Pandemi Döneminde Karadenizliler kuzine sobalara rağbet gösterdi

Güncel Haberler 19.10.2021 09:14:20 0
Pandemi Döneminde Karadenizliler kuzine sobalara rağbet gösterdi

Pan­de­mi dö­ne­min­de ka­la­ba­lık­tan uzak­laş­mak is­te­ye­rek köy­le­ri­ne giden Ka­ra­de­niz­li­ler ku­zi­ne so­ba­la­ra rağ­bet gös­ter­di.

Co­vid-19 sal­gı­nı sü­re­cin­de va­tan­daş­lar ka­la­ba­lık or­tam­dan uzak­laş­mak için köy ve yay­la­la­ra dönüş yaptı. Yük­sek ra­kım­lar­da hem ısın­mak hem de yemek pi­şir­mek is­te­yen Ka­ra­de­niz­li­ler, özel­lik­le pan­de­mi sü­re­cin­de ku­zi­ne so­ba­la­ra yö­nel­di. Doğal gaz im­ka­nı­nın bu­lun­ma­dı­ğı köy ve yay­la­lar­da yay­gın ola­rak kul­la­nı­lan ku­zi­ne so­ba­lar va­tan­da­şın vaz­ge­çil­me­zi oldu. Sa­tış­la­rı­nın iyi git­me­si ku­zi­ne us­ta­la­rı­nın da yü­zü­nü gül­dür­dü.
Ham mad­de­de­ki pa­ha­lı­lı­ğın ku­zi­ne fi­yat­la­rı­na da yan­sı­dı­ğı­nı dile ge­ti­ren ku­zi­ne us­ta­sı Engin Kaz­maz, "Ku­zi­ne sa­tış­la­rı şu anda çok güzel ama şu 1-2 haf­ta­dır çok dur­gun­luk var. Ne­de­ni de eko­no­mik dur­gun­luk­tan do­la­yı. Ha­va­lar so­ğu­du­ğu zaman iyi alış­ve­riş olu­yor. Ol­ma­yın­ca da böyle otu­rup çay kahve içi­yo­ruz. Ma­li­ye­ti bize pa­ha­lı­ya pat­lı­yor. Mal­ze­me­ler biraz pa­ha­lı. Bu ne­den­le soba ve ku­zi­ne fi­yat­la­rın­da artış ya­şan­dı. Bizim ta­bi­ri­miz­le sa­tış­la­rı­mız çok nazlı ge­çi­yor di­ye­bi­li­riz. Allah'ıma şü­kür­ler olsun eli­miz­den gel­di­ği kadar müş­te­ri­le­ri­mi­ze yar­dım­cı ol­ma­ya ça­lı­şı­yo­ruz. Soba satın almak ye­ri­ne daha çok tamir için ge­li­yor­lar.
Bunun ne­de­ni de in­san­la­rın fi­yat­la­rı pa­ha­lı bul­ma­sın­dan. Doğal gaz köy­ler­de ol­ma­dı­ğı için ku­zi­ne sa­tış­la­rı­mız köy­ler­de olu­yor. Doğal gazın ku­zi­ne­ci­li­ğe bir za­ra­rı ol­ma­dı.
Ku­zi­ne zaten ge­nel­de köy­ler­de kul­la­nı­lı­yor köyde ya­şa­yan insan her ha­lü­kar­da ku­zi­ne satın alı­yor. Ku­zi­ne­nin doğal gaz­dan ar­tı­sı ki­şi­nin elin­de olan çalı çır­pı­sı­nı ve çöp­le­ri­ni ya­ka­bil­me­si. Üze­rin­de bir­çok yemek çe­şi­di­ni ra­hat­lık­la ya­pa­bil­me­si­dir. Yani ek­si­sin­den çok ar­tı­sı var. Mal­ze­me çok pa­ha­lı mal­ze­me ucuz olsa in­san­la­rın alım gücü ar­ta­cak. Stan­dart bir ku­zi­ne­nin bize ma­li­ye­ti bin lira. Satış fi­ya­tı­mız ise bin 300 lira gibi olu­yor" dedi.
'Ka­ra­de­niz'de vaz­ge­çil­mez'
Köyde doğal gaz ol­ma­dı­ğın­dan do­la­yı va­tan­da­şın ku­zi­ne­ye yö­nel­di­ği­nin al­tı­nı çizen ve bu yüz­den de ku­zi­ne sa­tış­la­rı­nın art­tı­ğı­nı dile ge­ti­ren ku­zi­ne us­ta­sı Osman Ka­ra­li ise, "Geçen sene sa­tış­lar çok iyiy­di. Okul­la­rın tatil ol­ma­sıy­la her­kes köy­le­re çıktı. Bu sene de sa­tış­lar fena de­ğil­di. Ku­zi­ne zaten lazım olan bir şey, her­ke­sin de kul­lan­dı­ğı bir şey. Ekmek pi­şi­rir ye­me­ği­ni yapar. Yani Ka­ra­de­niz'de vaz­ge­çil­mez. Köy­ler­de zaten her evde ku­zi­ne var­dır. Ku­zi­ne daha çok köy­le­re hitap et­ti­ği için mer­kez­de doğal gaz ol­du­ğu için ku­zi­ne­ye bir et­ki­si ol­ma­dı.
Pan­de­mi­de zaten her­kes köye çık­tı­ğı için yani köy­ler­de doğal gaz ol­ma­dı­ğı için ku­zi­ne sa­tış­la­rı bu sene çok gü­zel­di. Şimdi ku­zi­ne daha ağır pi­şir­di­ği için ye­me­ği daha lez­zet­li ve kı­va­mı­nı güzel alı­yor. Ek­me­ği de üze­rin­de pi­şir­di­ği için ku­zi­ne daha çok ter­cih edi­li­yor" şek­lin­de ko­nuş­tu.
Lüks vil­la­lar­da ak­se­su­ar ola­rak kul­la­nı­lı­yor
Köy­le­rin yanı sıra yeni ya­pı­lan ev­ler­de bile dekor ola­rak ku­zi­ne alın­dı­ğı, hatta lüks vil­la­lar­da bile ku­zi­ne­nin ak­se­su­ar ola­rak kul­la­nıl­dı­ğı­nı ifade eden Ali San­dık­çı da, "Doğal gaz pa­ha­lı ol­du­ğu için in­san­lar so­ba­ya yön­len­di. Soba de­yin­ce me­se­la emaye ola­rak da so­ba­mız var, sac ola­rak da so­ba­mız var. İnsan­la­rın çok yoğun bir ta­le­bi var. Yani doğal gaz pa­ha­lı ol­du­ğun­dan do­la­yı yine köy­ler­de kul­la­nı­lı­yor. Köy­ler­den zi­ya­de artık in­san­lar köy­ler­de vil­la­lar yap­tı­rı­yor veya dı­şa­rı­da villa yap­tı­rı­yor. Orada hem dekor amaç­lı hem de o nos­tal­ji­yi ya­şa­mak için uy­gu­lu­yor­lar. Odun ate­şin­de piş­ti­ği için o ye­me­ğin tadı fark­lı olu­yor. Zaten es­ki­le­ri­miz­de kul­la­nır­dı. Şimdi ki gibi doğal gaz yoktu" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.


Haber Merkezi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °