"Kadın elinin değdiği işte bereket artar"

Güncel Haberler 21.10.2021 08:48:29 0

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar,

"Kadın elinin değdiği işte bereket artar"

Tür­ki­ye Zi­ra­at Oda­la­rı Bir­li­ği (TZOB) Baş­ka­nı Şemsi Bay­rak­tar, 15 Ekim Dünya Kadın Çift­çi­ler Günü do­la­yı­sıy­la bir açık­la­ma yaptı.

"Kadın çift­çi­le­ri­miz ta­rı­mın gö­rün­mez kah­ra­man­la­rı­dır" vur­gu­su yapan Bay­rak­tar, "Dün­ya­da ve ül­ke­miz­de önem­li rol­le­re sahip olan kadın, tarım sek­tö­rü­nün temel ya­pı­sı­nı oluş­tu­ran bi­rey­ler­den bi­ri­dir" dedi.
"Tar­la­da, bağda bah­çe­de, ahır­da ve ağıl­da bit­ki­sel ve hay­van­sal üre­ti­min iş gü­cü­nü sağ­la­yan kadın, bun­la­rın ya­nın­da; ev iş­le­ri­ni, hasta, yaşlı ve ço­cu­ğu­nun ba­kı­mı­nı da yap­mak­ta ve aile bes­len­me­sin­de en önem­li gö­re­vi üst­len­mek­te­dir. Kı­sa­ca kadın, tar­la­da, bağda, bah­çe­de ça­lı­şıp üre­ten, evini yö­ne­ten, aile­si­ni bes­le­yen üc­ret­siz aile iş­çi­si­dir" ifa­de­le­ri­ni kul­la­nan Bay­rak­tar, "Ge­lecek ne­sil­le­re bilgi ak­tar­ma­da ve çocuk eği­ti­min­de en büyük kat­kı­yı ka­dın­la­rı­mız sağ­la­mak­ta­dır. Kadın, in­san­lık ale­mi­nin ve top­lu­mun si­gor­ta­sı ol­ma­sı­na rağ­men aile çift­çi­li­ği ile uğ­raş­ma­la­rı ya da ev iş­le­riy­le il­gi­len­me­le­ri işten sa­yıl­ma­mak­ta­dır" dedi.
"Ta­rım­da ça­lı­şan ka­dın­la­rın yüzde 94,5'i sos­yal gü­ven­lik sis­te­mi­ne dahil değil"
Bay­rak­tar, Tür­ki­ye İsta­tis­tik Ku­ru­mu'nun ya­yım­la­dı­ğı 2021 yılı 2. çey­re­ği temel iş­gü­cü gös­ter­ge­le­ri­ne göre, kadın is­tih­dam ora­nı­nın yüzde 27,7 ol­du­ğu­nu ha­tır­la­ta­rak şun­la­rı söy­le­di:
"Tarım sek­tö­rün­de is­tih­dam edi­len top­lam 5 mil­yon 60 bin ki­şi­nin, 2 mil­yon 108 bini ka­dın­dır. Tarım sek­tö­rün­de ça­lı­şan­la­rın yüzde 41,66'sını ka­dın­lar oluş­tur­mak­ta­dır. Ka­dın­lar her alan­da ol­du­ğu gibi ta­rım­sal üre­tim­de de yap­tık­la­rı kat­kı­lar­la çok önem­li rol­ler üst­len­mek­te­dir. Esas işin­den do­la­yı sos­yal gü­ven­lik ku­ru­mu­na ka­yıt­lı ol­ma­yan ta­rım­da­ki kadın oranı yüzde 94,5'tir. Üc­ret­siz aile iş­çi­si ola­rak ça­lı­şan 2 mil­yon 271 bin ki­şi­nin 1 mil­yon 673 bini yani yüzde 73,7'si ka­dın­dır. Ra­kam­lar­dan da an­la­şı­la­ca­ğı gibi kadın çift­çi­ler ta­rı­mın gö­rün­mez kah­ra­man­la­rı­dır. Ta­rım­da ça­lı­şan ka­dın­lar için önem­li bir sorun da sos­yal gü­ven­lik uy­gu­la­ma­la­rı­nın dı­şın­da kalma, kayıt dışı ça­lış­ma­dır. Ta­rım­da, mev­cut si­gor­ta prim­le­ri 2021 yılı açık­la­nan as­ga­ri ücret ve aylık prim gün sa­yı­sı­nın 27'den 28'e çık­ma­sı ne­de­niy­le yüzde 26,06 ora­nın­da ar­ta­rak 913 lira 80 ku­ruş­tan bin 151 lira 96 ku­ru­şa çık­mış­tır. Çift­çi­le­ri­miz bu ra­kam­la­rı öde­mek­te güç­lük çek­mek­te­dir."
"Kadın çift­çi­le­ri­miz po­zi­tif ay­rım­cı­lı­ğı hak edi­yor"
"Genç kadın çift­çi­le­ri­mi­zi ta­rım­da tut­mak için, dev­le­tin ka­dın­la­rı­mı­za sos­yal gü­ven­lik prim öde­me­sin­de po­zi­tif ay­rım­cı­lık yap­ma­sı ge­rek­mek­te­dir" vur­gu­su yapan Bay­rak­tar, açık­la­ma­sı­na şöyle devam etti:
"Ana­ya­sa­nın 10. mad­de­si ge­re­ği, ka­dın­lar ve er­kek­ler eşit hak­la­ra sa­hip­tir. Dev­let, bu eşit­li­ğin ya­şa­ma geç­me­si­ni sağ­la­mak­la yü­küm­lü­dür. Yine Ana­ya­sa­nın 60. Mad­de­si ge­re­ği her­kes sos­yal gü­ven­lik hak­kı­na sa­hip­tir ve dev­le­ti­miz bu gü­ven­li­ği sağ­la­ya­cak ted­bir­le­ri al­mak­la yü­küm­lü­dür. İnsan Hak­la­rı Ev­ren­sel Bil­dir­ge­si­ne göre; ‘Top­lu­mun bir bi­re­yi ola­rak her­kes sos­yal gü­ven­lik hak­kı­na sa­hip­tir. Sos­yal gü­ven­lik temel bir hak­tır.' Bütün bu hü­küm­le­re rağ­men ka­dın­la­rı­mı­zın ço­ğu­nun ça­lış­tı­ğı işle il­gi­li ola­rak, özel­lik­le kır­sal alan­da­ki ka­dın­la­rı­mı­zın her­han­gi bir sos­yal gü­ven­ce­le­ri yok­tur, üc­ret­siz aile iş­çi­si ola­rak ye­ri­ni ko­ru­mak­ta­dır.
Tür­ki­ye Zi­ra­at Oda­la­rı Bir­li­ği'nin de yö­ne­ti­min­de yer al­dı­ğı Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu'nda ge­nel­de çift­çi­le­rin, özel­de kadın çift­çi­le­rin mağ­du­ri­yet­le­ri ve hak ka­yıp­la­rı­nın gi­de­ril­me­si için mev­zu­ata yö­ne­lik ça­lış­ma­lar yap­mak­ta­dır."
Bay­rak­tar tüm bu hu­sus­lar doğ­rul­tu­sun­da Tür­ki­ye Zi­ra­at Oda­la­rı Bir­li­ği ola­rak ta­lep­le­ri­nin şu ko­nu­lar ol­du­ğu­nu be­lirt­ti:
"Po­zi­tif ay­rım­cı­lı­ğı hak eden kadın çift­çi­le­ri­mi­zin sos­yal gü­ven­lik sis­te­mi­ne ka­tı­lı­mı­nın des­tek­len­me­si için, genç kadın çift­çi­le­ri­mi­zi ta­rım­da tut­mak için teş­vik edici ön­lem­ler alın­ma­lı­dır. Kadın çift­çi­le­ri­miz için se­ne­de 90 gün yıp­ran­ma payı, prim­le­rin yüzde 50'sinin dev­let ta­ra­fın­dan öden­me­si başta olmak üzere bir­çok alan­da po­zi­tif ay­rım­cı­lık talep edi­yo­ruz. Bu yıl 28 gün ola­rak uy­gu­la­nan, 2023 yı­lın­da 30 güne çı­ka­cak olan Tarım Bağ-Kur prim ödeme gün sa­yı­sı, 2008 yı­lın­da ol­du­ğu gibi 15 güne in­di­ril­me­li­dir. Ta­rım­da ça­lı­şan ka­dın­lar, si­gor­ta­lı ol­ma­dan önce ger­çek­le­şen doğum ne­de­niy­le, hiz­met borç­lan­ma­sı ya­pı­la­bil­me­li­dir. En­gel­li ba­kı­mı­nı üst­le­nen kadın çift­çi­le­re, prim öde­me­sin­de ay­rı­ca­lık sağ­lan­ma­lı­dır. Bu ko­nu­lar­la il­gi­li mev­zu­at ça­lış­ma­mız, Ça­lış­ma ve Sos­yal Gü­ven­lik Ba­kan­lı­ğı'na ile­til­miş­tir, il­gi­li diğer ta­lep­le­ri­miz de ile­til­me­ye devam ede­cek­tir. Yıl­lar­dır üc­ret­siz aile iş­çi­si gibi gö­rü­len kadın çift­çi­le­ri­miz de sos­yal gü­ven­lik hak­kı­na sa­hip­tir ve dev­let ta­ra­fın­dan des­tek­len­me­li­dir. Ta­rım­da ça­lı­şan ka­dın­la­rı­mız sos­yal gü­ven­lik­te her zaman ikin­ci plana itil­miş ve kadın çift­çi­le­rin tarım si­gor­ta­lı­lı­ğı için öde­nen prim faz­la­dan bir ma­li­yet un­su­ru ola­rak gö­rül­müş, üc­ret­siz aile iş­çi­si ko­nu­mun­da ça­lı­şır du­ru­ma gel­miş­tir. Kadın çift­çi­le­ri­mi­zin şim­di­ye kadar ihmal edil­miş­li­ği göz önün­de bu­lun­du­ru­la­rak, er­kek­ler­le denk­li­ği ya­ka­la­mak için ya­pı­la­cak olan bu po­zi­tif ay­rım­cı­lı­ğın eşit­lik il­ke­si­ne ay­kı­rı ol­ma­dı­ğı ve ge­rek­li ol­du­ğu ka­na­atin­de­yiz. Ka­dın­la­rın iş­gü­cü­ne ka­tı­lım oranı, kadın iş­gü­cü­nün kadın nü­fu­su­na oranı ola­rak ta­nım­lan­mak­ta­dır. Bu ora­nın art­ma­sı eko­no­mik ve­rim­li­li­ği ar­tı­ra­cak, kal­kın­ma po­tan­si­ye­li­ni iyi­leş­ti­re­cek­tir.

Tür­ki­ye Zi­ra­at Oda­la­rı Bir­li­ği ola­rak ina­nı­yo­ruz ki, dev­le­ti­miz bunu ya­pa­cak güç­te­dir. Tür­ki­ye Zi­ra­at Oda­la­rı Bir­li­ğin­de çift­çi den­di­ğin­de kadın yada erkek çift­çi ola­rak cin­si­yet ay­rı­mı ya­pıl­ma­mak­ta­dır. Çift­çi­lik mes­le­ği­nin cin­si­ye­ti yok­tur. Ta­rım­da ya­şa­nan so­run­lar or­tak­tır. Sa­de­ce ka­dın­la­rın tarım dı­şın­da da emek­le­ri faz­la­dır. Ge­lecek ne­sil­le­ri­mi­ze ışık tutan kadın çift­çi­le­rin mağ­du­ri­yet­le­ri­ni gi­de­recek dü­zen­le­me­le­rin ya­pıl­ma­sı çok önem­li­dir."
"Genç kadın çift­çi­le­ri­mi­zi ta­rım­da tut­ma­lı­yız"

TZOB Genel Baş­ka­nı Bay­rak­tar, "Tür­ki­ye Zi­ra­at Oda­la­rı Bir­li­ği ola­rak ya­pı­lan saha ça­lış­ma­la­rın­da; genç ka­dın­la­rı­mı­zın, kır­sa­lı terk et­ti­ği tes­pit edil­miş­tir" di­ye­rek açık­la­ma­sı­nı şöyle sür­dür­dü:
"Kır­sal­da ya­şa­yan ka­dın­lar ge­çin­me­nin zor ol­du­ğu­nu, girdi ma­li­yet­le­ri çok yük­sek ol­du­ğu için çift­çi­le­ri­mi­zin hak et­tik­le­ri emek­le­ri­nin kar­şı­lı­ğı­nı ka­za­na­ma­dı­ğı­nı be­lir­ti­yor. Ay­rı­ca genç ka­dın­la­rın si­gor­ta­lı işte ça­lı­şan genç er­kek­ler­le ev­len­mek is­te­di­ği­ni, se­be­bi­nin de si­gor­ta­lı işte ça­lı­şa­nın sos­yal gü­ven­ce­si­nin ol­du­ğu­nu ve aylık ka­zan­cı­nın belli ol­du­ğu­nu ancak çift­çi­mi­zin ne ka­za­na­ca­ğı­nın belli ol­ma­dı­ğı­nı ifade et­mek­te­dir­ler.
Ka­dın­la­rı­mı­zı kır­sal­da tut­ma­nın yol­la­rın­dan biri tarım Bağ-Kur primi ile il­gi­li ya­pı­la­cak dü­zen­le­me, girdi fi­yat­la­rı­na ya­pı­la­cak mü­da­ha­le ve ta­rı­mın her ala­nın­da ya­pı­la­cak za­ma­nın­da des­tek­le­me ile müm­kün ola­bi­le­cek­tir.
Yap­tı­ğı­mız göz­lem­ler­de, kadın çift­çi­ler için ya­pı­lan küçük çaplı pro­je­le­rin ye­ter­li ol­ma­dı­ğı, tüm kadın çift­çi­le­rin ya­rar­la­na­bi­le­ce­ği des­tek­le­me­le­rin ol­ma­sı ge­rek­ti­ği tes­pit edil­miş­tir. Unut­ma­ma­lı­yız ki kadın çift­çi­le­ri­miz üret­mez­se ül­ke­miz in­sa­nı­nı do­yu­ra­ma­yız. "
"Ka­dın­lar ta­rı­mı­nın tam kal­bin­de­dir"
"Küçük ve orta bü­yük­lük­te­ki iş­let­me­ler­de emek yoğun iş­le­ri ço­ğun­luk­la ka­dın­lar üst­len­mek­te­dir ve iş yük­le­ri ge­nel­lik­le er­kek­ler­den daha faz­la­dır" ifa­de­le­ri­ni kul­la­nan Bay­rak­tar, "Ka­dın­lar, Tür­ki­ye'de büyük bir ço­ğun­lu­ğu küçük iş­let­me­ler­den olu­şan aile ta­rı­mı­nın tam kal­bin­de­dir" dedi. Bay­rak­tar, söz­le­ri­ne şöyle devam etti:
"Ka­dın­la­rın gös­ter­di­ği öz­ve­ri Türk ta­rı­mı için en de­ğer­li di­na­mik­ler­den bi­ri­dir. Günde 16-17 saat ça­lı­şan kadın çift­çi­le­ri­miz, ta­rı­mı­mı­zın bel­ke­mi­ği­dir. Dün­ya­da ve Tür­ki­ye'de ta­rım­sal üre­tim, gıda gü­ven­li­ği ve bes­len­me­de ka­dın­lar en önem­li rolü oy­na­mak­ta­dır.
Ül­ke­miz ancak, ka­dın­la­rın po­tan­si­ye­li­ni açığa çı­ka­ra­bil­di­ği ve ka­dın­la­rın top­lum­sal re­fah­tan pay ala­bil­di­ği öl­çü­de ta­rım­sal, eko­no­mik ve sos­yal açı­dan ge­liş­miş bir ülke ko­nu­mu­na ge­le­bi­lir."
"Kadın çift­çi­le­ri­miz fer­yat edi­yor… Yem fi­yat­la­rı çok yük­sek"
"Ya­pı­lan saha ça­lış­ma­la­rın­da, kadın çift­çi­le­rin sos­yal gü­ven­lik­le il­gi­li ta­lep­le­ri dı­şın­da;
-Hay­van­cı­lık­la uğ­ra­şan kadın çift­çi­le­ri­miz, yem fi­yat­la­rı­nın çok yük­sek ol­du­ğu­nu, hay­van­la­rı­nı bes­le­ye­me­dik­le­ri­ni, 1 çuval yemin 1 hafta bile yet­me­di­ği­ni, ken­di­le­ri­nin şef­kat­le bes­le­dik­le­ri hay­van­la­rı­nın yem ma­li­ye­ti­ni kar­şı­la­mak için sat­mak zo­run­da kal­dık­la­rı­nı söy­le­ye­rek, ba­kan­lı­ğın ko­nu­ya mü­da­ha­le et­me­si­ni ve yem des­te­ği ve­ril­me­si­ni,
-Seb­ze­ci­lik­le uğ­ra­şan kadın çift­çi­le­ri­miz, bazı ürün­ler­de prim des­te­ği­nin ol­du­ğu­nu ancak yıl­lar­dır sebze üre­ti­ci­le­ri­ne fide des­te­ği ve­ril­me­di­ği­ni, sebze ta­rı­mın­da ma­li­yet­le­ri­nin çok yük­sek ol­du­ğu­nu dile ge­ti­ren kadın çift­çi­le­ri­mi­ze fide des­te­ği ve­ril­me­si­ni,
-Ka­dın çift­çi­ler, su­la­ma fi­yat­la­rı ve elekt­rik fi­yat­la­rın­da­ki artış ne­de­niy­le su­la­ma ya­pa­maz hale gel­dik­le­ri­ni, ta­rım­sal su­la­ma­da ve ta­rım­sal abone elekt­rik fi­yat­la­rın­da in­di­rim ya­pıl­ma­sı­nı, talep et­mek­te­dir­ler."
"Çift­çi ka­dın­lar hayat boyu öğ­ren­me­nin öne­mi­ni çok iyi bi­li­yor!"
Bay­rak­tar, "Ül­ke­mi­zin en büyük çift­çi ku­ru­lu­şu Tür­ki­ye Zi­ra­at Oda­la­rı Bir­li­ği ola­rak, 2012 yı­lın­da, Tür­ki­ye Zi­ra­at Oda­la­rı Bir­li­ği ile Tarım ve Orman Ba­kan­lı­ğı ve Aile ve Sos­yal Po­li­ti­ka­lar Ba­kan­lı­ğı ara­sın­da im­za­la­nan ‘Kadın Çift­çi Eği­tim İşbir­li­ği' pro­to­ko­lü çer­çe­ve­sin­de kadın çift­çi­le­re, sos­yal gü­ven­lik, ko­ope­ra­tif­çi­lik, gi­ri­şim­ci­lik ve li­der­lik, kadın hak­la­rı, top­lum­sal cin­si­yet eşit­li­ği, iklim de­ği­şik­li­ği ana eği­tim ko­nu­la­rı ya­nın­da, her türlü ta­rım­sal fa­ali­yet­ler­le il­gi­li eği­tim ve­ril­miş­tir" dedi.
Bay­rak­tar açık­la­ma­sı­nı şöyle sür­dür­dü:
"Eği­tim­le­re ka­tı­lan kadın çift­çi­le­rin, önü­müz­de­ki yıl­lar­da, ya­şa­dık­la­rı top­lu­mun kır­sal kal­kın­ma­sı­na katkı sağ­la­ya­ca­ğı inan­cıy­la 196 bin 309 kadın çift­çi­mi­ze eği­tim ve­ril­miş­tir. Şu ger­çek çok iyi bi­lin­me­li­dir ki, sağ­lık­lı ne­sil­ler ye­tiş­ti­re­bil­me­nin yolu ka­dın­la­rı eğit­mek­ten geç­mek­te­dir. Kadın çift­çi­le­ri­mi­zin eği­ti­mi, ta­rım­da mo­dern tek­nik­le­rin uy­gu­lan­ma­sı­nı ko­lay­laş­tı­ra­cak, ve­rim­li­li­ği ve ka­li­te­li üre­ti­mi ar­tı­ra­cak, ülke tarım ve eko­no­mi­si­ne büyük katkı sağ­la­ya­cak­tır.
Ül­ke­miz­de de­ği­şik plat­form­lar­da kadın çift­çi­le­rin güç­len­di­ril­me­si ile il­gi­li or­ga­ni­zas­yon­la­rın ol­ma­sı­nı ve bu or­ga­ni­zas­yon­la­ra Tür­ki­ye Zi­ra­at Oda­la­rı Bir­li­ği ola­rak ka­tı­lım ve katkı sağ­lan­mak­ta­dır. Tarım tek­no­lo­ji­sin­de­ki ye­ni­lik­ler ka­dın­la­rı­mı­za doğ­ru­dan ulaş­tı­rıl­mak­ta­dır. Kadın çift­çi­le­ri­mi­zin eği­tim­ler­de öğ­ren­dik­le­ri­ni, ço­cuk­la­rı­na yani ge­le­ce­ğin çift­çi­le­ri­ne ve ka­tı­la­ma­yan diğer kadın çift­çi­le­ri­mi­ze de ulaş­tı­ra­cak­la­rı dü­şü­nül­mek­te­dir. Tür­ki­ye Zi­ra­at Oda­la­rı Bir­li­ği ta­ra­fın­dan, kadın çift­çi eği­ti­mi­ne yö­ne­lik ba­kan­lık­lar­la ya­pı­lan iş­bir­li­ği pro­to­ko­lü kap­sa­mın­da, eği­tim­le­re ka­tı­lan kadın çift­çi­le­ri­mi­ze Tarım ve Orman Ba­kan­lı­ğı­nın hibe des­tek­le­rin­de, pro­je­ler­de artı puan ve­ril­me­si mem­nu­ni­yet­le kar­şı­lan­mak­ta­dır.
Tür­ki­ye Zi­ra­at Oda­la­rı Bir­li­ği ola­rak, şim­di­ye kadar çift­çi­le­ri­mi­zin ya­ra­rı­na ya­pı­lan bütün ça­lış­ma­lar için emeği ge­çen­le­re te­şek­kür­le­ri­mi­zi su­nu­yo­ruz. Ancak bu tür des­tek­le­rin sos­yal gü­ven­lik sis­te­min­de de ol­ma­sı­nı kadın çift­çi­le­ri­miz adına talep et­mek­te­yiz. Kadın çift­çi­le­ri­mi­zin Sos­yal Gü­ven­lik sis­te­mi­ne ka­tı­lı­mı­nın des­tek­len­me­si yö­nün­de teş­vik edici ön­lem­le­re acil ih­ti­yaç bu­lun­mak­ta­dır."
Bay­rak­tar, Tür­ki­ye Zi­ra­at Oda­la­rı Bir­li­ği'nin bu­gü­ne kadar gay­ret­li ça­lış­ma ve mü­ca­de­le­le­riy­le kadın çift­çi­ler­le il­gi­li sağ­lan­mış olan ka­za­nım­lar hak­kın­da da bilgi pay­laş­tı:
"2011 yı­lın­da, 1994 yı­lın­dan prim ke­sin­ti­si olan çift­çi­le­ri­mi­ze ge­ri­ye yö­ne­lik borç­lan­ma hakkı ge­ti­ril­di. Ancak 1994- 2003 yılı arası ge­rek­li kanun ge­re­ği aile reisi ol­ma­yan kadın çift­çi­le­ri­miz borç­la­na­ma­dı­lar. Ça­ba­la­rı­mız­la, 26 Ocak 2012 ta­rih­te 6270 Sa­yı­lı Kanun ile 2/8/2003 ön­ce­si kendi nam ve he­sa­bı­na ta­rım­sal fa­ali­yet­te bu­lu­nan kadın çift­çi­ler için ge­tir­di­ği fark­lı uy­gu­la­ma tü­müy­le kal­dı­rı­la­rak kadın çift­çi­le­ri­mi­zin mağ­du­ri­ye­ti gi­de­ril­miş­tir.
27 Ha­zi­ran 2012 ta­rih­li ge­nel­gey­le 6270 Sa­yı­lı Kanun'la ge­ti­ri­len dü­zen­le­me­ye is­ti­na­den tes­cil ta­rih­le­rin­de­ki de­ği­şik­lik ne­de­niy­le si­gor­ta­lı­lık du­rum­la­rı de­ği­şen kadın çift­çi­le­ri­miz, yine, SGK nez­din­de yap­tı­ğı­mız gi­ri­şim­ler so­nu­cun­da, hak ka­zan­dık­la­rı dönem için ge­cik­me ce­za­sı ve ge­cik­me zammı öde­me­miş­ler­dir.
Tarım Bağ-Kur'lu ka­dın­la­ra doğum borç­lan­ma­sı hakkı ge­ti­ril­miş­tir. 3 ço­cu­ğa kadar doğum borç­lan­ma­sı ya­pa­bil­mek­te­dir. 3 ço­cu­ğu olan kadın çift­çi­ye 6 yıla kadar borç­la­na­bil­me hakkı ge­ti­ril­miş­tir. Daha önce 2 çocuk için ge­çer­li olan doğum borç­lan­ma­sı 3'e çı­ka­rıl­mış ve Bağ-Kur­lu­lar ile me­mur­la­rın da bu hak­tan ya­rar­lan­ma­sı sağ­lan­mış­tır."
"Kadın eli­nin değ­di­ği işte be­re­ket artar"

"Kadın çift­çi­le­rin nasıl önem­li rol­ler üst­len­di­ği tüm dünya ta­ra­fın­dan bi­lin­mek­te­dir. Hem evde çocuk, hasta, yaşlı ba­kı­mın­da ev iş­le­rin­de, hem de tar­la­da nasıl ça­lış­tı­ğı bi­lin­mek­te­dir. Diğer ta­raf­tan ka­dın­la­rı­mı­za fır­sat­lar ve­ril­di­ğin­de nasıl hızla ba­şa­rı­ya ulaş­tık­la­rı da gö­rül­mek­te­dir. Ka­dın­la­rın ya­tı­rım yapma ve risk alma ye­te­nek­le­ri­ni kı­sıt­la­yan ve kü­re­sel­leş­me kar­şı­sın­da de­za­van­taj­lı bir ko­num­da ol­ma­la­rı­na neden olan bu tür ko­şul­la­ra çözüm bul­mak ve öne­ri­ler ge­liş­ti­re­rek uy­gu­la­ma­ya geç­mek büyük önem ta­şı­mak­ta­dır.
Ka­dın­la­ra fır­sat­lar ve­ril­di­ğin­de, kendi hak­la­rı ya­nın­da tarım ara­zi­le­ri­ni kul­lan­ma, li­der­lik ve hak­la­rı­nı talep et­tik­le­rin­de, bunun eko­no­mi­le­rin bü­yü­me­si ve dün­ya­da gıda gü­ven­li­ği­ne çok olum­lu yan­sı­ma­sı ola­cak, bu şim­di­ki nü­fu­sun ve ge­lecek ne­sil­le­rin daha var­lık­lı ol­ma­la­rı­nı sağ­la­ya­cak­tır.
Şayet ka­dın­lar, kay­nak­la­ra ulaş­ma­da er­kek­ler­le aynı fır­sa­ta sahip olur­lar­sa, ta­rım­sal üre­tim ve ve­ri­mi art­tı­ra­bi­lir­ler. Ka­dın­lar eko­no­mik ve sos­yal alan­da güç­len­di­ril­di­ğin­de, eko­no­mik bü­yü­me, sos­yal ge­liş­me, sür­dü­re­bi­lir kal­kın­ma için li­der­lik ve de­ği­şi­min tem­sil­ci­si olur­lar. Ge­li­nen bu nok­ta­da, tarım tek­no­lo­ji­sin­de­ki ye­ni­lik­le­rin ka­dın­la­rı­mı­za eş­le­ri ara­cı­lı­ğıy­la ulaş­tı­rıl­ma­sı ye­ri­ne, doğ­ru­dan ken­di­le­ri­ne ulaş­tı­rıl­ma­sı ge­rek­mek­te­dir. Çift­çi ka­dın­la­rın ta­rım­sal üre­tim fa­ali­ye­ti­ne aktif ola­rak ka­tı­lım­la­rı dik­ka­te alın­dı­ğın­da, er­kek­ler kadar ka­dın­la­ra da ta­rım­sal eği­tim hiz­met­le­ri ve­ril­me­si­ni çok önem­li ve ka­çı­nıl­maz bu­lu­yo­ruz.
Bu se­bep­le eği­tim­le­re ka­tı­lan kadın çift­çi­le­ri­miz­den çok olum­lu yan­sı­ma­lar alın­mış­tır. Hem evde hem tar­la­da, ha­ya­tı­mı­zın ve üre­ti­min her aşa­ma­sın­da des­tek veren eli na­sır­lı kadın çift­çi­le­ri­mi­zin Dünya Kadın Çift­çi­ler Gü­nü­nü de canı gö­nül­den kut­lu­yo­ruz."


Ha­ber-Fo­to: TZOB Basın Ofisi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °