RİZE BAROSU TARİHİNE KATKI SAHAFA DÜŞER BİZE DE DÜŞER

Yazarlarımız 20.10.2021 09:40:57 0
RİZE BAROSU TARİHİNE KATKI SAHAFA DÜŞER BİZE DE DÜŞER

Rize Ba­ro­su Baş­kan­lı­ğı, 13 Ağus­tos 1963 ta­ri­hin­de ku­rul­muş­tur. Bu ta­ri­he kadar Rize ve Art­vin ilin­de fa­ali­yet gös­te­ren ve mül­ha­ka­tın­da­ki avu­kat­lar, Bölge Ba­ro­su sta­tü­sün­de­ki Trab­zon Ba­ro­su­na bağlı ola­rak mes­lek­le­ri­ni icra et­miş­ler­dir.
KU­RU­LUŞ­TA ONLAR VARDI
1962 Yılı Trab­zon Bölge Ba­ro­su bün­ye­sin­de Rize'de fa­ali­yet gös­te­ren avu­kat­lar şu isim­ler­di: Ali Saip Gü­ve­li­oğ­lu, Yakup Kan­be­roğ­lu, Mu­har­rem Bağ­dat­lı, Enis Naci Ke­pe­nek, Osman Nuri Kum­ba­sar, İhsan Oktay, İhsan Orhon, Tah­sin Özer, Ni­ya­zi Saydi, İsmail Hakkı Şu­şoğ­lu, Nazım Ta­rak­çı­oğ­lu, Mu­al­la Te­la­tar, Cevat Yal­çın. Rize Ba­ro­su'nun ku­ru­lu­şu­nu sağ­la­yan ilk yö­ne­tim ku­ru­lun­da ise şu isim­ler yer alı­yor­du: Nazım Ta­rak­çı­oğ­lu (Baro Baş­ka­nı), Enis Naci Ke­pe­nek (Baro Baş­kan ve­ki­li), Halil İbra­him Kö­se­oğ­lu (Baro Genel Sek­re­te­ri), Ali Saip Gü­ve­li­oğ­lu ve Tah­sin Özer.
SA­HA­FA DÜŞEN ÇIKAN HAZİNE
Rize Ba­ro­su'nun Çam­lı­hem­şin­li Ku­ru­cu Baş­ka­nı Nazım Ta­rak­cı­oğ­lu'nun sa­ha­fa düşen ev­rak­la­rı­nı satın almak bana nasip ol­muş­tu. Rize Baro Ta­ri­hi, Rize Si­ya­set Ta­ri­hi, Rize Be­le­di­ye Ta­ri­hi ve sos­yal ha­ya­ta dair Os­man­lı­ca Türk­çe bin­ler­ce evrak için­de Rize Ba­ro­su ku­rul­duk­tan sonra ilk top­lan­tı da Baş­kan Ta­rak­çı­oğ­lu'nun yap­tı­ğı ko­nuş­ma­nın metni de yer alı­yor­du.
RİZE BA­RO­SU'NUN KU­RU­LUŞ AŞA­MA­SI
13 Ağus­tos 1963 ta­ri­hin­de ku­ru­lan Rize Ba­ro­su Yö­ne­tim Ku­ru­lu İlk top­lan­tı­sı­nı 20 Ara­lık 1963 ta­ri­hin­de Nazım Ta­rak­çı­oğ­lu baş­kan­lı­ğın­da yap­mış­tır. Top­lan­tı­da bir ko­nuş­ma yapan Ta­rak­çı­oğ­lu; ku­ru­luş sü­re­cin­de ver­dik­le­ri mü­ca­de­le­yi şöyle özet­le­miş­tir: Rize Ba­ro­su Baş­kan­lı­ğı Muh­te­rem ar­ka­daş­lar, Ba­ro­muz ku­rul­duk­tan sonra ilk defa yö­ne­tim ola­rak bir araya gel­dik. Ba­ro­muz idare mec­li­si adına he­pi­ni­zi saygı ve sev­gi­le­rim­le se­lam­la­rım. Ba­ro­mu­zun ku­ru­lu­şu­na dair idare mec­li­si­miz 2 Ocak I963 ta­ri­him­de karar ver­miş ve bu karar, ba­ro­muz­ca 10 Ocak I963 ta­ri­hin­de Yük­sek Ada­let Ba­kan­lı­ğı­na tak­dim edil­miş­tir. Bazı for­ma­li­te­le­rin ik­mal­le­ri se­be­biy­le Ba­ro­muz ku­rul­muş ol­du­ğu Yük­sek ada­let Ba­kan­lı­ğın­ca Rize Sav­cı­lı­ğı va­sı­ta­sıy­la ancak 19 Ağus­tos 1963 ta­ri­hin­de bil­di­ril­miş­tir. Bu ta­rih­ten sonra fa­ali­ye­te geç­miş olan ba­ro­muz için Rize Ad­li­ye bi­na­sın­da yer ve­ril­me­si ve avu­kat­lık ka­nu­nu­nun 61. Mad­de­sin­den yola çı­kı­la­rak Art­vin ili­nin bize daha yakın ol­ma­sı se­be­biy­le Art­vin'de fa­ali­yet gös­te­ren avu­kat­la­rın­da Rize Ba­ro­su­na ka­tıl­ma­la­rı için yine Rize Sav­cı­lı­ğı ara­cı­lı­ğıy­la ba­ro­mu­zun 10 Eylül 1963 ta­ri­hin­de ba­kan­lı­ğa mü­ra­ca­at et­miş­tir.
YER KO­NU­SUN­DA SON DE­RE­CE DAR­DA­YIZ
Bu ta­le­bi­miz­den Art­vin vi­la­ye­ti­nin bizim ba­ro­mu­za bağ­lan­mış ol­du­ğu Yük­sek Ada­let Ba­kan­lı­ğı'nın 30 Kasım 1963 tarik ve 17396 sa­yı­lı ya­zı­la­rıy­la bil­di­ril­miş­tir. Ba­ro­mu­za Ad­li­ye bi­na­sın­da bir yer ve­ril­me­si için sa­de­ce muh­te­rem Sav­sı­nız Faruk Öz­te­ker ta­ra­fın­dan şi­fa­yı ola­rak söz ve­ril­miş bu­lun­mak­ta­dır. Ar­ka­daş­lar gö­rü­yor­su­nuz ba­ro­muz hu­ku­ken ve fi­ilen ku­rul­muş olup ek­sik­le­ri­mi­zi gi­der­mek­te­yiz. Yer ko­nu­sun­da son de­re­ce dar­lık için­de­yiz. İnşal­lah sav­cı­mız bu önem­li ih­ti­ya­cı­mız gi­de­re­cek­tir. Fa­ali­yet­le­ri­miz­de ba­şa­rı siz­le­rin ilgi ve ala­ka­nı­za bağ­lı­dır.
NE­RE­DEN NE­RE­YE
1963 yı­lın­da Rize Bölge Ba­ro­su­nun ku­ru­lu­şu ile Trab­zon Ba­ro­su'nun bölge ba­ro­su olma ni­te­li­ği or­ta­dan kalk­mış­tır. Art­vin ili ve mül­ha­ka­tın­da­ki avu­kat­lar da Art­vin Ba­ro­su­nun ku­rul­du­ğu 1970 yı­lı­na kadar Rize Bölge Ba­ro­su'na bağlı ola­rak ça­lış­mış­lar­dır.
1970 yı­lın­da Art­vin Ba­ro­su­nun ku­rul­ma­sı ile bir­lik­te Rize Ba­ro­su bölge ba­ro­su sta­tü­sü sona er­miş­tir. Ku­ru­lu­şun­dan bu­gü­ne kadar Rize Ba­ro­su Lev­ha­sı­na 458 avu­kat kay­dol­muş­tur. Halen Rize Ba­ro­su'na ka­yıt­lı ola­rak mes­le­ği­ni icra eden 202 avu­kat bu­lun­mak­ta­dır. Rize Ba­ro­su'nun 1 sicil nu­ma­ra­lı üyesi mer­hum Ali Saip Gü­ve­li­oğ­lu'dur.
Mes­le­ği­ni devam et­tir­mek­te olan 59 sicil nu­ma­ra­lı Recep Ali Kaya en kı­dem­li Rize Ba­ro­su'nun en kı­dem­li üye­si­dir.
KU­RU­LUŞ­TAN GÜ­NÜ­MÜ­ZE RİZE BARO BAŞ­KAN­LA­RI
Av. Nazmi Ta­rak­çı­oğ­lu, Av. Enes Naci Ke­pe­nek, Av. İhsan Oktay, Av. Osman Ça­lış­kan (1980-1981), Av. Ala­at­tin Yıl­maz (1981-2000), Av. Hü­se­yin Ka­ra­ah­me­toğ­lu (2000-2004), Av. Harun Mer­toğ­lu (2004-2008), Av. Ateş Ha­ti­noğ­lu (2008-2012), Av. Yunus Çoruh (2012-2016), Av. Meh­met Çı­ra­koğ­lu (2016-2018) ve Av. Ümit Peçe (2018-De­vam Edi­yor).


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °