Tarih: 18.10.2021 09:51

'Çehresi çok değişmiş bir Rize göreceğiz'

Facebook Twitter Linked-in

Rize Valisi Kemal Çeber,

'Çehresi çok değişmiş bir Rize göreceğiz'

Rize Va­li­si Kemal Çeber, bir­kaç yıl sonra Kent­sel Dö­nü­şü­müy­le, Ha­va­li­ma­nıy­la, Lo­jis­tik Mer­ke­ziy­le, Ay­de­riy­le çeh­re­si çok de­ğiş­miş bir Rize gö­rü­le­ce­ği­ni söy­le­di.

Rize'de görev yap­tı­ğı yak­la­şık 3 yıl­lık süre bo­yun­ca Rize'nin her ke­si­miy­le bir­lik­te mesai ar­ka­da­şı man­tı­ğıy­la görev yap­tı­ğı­nı dile ge­ti­ren Vali Çeber, "Fır­tı­na Va­di­si'ndeki yı­kım­lar, Ayder Yay­la­sı'ndaki dö­nü­şüm pro­je­si, kent mer­ke­zi­miz­de­ki Kent­sel Dö­nü­şüm ça­lış­ma­la­rı­nın ya­nın­da çok dik­kat çek­me­se de önem­li di­ye­bi­le­ce­ği­miz Rize'deki tüm su de­po­la­rı­nın ye­ni­len­me­si, lo­jis­tik liman, şehir has­te­ne­si ve ha­va­li­ma­nı pro­je­si gibi pro­je­ler­le bu­gü­ne kadar gel­dik ve 3 yıl önce sorun ola­rak gö­rü­len hemen hemen her ko­nu­ya pan­de­mi­ye, coğ­ra­fi ve iklim ko­şul­la­rı­na rağ­men par­mak bas­tık." dedi.
HAVALİMA­NIN­DA 2-3 AYLIK BİR SARK­MA OLDU
Ri­ze-Art­vin Ha­va­li­ma­nı ça­lış­ma­la­rın­da sona yak­la­şıl­dı­ğı­nı söy­le­yen Vali Çeber, "De­ne­me uçuş­la­rı­nın Ara­lık ayın­da ya da daha sonra olup ol­ma­ya­ca­ğı ko­nu­sun­da il­gi­li ku­rum­lar ça­lı­şı­yor. Bu yılın so­nu­na doğru uçuş­la­rın baş­la­ya­ca­ğı nok­ta­sın­da bir hedef koy­muş­tuk. Ancak, alt­ya­pı ça­lış­ma­la­rın­da bir sark­ma ol­ma­sa da üst yapı ça­lış­ma­la­rın­da hava şart­la­rı ne­de­niy­le sark­ma oldu. 100 mil­yon ton dolgu mal­ze­me­si­nin 97 mil­yon 700 bin ton­luk kısmı dö­kül­dü. 2 mil­yon 300 bin ton dolgu kaldı. Gün­lük 100 bin ton dolgu yap­tı­ğı­mı­zı hesap ede­rek bir buçuk ayda dolgu ta­mam­la­na­cak. Üst ya­pı­da yüzde 48'deyiz. Ma­ale­sef Rize'de coğ­raf­ya ve iklim ko­şul­la­rıy­la çok mü­ca­de­le edi­yo­ruz. Bu yıl 12 Tem­muz'da baş­la­yan ve 14 Tem­muz ile 22 Tem­muz'da büyük afet­ler ya­şa­tan 85 gün­lük ya­ğış­lı bir sezon ya­şa­dık. Bu yüz­den de 40-45 gün beton ya­pa­cak ar­ka­daş­la­rın yağ­mu­run din­me­si­ni bek­le­di­ği za­man­lar oldu. Çünkü orada dö­kü­len beton ve as­falt nor­mal beton ve as­falt değil. Bu yüz­den 2-3 aylık bir sark­ma oldu pro­je­de. Tabii za­ma­nın­da bi­tir­me­nin ya­nın­da sağ­lık­lı ve hiç­bir ek­si­ği ol­ma­dan bi­tir­me ama­cı­mız da ol­du­ğu için böyle bir sark­ma ola­bi­lecek gibi gö­rü­lü­yor." dedi.
HER BİR KÖ­ŞE­DE RİZE İLE İLGİLİ DO­KU­NUŞ­LAR GÖ­RÜ­LECEK
Ha­va­li­ma­nın­da Rize mi­ma­ri­si­ni çokça kul­la­na­cak­la­rı­nı be­lir­ten Vali Çeber, "Ör­ne­ğin giriş kısmı çay yap­ra­ğı şek­lin­de ola­cak. Ha­va­li­ma­nı­mı­zın ku­le­si çok güzel bir çay bar­da­ğı şek­lin­de ola­cak. En son Cum­hur­baş­ka­nı­mız gel­di­ğin­de Ba­kan­la­rı­mız­la bir­lik­te mu­ta­ba­ka­ta var­dı­ğı­mız şek­liy­le ter­mi­nal bi­na­mız da bizim dolma taş mi­ma­ri­mi­zi yan­sı­ta­cak şe­kil­de yöre mi­ma­ri­si­ne en­teg­re bir yapı olu­yor. Ha­va­li­ma­nı­mı­zın için­de her bir kö­şe­de de Rize ile il­gi­li do­ku­nuş­lar gö­rü­lecek. Ter­mi­nal bi­na­mı­zın or­ta­sın­da da çok güzel bir çay mü­ze­miz ola­cak. Tam an­la­mıy­la Ri­ze­mi­zin ilk ta­nı­tım nok­ta­sı ola­cak bir ha­va­li­ma­nı inşa edi­li­yor. Çünkü 3 mil­yon yolcu ka­pa­si­te­si olan ulus­lar arası bir ha­va­li­ma­nı ola­cak ve bir­çok gelen in­sa­nın Rize ile ilk temas nok­ta­sı ol­ma­sı an­la­mın­da bu de­tay­la­rı çok önem­si­yo­ruz." ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

"RİZE İÇİN EN GÜZELİNİ YA­PA­LIM İSTİYORUZ"
Yakın za­man­da tu­rizm ala­nın­da 4 tane mas­ter planı iha­le­si ya­pı­la­ca­ğı­nı be­lir­ten Vali Çeber, "Böl­ge­nin tu­rizm ana­ya­sa­sı­nı ya­pa­lım dedik. Hem var olan so­run­la­rı çöz­mek, hem de neler ya­pa­bi­li­riz nok­ta­sın­da Rize adına tu­rizm an­la­mın­da bütün bi­le­şen­ler­le, mi­ma­rın­dan, mü­hen­di­si­ne, tu­rizm­ci­sin­den, be­le­di­ye­si­ne kadar ko­nu­şup en gü­ze­li­ni ya­pa­lım is­ti­yo­ruz. Öyle bir temel ata­lım ki bugün Uzun­göl için ko­nu­şu­lan­la­rı yarın Rize için ko­nuş­ma­ya­lım." dedi.
RİZE DİJİTAL GÖÇ TURİZMİ İÇİN BİÇİLMİŞ KAF­TAN
Rize'nin tu­rizm ser­ma­ye­si­nin çok güçlü ol­du­ğu­nu ve bu ser­ma­ye­ye uygun ha­re­ket edil­me­si ge­rek­ti­ği­ni söy­le­yen Vali Çeber, "Bizim tu­rizm de­yin­ce ak­lı­mı­za bir tura haf­ta­lık bin 500, 2 bin lira para veren in­san­lar gel­mi­yor. Böyle bir tu­rizm ser­ma­ye­miz varsa, Davos'ta, İsviç­re Alp­le­rin­de, Ka­na­da'da, İskoç­ya'da, Ni­aga­ra'da in­san­lar ne ya­pı­yor­sa bun­la­ra dönük he­def­ler koy­mak lazım. Tabii bun­la­rı da tu­rizm alan­la­rı­mı­zı ko­ru­ma-kul­lan­ma den­ge­si­ni ku­ra­rak bu plan­la­ma­la­rı yap­ma­mız ge­re­ki­yor. Me­se­la pan­de­miy­le bir­lik­te or­ta­ya çıkan Di­ji­tal Göç Tu­riz­mi kav­ra­mı­nı bu­ra­ya çek­me­li­yiz. Rize bunun için tam bi­çil­miş bir kaf­tan." dedi.
RİZE'DE TURİST-EM MER­KEZİ KU­RU­LU­YOR
Tür­ki­ye'de ilk ola­rak baş­la­ya­cak olan pro­je­nin Rize'de uy­gu­la­na­ca­ğı­nı da söy­le­yen Vali Çeber, "Geçen hafta kabul edil­di ve ta­ma­men bize özgü bir proje. Sa­na­yi Ba­ka­nı­mız da bize des­tek ola­cak. Pro­je­nin adı Tu­rist-Em, yani Tu­rizm Sek­tö­rü Eği­tim Mer­ke­zi. Tu­rizm Otel­ci­lik Li­se­mi­ze en­teg­re bir mer­kez ya­pa­ca­ğız ve bu mer­ke­zin içe­ri­si­ne, Oda Hiz­met­le­ri, Res­to­ran Hiz­met­le­ri, Reh­ber­lik Hiz­met­le­ri gibi tu­rizm ala­nın­da hiz­met ve­ri­len her nok­ta­nın eği­tim mer­ke­zi ola­cak. Orada tu­rizm ala­nın­dan bir­çok öğ­ret­men­ler, aka­de­mis­yen­ler ve tu­rizm sek­tö­rü için­den önem­li ki­şi­ler ders­ler ve­recek. Ve artık Rize'de o mer­ke­zi­miz­den ya da il­gi­li ku­rum­lar­dan ser­ti­fi­ka al­ma­yan hiç kimse tu­rizm te­sis­le­rin­de ça­lı­şa­ma­ya­cak.Orası aynı za­man­da bizim is­tih­dam mer­ke­zi­miz ola­cak.Aynı za­man­da Tür­ki­ye'nin dört bir ya­nı­na tu­rizm sek­tö­rün­de ye­tiş­miş ele­man ihraç da ede­bi­le­ce­ğiz. Bu eği­tim­ler­le daha bi­linç­li bir sek­tör ola­cak, hem yöre in­sa­nı sağ­lam bir is­tih­dam ka­pı­sı­na sahip ola­cak" dedi.

"O İNSAN­LA­RI RİZE'DE İSTEMİYORUM"
Ayder Yay­la­sı ile il­gi­li de ko­nu­şan Vali Çeber, "Ayder'in sır­tın­da­ki yükü ala­bil­mek için Ayder ile Hem­şin ara­sın­da 9 ki­lo­met­re­si de tünel olan ha­va­li­ma­nı­na da en­teg­re yeni bir yol ya­pa­ca­ğız. Yani in­san­lar Hem­şin'e doğru gidip ar­ka­dan Ayder'i, Zil Kale'yi, Tar Şe­la­le­si­ni de görüp ine­bi­le­cek­ler. Veya Çam­lı­hem­şin'e, Ayder'e, Pa­lo­vit Yay­la­sı­na çıkan in­san­lar, Hem­şin'e de gidip orayı da görüp ine­bi­le­cek­ler. Ça­ye­li'ndeki Kuspa'ya da en­teg­re bir pro­je­dir. Ay­rı­ca Han­dü­zü Yay­la­sı ve Ovit de çok önem­li mer­kez­ler ola­cak. Ora­lar­da ya­pa­ca­ğı­mız te­sis­ler, yö­re­nin coğ­raf­ya­sı­na uyum­lu en­teg­re te­sis­ler ola­cak. O te­sis­ler ora­lar­da gezen til­ki­yi, kurdu, ayıyı ür­küt­me­yecek. Yal­nız şunu da söy­lü­yo­rum, gel­di­ğin­de iç­ti­ği suyun şi­şe­si­ni, ye­di­ği yi­ye­ce­ğin ka­bu­ğu­nu o yay­la­la­ra, de­re­le­re ata­cak in­san­la­rı ne kadar para ve­rir­ler­se ver­sin­ler ben Rize'de is­te­mi­yo­rum. Bir va­tan­daş ola­rak is­te­mi­yo­rum. Gelen ora­nın de­ğe­ri­ni bi­lecek, oraya çöp bı­rak­ma­ya­cak, do­ğa­mı­za say­gı­lı ola­cak ve in­şal­lah ya­pa­ca­ğı­mız pro­je­ler de bun­lar­la bir bütün ola­cak." dedi.
"VİRÜS BE­LA­SI HALA GİTMEDİ"
Çay se­zo­nu­nun ta­mam­lan­ma­sı ve üni­ver­si­te­le­rin açıl­ma­sıy­la bir­lik­te Rize'de ko­ro­na­vi­rüs vaka sa­yı­la­rı­nın ge­ri­le­me­ye baş­la­dı­ğı­nı be­lir­ten Vali Çeber, "Son hafta ve­ri­le­rin­de ili­miz 4 ya da 5'inci sı­ra­ya ge­ri­le­di. Bun­dan sonra Rize'nin hızla Tür­ki­ye nor­mal­le­ri­ne ge­ri­le­di­ği­ni gö­re­cek­si­niz. Vaka sa­yı­la­rı­mı­zın 400'ler­den 200'lere in­di­ği­ni, has­ta­ne­le­ri­miz­de­ki kor­ku­tan ciddi yo­ğun­lu­ğun biraz daha ra­hat­la­dı­ğı­nı söy­le­ye­bi­li­rim. Va­ka­la­rı­mı­zın ni­te­li­ği biraz de­ğiş­ti, yüzde 50'ye ya­kı­nı 30 yaş altı şuan ve temel va­ka­la­rı­mı­zın da delta vi­rü­sü ol­du­ğu­nu ifade ede­bi­li­rim. Virüs be­la­sı hala git­me­di. Bu yüz­den va­tan­daş­la­rı­mı­zın maske, me­sa­fe ve te­miz­lik ku­ral­la­rı­na ti­tiz­lik­le dik­kat et­me­si ge­re­ken sü­re­ci ya­şı­yo­ruz. Bir süre daha buna mec­bu­ruz. Aşı çok önem­li. Şunu net söy­le­ye­bi­li­rim ki ka­yıp­la­rı­mı­zın yüzde 90'dan faz­la­sı ya hiç aşı ol­ma­mış, ya da aşı pro­se­dü­rü­nü ta­mam­la­ma­mış va­tan­daş­la­rı­mız­dır. Aşı olan hem­şeh­ri­le­ri­miz eğer kro­nik bir ra­hat­sız­lı­ğı yoksa vi­rü­se ya­ka­lan­sa da çok rahat at­la­tı­yor­lar." dedi.
"OKUL­LA­RI­MI­ZI KAP­MA­MI­ZI GE­REKTİRECEK BO­YUT­TA DEĞİLİZ"
Okul­lar­la il­gi­li ve­ri­le­ri gün­lük ola­rak takip et­ti­ği­ni be­lir­ten Vali Çeber, "Po­zi­tif olan öğ­ren­ci­le­ri­miz, öğ­ret­men­le­ri­miz ve te­mas­lı­la­rı­mız olu­yor. Ka­ran­ti­na­ya alı­nan sı­nıf­la­rı­mız olu­yor ama okul­lar­la il­gi­li ve­ri­le­ri­miz Tür­ki­ye ve­ri­le­riy­le uyum­lu. Hatta biraz al­tın­da sey­re­di­yor. Biz en kötü se­nar­yo­ya göre ken­di­mi­zi ha­zır­lı­yo­ruz ama şu anda ön­gür­dü­ğü­müz şe­kil­de devam edi­yor. Okul­la­rı­mı­zı ka­pat­ma­mı­zı ge­rek­ti­recek bo­yu­ta teyet bile geç­mi­yo­ruz. Yurt­la­rı­mız­da kalan öğ­ren­ci­le­ri­miz­den 10 ci­va­rın­da po­zi­tif olan öğ­ren­ci­miz oldu. Yurt­la­rı­mız şu anda tam dolu ol­du­ğu için öğ­ren­ci­le­ri­mi­zin de çok dik­kat­li ol­ma­sı ve aşı­la­rı­nı ihmal et­me­me­le­ri lazım." dedi.
"ERKEK ÖĞ­RENCİ KO­NU­SUN­DA SO­RU­NU­MUZ YOK"
Rize'de üni­ver­si­te öğ­ren­ci­le­ri­nin yurt so­ru­nuy­la il­gi­li de ko­nu­şan Vali Çeber, "Gün­lük kon­jek­tö­rel bazı so­run­la­rı­mız olu­yor. Ama daha çok öğ­ren­ci­le­ri­mi­zin ne­re­ler­le ile­ti­şi­me ge­çe­ce­ği­ni bil­me­me­sin­den kay­nak­lı so­run­la­rı­mız var. So­run­la­rı­nı biz­le­re yan­sı­tan öğ­ren­ci­le­ri­mi­zin hemen çö­züm­le­ri­ni üre­ti­yo­ruz. Kamu ku­rum­la­rı­mı­zın mi­sa­fir­ha­ne­le­rin­de uygun şart­lar da hatta biz­ler de des­tek­le­ye­rek uygun şart­lar­da mi­sa­fir edi­yo­ruz. 186 ki­şi­lik ta­mam­lan­ma­sı­nı bek­le­di­ği­miz yur­du­mu­zu geçen hafta tes­lim aldık. 350-400 kişi ka­pa­si­te­li yur­du­muz da 3 hafta için­de bit­miş ola­cak.Bun­lar­la be­ra­ber erkek öğ­ren­ci ko­nu­sun­da hiç so­ru­nu­muz yok. Kız öğ­ren­ci­le­ri­miz özel yurt­la­ra git­me­yi ter­cih et­me­yip dev­let yurt­la­rın­da kal­mak is­te­me­le­rin­den do­la­yı biraz sı­kı­şık­lık olu­yor. Ge­nel­de her yıl Ara­lık ayına kadar bir sı­kı­şık­lık zaten olu­yor ama son­ra­sın­da öğ­ren­ci­ler ar­ka­daş­lık­lar kurup ev or­ta­mı­na ge­çin­ce yurt­lar­da boş­luk­lar olu­şu­yor. Bu yüz­den özel­lik­le Ara­lık ayına kadar bu sü­re­ci to­le­re et­me­ye gay­ret ede­ce­ğiz. Sorun ya­şa­yan öğ­ren­ci­le­ri­miz varsa yeter ki bize ulaş­sın­lar mut­la­ka ken­di­le­ri­ne yar­dım­cı olu­ruz." dedi.
"CUM­HUR­BAŞ­KA­NI­MIZ RİZE İLE İLGİLİ HER ME­SE­LEYİ TAKİP EDİYOR"
Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan'ın Rize ile il­gi­li detay me­se­le­le­ri ti­tiz­lik­le ve sık­lık­la takip et­ti­ği­ni be­lir­ten Vali Çeber, "Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mız Rize ile il­gi­li her me­se­le­yi mut­la­ka takip eder, sorar. Ha­va­ala­nı­nı ne­re­dey­se gün­lük takip edi­yor. Ayder'i çok çok yakın takip eder. Lo­jis­tik mer­ke­zi çok yakın takip eder ve özel­lik­le çayla il­gi­li her ko­nu­yu takip eder. Ri­zes­por'u yakın takip eder. Cum­hur­baş­ka­nı­mız ya her maç, ya 2-3 maçta bir beni, baş­ka­nı ya da Sayın Osman Aşkın Bak ba­ka­nı­mı­zı ara­ya­rak bil­gi­ler alır." dedi.
"BİZ BİR RİZE AİLESİYİZ"
Rize için Ri­ze­li­ler için her şeyin en iyi­si­ni yap­mak için gay­ret et­tik­le­ri­ni be­lir­ten Vali Çeber, "Biz bir Rize aile­si­yiz. Dü­men­de Vali ola­cak­sa ben dü­men­de ol­ma­ya ha­zı­rım.
Dü­men­de si­ya­set­çi ola­cak­sa, si­ya­set­çi­le­ri­miz kendi alan­la­rın­da dört elle sa­rıl­mış ola­rak ça­lı­şı­yor­lar. Be­le­di­ye baş­kan­la­rı­mız el­le­rin­den ge­le­ni ya­pı­yor. He­pi­miz bir aile­yiz. Hep be­ra­ber uyum için­de ça­lış­tı­ğı­mız her­ke­se çok te­şek­kür edi­yo­rum.
Allah bir­li­ği­mi­zi, uyu­mu­mu­zu, bir­lik­te ça­lış­ma az­mi­mi­zi daim etsin. Hep be­ra­ber ça­lış­ma gay­re­ti gös­ter­di­ği­miz nok­ta­lar­da bir­kaç sene sonra Kent­sel Dö­nü­şü­müy­le, Ha­va­li­ma­nıy­la, Lo­jis­tik Mer­ke­ziy­le, Ay­de­riy­le çeh­re­si çok de­ğiş­miş bir Rize gö­re­ce­ğiz. Ri­ze­miz şimdi iyi ama çok daha iyi ola­cak in­şal­lah." şek­lin­de ko­nuş­tu.


Haber-Foto: Mustafa Bayrak




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —