SOSYAL MEDYAYI BİLİNÇLİ KULLANMAK İÇİN ÖNERİLER

Güncel Haberler 23.10.2021 09:48:45 0
SOSYAL MEDYAYI BİLİNÇLİ KULLANMAK İÇİN ÖNERİLER

De­ği­şen yaşam ko­şul­la­rı, ha­ya­tı­mı­za giren yeni tek­no­lo­ji­ler ve in­san­la­rın sos­yal­leş­me ih­ti­ya­cı sos­yal medya ka­nal­la­rı­nın daha fazla kul­la­nıl­ma­sı­nı sağ­la­dı. İle­ti­şim kur­ma­ya ya­ra­yan ve bazen de sanal bir dün­ya­da fark­lı ha­yat­lar ya­şa­ma hissi veren bu uy­gu­la­ma­la­rın fay­da­sı ol­du­ğu kadar za­ra­rı da var. Ki­şi­sel Ge­li­şim Ders­le­ri Eğit­me­ni ve Yazar Sevgi Keleş, sos­yal med­ya­nın ki­şi­sel ge­li­şim üze­rin­de bı­rak­tı­ğı olum­suz et­ki­ler­den ko­run­mak ve bi­linç­li bir kul­la­nı­cı olmak için öne­ri­ler­de bu­lun­du.

Gün­lük ya­şa­mı­mı­za dahil et­ti­ği­miz her şeyde ol­du­ğu gibi sos­yal med­ya­nın kul­la­nı­mı ko­nu­sun­da da den­ge­de ve dik­kat­li olun­ma­lı. Ha­ya­tı­mı­zı ko­lay­laş­tır­dı­ğı­nı veya eğ­len­di­ri­ci ol­du­ğu­nu dü­şün­dü­ğü­müz bazı uy­gu­la­ma­lar as­lın­da ki­şi­sel ge­li­şi­mi­mi­zi ve mut­lu­lu­ğu­mu­zu olum­suz et­ki­le­me­ye baş­la­dı­ğın­da yaşam ka­li­te­si de dü­şe­bi­lir. Sos­yal medya uy­gu­la­ma­la­rı­nın bil­gi­ye eri­şim, fark­lı viz­yon­la­rı keş­fet­me, ken­di­ni ifade etme, sos­yal­leş­me gibi olum­lu yön­le­ri var­dır. Bu olum­lu yön­ler­de denge sağ­la­na­ma­dı­ğın­da, kul­la­nım alış­kan­lık­la­rı ba­ğım­lı­lı­ğa dö­nüş­tü­ğün­de veya gü­ven­li­ği ve giz­li­li­ği riske atan du­rum­lar ol­du­ğun­da ise is­ten­me­yen du­rum­lar ger­çek­le­şe­bi­li­yor. Ki­şi­sel Ge­li­şim Ders­le­ri Eğit­me­ni, Yazar Sevgi Keleş sos­yal medya kul­la­nı­mı ko­nu­sun­da bu üç ko­nu­ya dik­kat çekti.
Sos­yal med­ya­da ge­çi­ri­len sü­re­le­re dik­kat
Gün içe­ri­sin­de her 5 da­ki­ka­da bir sos­yal med­ya­da ge­zin­me ge­re­ği his­se­di­li­yor­sa veya sırf sos­yal med­ya­da pay­la­şım­lar yap­mak için bir gün plan­la­nı­yor­sa bu, ki­şi­nin gün­lük yaşam ru­ti­ni için teh­li­ke­ye işa­ret­tir. Böyle du­rum­lar­da ki­şi­ler gün so­nun­da ya­pıl­ma­sı ge­re­ken asıl iş­le­rin ya­pıl­ma­mış ol­du­ğu fark ede­bi­lir­ler. Sos­yal medya uy­gu­la­ma­la­rın­da ge­re­ğin­den fazla vakit ge­çir­mek, ki­şi­le­rin aile­le­ri, asıl çev­re­le­ri ile sos­yal­leş­me­si­ni kı­sıt­lar, ol­ma­sı ge­re­ken di­ya­log­la­rı azal­tır. Yazar Sevgi Keleş bu ko­nu­da far­kın­da­lı­ğı art­tır­mak ve za­ma­nı iyi de­ğer­len­dir­mek için gün­lük ya­şam­da ya­pı­lan her ak­ti­vi­te­nin ve bun­la­ra ay­rı­lan sü­re­nin bi­linç­li far­kın­da­lık ile be­lir­len­me­si­ni öne­ri­yor.


Sahte mut­lu­luk­la­rı pay­laş­ma ya­rı­şı­na dik­kat
Sos­yal medya kul­la­nı­cı­la­rı­nın çoğu nor­mal­de ol­duk­la­rın­dan daha iyi, daha kon­for­lu bir ha­ya­ta sahip ol­du­ğu­nu gös­ter­me eği­li­min­de­dir. Sahip olu­nan şey­le­rin adeta ser­gi­len­di­ği ve ger­çek dışı ideal bir tablo çi­zi­len bu uy­gu­la­ma­lar­da bi­linç­siz­ce bu­lun­mak kul­la­nı­cı­la­rın hem bu sah­te­li­ğe inan­ma­sı­na hem de ken­di­si­ni ye­ter­siz his­set­me­si­ne sebep ola­bi­lir. Yazar Sevgi Keleş, bir baş­ka­sı­nın siz­den daha iyi bir yaşam sür­me­si­ni sü­rek­li sey­ret­mek sizin iç dün­ya­nız­da ye­ter­siz­lik his­set­me­ni­ze neden ola­bi­lir di­ye­rek ki­şi­le­ri ger­çek ol­ma­yan bu ya­rı­şa gir­me­me­le­ri ko­nu­sun­da uya­rı­yor. Ki­şi­sel ge­li­şim açı­sın­dan bi­rey­ler tat­mi­ni kendi iç dün­ya­sın­da bul­ma­lı, baş­ka­sı­nın ide­al­le­ri­ne göre değil kendi ideal ya­şa­mı­nı ta­sar­la­ma­lı, po­tan­si­ye­li­nin far­kın­da olup vak­ti­ni onu açığa çı­kar­mak için kul­lan­ma­lı­dır. En iyi­si­ne sahip ol­du­ğu­nu, en mutlu benim an­la­mı­na gelen hal­le­ri­ni gös­ter­me­ye ça­lı­şan çoğu kul­la­nı­cı­nın as­lın­da kur­ma­ca pay­la­şım­lar ya­pa­rak bir yarış baş­lat­tı­ğı­nın al­tı­nı çizen Yazar Sevgi Keleş, bu du­ru­mun pay­la­şan taraf için de iz­le­yen taraf için de za­rar­lı ol­du­ğu­nu vur­gu­lu­yor.
Sos­yal med­ya­da se­çi­ci dav­ra­nıl­ma­lı
Sos­yal med­ya­nın el­bet­te olum­lu yön­le­ri de var­dır. Gü­nü­müz­de bir­çok uz­ma­na sos­yal medya üze­rin­den da­nı­şı­la­bi­lir, örnek ol­ma­ya değer ha­yat­lar takip edi­le­bi­lir, top­lan­tı­lar ya­pı­la­bi­lir, canlı ders­ler din­le­ne­bi­lir, ih­ti­yaç­la­rı­nı­zı ala­bil­di­ği­niz ger­çek alış­ve­riş­ler ya­pı­la­bi­lir ve hatta gün­dem takip edi­le­bi­lir. Bir tuş ile dün­ya­nın diğer ucun­dan haber alı­na­bi­lir. Uy­gu­la­ma­la­rın bu yön­le­ri ha­ya­tı ko­lay­laş­tır­ma­sı, kısa öz bil­gi­ye ula­şıl­ma­sı, bazen de eğ­len­ce­li ol­ma­sı ko­nu­sun­da ya­şa­ma renk katar ve ge­liş­ti­ri­ci­dir. Kul­la­nı­cı­lar se­çi­ci dav­ra­na­rak gü­ve­ni­lir ve ka­li­te­li bil­gi­ye ulaş­tı­ğın­da bes­le­necek ve ge­li­şe­cek­tir. Yazar Sevgi Keleş bu­ra­da önem­li ola­nın sos­yal med­ya­yı kul­la­nı­cı­la­ra hiz­met edecek şe­kil­de kul­lan­mak ol­du­ğu­nu vur­gu­lu­yor. Ki­şi­ler sos­yal med­ya­ya emek, vakit ayı­ra­rak hiz­met edi­yor­lar­sa ve bunun kont­ro­lü elden çık­tıy­sa orada öz­de­ne­tim ge­rek­li­dir. Pay­la­şı­lan içe­rik­le­rin gü­ven­li­ğe teh­dit oluş­tur­ma­ya­cak ve ger­çek duy­gu­la­rı yan­sı­ta­cak şe­kil­de özen­le se­çil­me­si ge­re­ki­yor. Tek­no­lo­ji ça­ğı­na ayak uy­du­rur­ken öl­çü­lü ve den­ge­de olmak; sev­dik­le­ri­niz­le ya da ortak nok­ta­nı­zın ol­du­ğu ki­şi­ler­le bağ­lan­tı kur­mak, gün­cel ko­nu­la­rı takip etmek ki­şi­sel ge­li­şim için katkı ola­cak­tır. Her şeyde ol­du­ğu gibi bu­ra­da da öl­çü­lü dav­ran­mak ancak bi­linç­li se­çim­ler ile ola­bi­le­cek­tir.


Ha­ber-Fo­to: Esra Ata­ye­ter


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °