin farklı üniversitelerinde görev yapan alanında uzman siz değerli bilim insanları ile davetimize icabet ederek sempozyuma katılan saygıdeğer konuklarımızı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ismini taşıyan Üniversitemizde misafir etmekten büyük bir mutluluk duyduğumu belirtmek isterim." dedi.
Rektör Karaman, tarihin her döneminde bölgemizde yaşanan savaşlar başta olmak üzere çeşitli sorunlar nedeniyle Anadolu ve Türkiye'nin geçmişte olduğu gibi günümüzde de bir göç ülkesi olarak cazibe konumunda olduğunu belirterek, "Bu noktada şunu da ifade etmeliyim ki, İslam medeniyetinde göç ve göçmenlik olgusu Peygamber Efendimizin Mekke'den Medine'ye yapmış olduğu Hicret olayına ve bu olaydaki Ensar-Muhacir kardeşliğine dayanmaktadır. İşte bu hakikatten dolayıdır ki tarihin her döneminde nerede bir başı sıkışan, dara düşen ve zulme maruz kalan olmuşsa İslam ülkelerine sığınmışlar ve onlardan yardım istemişlerdir.
Çünkü Müslüman Türk Milleti, aynen Nazilerin zulmünden kaçan Yahudilere kucak açmasında olduğu gibi yardım talebinde bulunanın, dinine, diline ve milliyetine bakmadan Ensar'ın ortaya koyduğu tavrı sergiler." diye konuştu.
Sempozyumda, göçmenlik meselesi ve söz konusu göçmenlerin bulundukları toplumla uyumlarının ele alınacağını ifade eden Rektör Karaman, "Hem tarihteki durum ortaya konarak bir durum değerlendirmesi yapılacak, hem göçmenlerin yaşadıkları sorunlar ortaya konacak, hem de göç, göçmenlik ve sosyal uyum konularında ortaya çıkan sorunlarla ilgili çözüm önerileri sunulacaktır." dedi.
Sempozyuma katkısı olan herkese teşekkür eden Rektör Karaman, "Sempozyumun hedeflenen amaca ulaşması, göç, göçmenlik ve göçmenlerin sosyal uyumları konularındaki sorunlara çözümler üretmesi ve siz değerli katılımcıların Üniversitemizden, çayın başkenti Rize'mizden memnun bir şekilde ayrılması temennisiyle hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum." diyerek konuşmasını tamamladı.
Rektör Karaman'ın konuşmasının ardından, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özgen, Göç İdaresi Genel Müdürü Dr. Savaş Ünlü ve Rize Valisi Kemal Çeber de bir açılış konuşması gerçekleştirdi.
Açılış konuşmalarının ardından, sempozyuma katkılarından dolayı Rize Valisi Kemal Çeber tarafından Göç İdaresi Genel Müdürü Dr. Savaş Ünlü'ye, Prof. Dr. Hüseyin Karaman tarafından Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özgen'e plaket ve hediye takdim edildi.
Değerlendirme ve kapanış oturumu ile birlikte 4 farklı oturumdan oluşacak olan sempozyumda, yurtiçinden 19, yurtdışından 4 bildiri sunulacak.
Haber-Foto: Mustafa SAKLI