Atatürk'ün Selanik'te bulunan evinin bombalandığı haberi üzerine akşam saatlerine doğru Taksim Meydanı'nda toparlanmaya başlayanlar, slogan ve afişlerle İstiklal Caddesi'ne doğru ilerleyerek Rum dükkanlarını tahrip etmeye başladı. Olaylar İstanbul'un her yanına yayılırken, saldırılar kısa süre sonra yerini dükkanların yağmalanmasına bıraktı. Saldırıya uğrayan ve yağmalanan iş yerlerinin yüzde 59'u Rumlara, yüzde 17'si Ermenilere, yüzde 12'si ise Yahudilere aitti. Resmi kaynaklara göre, 6-7 Eylül 1955 Olayları bağlamında 4 bin 214 ev, bin iş yeri, 73 kilise ve 26 okul tahrip edildi. İnsan hakları örgütü Helsinki Watch'a göre olaylarda 15 kişi hayatını kaybetti. Gayrimüslimlerin dükkanlarının yağmalanması ve saldırı olaylarının kontrol altına alınamaması sebebiyle 6 Eylül gecesi sıkıyönetim ilan edildi.
RİZE'DEN ÖRNEK BİR DAVRANIŞ
Bu durum karşısında Rize ilinin önde gelen isimleri bir araya gelerek bir yardımlaşma kampanyası başlattılar. Ve ilk yardımları kendileri yaptılar. İstanbul ve İzmir'de vuku bulan hadiseler sonrası zarar gören vatandaşlara yardım amacıyla Rize Belediyesi'nde Rize Valisi İsmail Hakkı Ülken başkanlığında bir toplantı yapıldı. Toplantıya katılanlar arasından sekiz kişi yardım komitesine seçildi. Toplantıya katılan isimler yardım kampanyasına ilk katkıyı kendileri sağladılar.
İŞTE O İSİMLER
Yahya Eminoğlu (100), Fevzi Saruhan (50), Nazım Tarakçı (20), Ali Saip Güvelioğlu (20), Kemal Karadeniz (10), Ali Tufanoğlu (25), Bahattin Coşkun (25), İbrahim Kazancı (50), Mustafa Ardal (10), Hamdi Özen (10), Gafur Kopuz (25), Süleyman Çoğalmış (100), Osman Vanlı (100), Ali Mercan (25), Ahmet Vardal (100) ve Rize Valisi İsmail Hakkı Ülken (30) lira yardımda bulundurlar. Bu bilgiler 22 Eylül 1955 tarihli Rize'nin Sesi Gazetesi'nden alınmıştır.