BİR BUÇUK ASIRLIK BİR KURUMUN ÇEYREK ARININ TANIĞI OLMAK

BİR BUÇUK ASIRLIK BİR KURUMUN ÇEYREK ARININ TANIĞI OLMAK

Atlı tram­vay­la­rın hiz­me­te baş­la­dı­ğı 1871 yı­lın­da ku­rul­du­ğu kabul edi­len İETT 150 ya­şın­da. Geç­miş yıl­lar­da gaz ve elekt­rik da­ğı­tı­mı gö­rev­le­ri­ni de üst­le­nen iş­let­me, bugün kent için­de 6 bin 250 araç­la yolcu ta­şı­ma hiz­me­ti ve­ri­yor. Met­ro­büs hat­tı­nın, Ada­lar'daki elekt­rik­li araç­la­rın, Tak­sim Nos­tal­jik Tram­va­yı'nın ve Ta­ri­hi Tünel'in iş­le­til­me­sin­den de İETT so­rum­lu. İETT, 150'nci yı­lın­da ta­ri­hi araç fi­lo­suy­la İstan­bul­lu­la­rın kar­şı­sı­na çı­kı­yor. Böy­le­si­ne köklü bir ku­ru­mun çey­rek as­rı­nın canlı ta­nı­ğı olmak an­la­tı­la­maz bir duy­gu­dur.
MET­RO­HAN VE GEÇMİŞİN İZİ
Tür Ti­yat­ro­su­na dam­ga­sı­nı vur­muş Nec­det Mahfi Ayral'ın ilk ti­yat­ro de­ne­yim­le­ri­ne, Halit Ziya Uşak­lı­gil'in Aşk-ı Memnu ro­ma­nı­na, Orhan Han­çer­li­oğ­lu'nun Türk Ede­bi­ya­tı­nın de­ğer­li isim­le­ri ile bu­luş­ma­la­rı­na mekan olan Ta­ri­hi Met­ro­han Bi­na­sı'nda ça­lış­mak Mev­ru­re Ale­vok'un Geç­mi­şe Yol­cu­luk ki­ta­bın­da sıkça bah­set­ti­ği o ha­va­sı so­lu­mak benim için en büyük zen­gin­lik­tir
ÜLKEMİZİN NERESİNDE YA­ŞI­YOR OLUR­SA­NIZ OLUN BİR GÜN YO­LU­NUZ MUT­LA­KA İETT OTO­BÜ­SÜ­NE DÜŞER
1998'den bu yana İstan­bul'da ya­şı­yor ve İETT'de kurum fo­toğ­raf­çı­sı ola­rak ça­lı­şı­yo­rum. İETT çok köklü bir kurum. Ül­ke­mi­zin ne­re­sin­de ya­şı­yor olur­sa­nız olun bir gün mut­la­ka yo­lu­nuz İETT oto­bü­sü­ne düşer. Bu ku­rum­da, ku­rul­du­ğu gün­den bu yana fo­toğ­raf­çı ve fo­toğ­raf­ha­ne var. On­la­rın zaman içe­ri­sin­de oluş­tur­du­ğu ema­net­ler şu anda bana tes­lim edil­miş du­rum­da. Bütün ama­cım bu ema­ne­te en iyi şe­kil­de sahip çık­mak ve ge­liş­tir­mek. Bugün bizim yap­tı­ğı­mız gibi yıl­lar sonra bi­ri­le­ri ar­şi­ve bakıp bu­ra­dan bir Fatih Sul­tan Kar geçti derse, yani gök kub­be­de bir hoş seda bı­ra­ka­bi­lir­sem ne mutlu bana.

YOR­GUN ŞAİR VE İETT
Yor­gun Şair, İstan­bul ve İETT
Emi­nö­nü'nde hayat, bak her daim ren­ga­renk
Eş­siz­dir, Bo­ğa­zi­çi Köp­rü­sü'ndeki ahenk
Tıpkı bir gelin gibi kar­şım­da Kız ku­le­si
İstik­lal'in ef­su­nu Tram­vay'ın çın sesi

Tünel, bizi adeta geç­mi­şe doğru taşır
Met­ro­han'a va­rın­ca Tram­vay da yak­la­şır
Aman yavaş sür Vat­man, do­ya­lım İstik­lal'e
Se­nin­le ya­şa­mak güç, sen­siz­lik büyük çile

Met­ro­han, mazi demek yüz elli yıl­lık çınar
Her ya­nın­da geç­mi­şin, ta­ri­hin iz­le­ri var
Senin bağ­rın­da yaşar Şair Fatih Sul­tan Kar
Sende her şey mut­lu­luk, her şey ha­ya­ta dair
Sen kos­ko­ca bir çınar bense yor­gun bir şair