ÇORUH EDAŞ UYARIYOR:"ELEKTRİK HATTINA MÜDAHALE ETMEYİN"

Güncel Haberler 23.10.2021 09:51:02 0
ÇORUH EDAŞ UYARIYOR:

Va­tan­daş­la­rın bi­linç­li veya bi­linç­siz bir şe­kil­de elekt­rik şe­be­ke­le­ri­ne mü­da­ha­le et­me­le­ri so­nu­cu elekt­rik da­ğı­tım hiz­me­tin­de zor­luk­lar ya­şan­dı­ğı­nı ifade eden Çoruh Elekt­rik Da­ğı­tım A.Ş. (Çoruh EDAŞ), abo­ne­le­ri­ni uyar­dı.

Çoruh EDAŞ; elekt­rik arı­za­sı­na mü­da­ha­le, ener­ji kes­me-aç­ma, ar­ma­tür arı­za­sı, ar­ma­tür takma, ağaç kesim vb. ça­lış­ma­lar­da can ve mal ka­yıp­la­rı­nın ya­şan­ma­ma­sı ve va­tan­daş­la­rın uzun sü­re­li ke­sin­ti­le­re maruz kal­ma­ma­sı için elekt­rik da­ğı­tım şir­ke­ti ça­lı­şa­nı ha­ri­cin­de elekt­rik hat­la­rı­na mü­da­ha­le­de bu­lun­ma­nın risk­li ol­du­ğu­na vurgu yaptı.

Çevre bi­lin­ci ile ça­lış­ma­la­rı­nı yü­rü­ten Çoruh EDAŞ, elekt­rik şe­be­ke­si­ne zarar ve­recek şe­kil­de uza­yan ağaç­la­rın bu­dan­ma­sın­da önem­li bir rol oy­na­ya­rak şe­be­ke­de mey­da­na gelen tek­nik ka­yıp­la­rın önüne ge­çi­yor.
AĞAÇ BU­DA­MA İŞLEMİNDE ELEKTRİK HAT­LA­RI­NA DİKKAT
Çoruh EDAŞ ekip­le­ri, haber ve­ril­me­den ya­pı­lan ağaç bu­da­ma iş­le­miy­le ağaç­la­rın dev­ri­le­rek şe­be­ke­le­re zarar ver­di­ği­ni be­lirt­ti. Elekt­rik Kuv­vet­le­ri Akım Yö­net­men­li­ği'ne (EKAT) göre Art­vin, Gi­re­sun, Gü­müş­ha­ne, Rize ve Trab­zon il ve il­çe­le­rin­den gelen talep ve ih­bar­lar üze­ri­ne ağaç dal­la­rı­nın bu­dan­dı­ğı­na dik­kat çekti. Açık­la­ma­da, ağaç dal­la­rı­nın elekt­rik hat­la­rı­na temas et­me­si du­ru­mun­da mey­da­na ge­le­bi­lecek can ve mal gü­ven­li­ği teh­li­ke­si­ne dik­kat çe­ki­lir­ken, kar ve rüz­gar­da ya­şa­nan arıza du­rum­la­rı­na karşı önlem ama­cıy­la bi­linç­li ve eko­sis­tem den­ge­si göz önün­de bu­lun­du­ru­la­rak bu­da­ma iş­lem­le­ri­nin ger­çek­leş­ti­ril­di­ği ifade edil­di. Ağaç bu­da­ma iş­lem­le­riy­le can ve mal ka­yıp­la­rı­nın önüne ge­çil­me­si­nin yanı sıra, elekt­rik arı­za­sı gibi mey­da­na ge­le­bi­lecek risk­le­rin de as­ga­ri dü­ze­ye in­di­ril­di­ği­nin altı çi­zil­di. Çoruh EDAŞ, özel mülk alan­la­rın­da bu­lu­nan ağaç­la­rın bu­dan­ma­sı, ağaç­la­rın elekt­rik te­sis­le­ri­nin veya elekt­rik şe­be­ke­sin­de­ki ilet­ken­le­rin üze­ri­ne dev­ril­me­me­si, kısa dev­re­le­re ve ener­ji hat­tın­da arıza kay­nak­lı ke­sin­ti­le­re yol açıl­ma­ma­sı için önlem alın­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni be­lirt­ti. Şir­ket, plan­lı ke­sin­ti ya­pı­la­bil­me­si için mut­la­ka haber ve­ril­me­si­nin önem ta­şı­dı­ğı­nı vur­gu­la­dı.
ŞE­BE­KE­LE­RE BİLİNÇSİZCE MÜ­DA­HA­LE ETMEYİN
Çoruh EDAŞ, alçak ge­ri­lim (AG) ve yük­sek ge­ri­lim (YG) elekt­rik şe­be­ke­le­rin­de her türlü bakım, ona­rım ve bağ­lan­tı yet­ki­si­nin sa­de­ce tek­nik ekip­le­rin­de bu­lun­du­ğu­na dik­kat çekti. Elekt­rik arı­za­sı­na mü­da­ha­le, ener­ji kes­me-aç­ma, ar­ma­tür arı­za­sı, ar­ma­tür takma, ağaç kesim vb. gibi du­rum­lar­da şe­be­ke ve di­rek­le­re üçün­cü şa­hıs­la­rın mü­da­ha­le et­me­si­nin teh­li­ke­li ve yasak ol­du­ğu­nu be­lirt­ti.
DERE KE­NA­RIN­DA BALIK TU­TAR­KEN DİKKAT
Çoruh EDAŞ, elekt­rik şe­be­ke­si al­tın­da veya ya­kı­nın­da üçün­cü şa­hıs­lar ta­ra­fın­dan ya­pı­lan ça­lış­ma­lar­da, elekt­ri­ğin bi­linç­siz­ce kul­la­nı­mı veya iş gü­ven­li­ği ku­ral­la­rı­na dik­kat edil­me­me­si so­nu­cu ener­ji hat­tı­na ilet­ken mad­de­ler­le temas sağ­lan­ma­sı ile bir­lik­te ka­za­la­rın ya­şa­na­bil­di­ği­ni ifade etti.
Şir­ket, in­şa­at alan­la­rın­da ya da ika­met edi­len ko­nu­tun ça­tı­sın­da ça­lı­şır­ken EKAT Yö­net­me­li­ği'ne göre em­ni­yet me­sa­fe­si uygun olan elekt­rik hat­tı­na temas edil­me­si, iş ma­ki­ne­si ile in­şa­ata beton dö­kü­mü ya­pı­lır­ken dik­kat­siz­lik so­nu­cu ilet­ken­le­re temas so­nu­cu can ve mal ka­yıp­la­rı­nın ya­şan­ma­ma­sı için uyar­dı.
YASAL PRO­SE­DÜR­LE­RE DİKKAT
Çoruh EDAŞ, so­rum­lu­luk böl­ge­sin­de­ki Art­vin, Gi­re­sun, Gü­müş­ha­ne, Rize ve Trab­zon il­le­rin­de yoğun ola­rak kul­la­nı­lan ku­ru­lu veya ku­ru­la­cak te­le­fe­rik­le­rin yasal tek­nik pro­se­dür­le­re göre can ve mal em­ni­ye­ti­ne dair ön­lem­le­rin alı­na­rak ça­lış­tı­rıl­ma­sı­nın önem arz et­ti­ği­ni be­lirt­ti. Şir­ket ay­rı­ca, de­ği­şik yö­re­ler­de ta­şı­ma ve ula­şım güç­lü­ğü­nün önüne ge­çe­bil­me, yaş çay ta­şı­ma­cı­lı­ğın­da ko­lay­lık sağ­la­yan te­le­fe­rik abo­ne­lik­le­rin­de­ki usul­süz kul­la­nı­mın can ve mal gü­ven­li­ği­ni teh­dit et­mek­te olup usul­süz kul­la­nım­da olan abo­ne­lik­le­re cezai işlem uy­gu­la­na­ca­ğı­nı bil­dir­di. Çoruh EDAŞ, ener­ji nakil hat­la­rı­na bağlı trafo ve di­rek­ler­de şir­ket ça­lı­şa­nı ol­ma­yan, Çoruh EDAŞ lo­go­lu hiz­met araç­la­rı ya da iş kı­ya­fet­le­ri bu­lun­ma­yan şüp­he­li ki­şi­le­rin gö­rül­dü­ğün­de 7/24 hiz­met veren 186 Arıza İhbar ve Çözüm Mer­ke­zi­ne, en yakın İlçe Yö­ne­ti­ci­li­ği­ne ya da jan­dar­ma ve em­ni­yet güç­le­ri­ne bil­di­ril­me­si ge­rek­ti­ği­ni açık­la­dı. Çoruh EDAŞ Ku­rum­sal İle­ti­şim Yö­net­men­li­ği


Ha­ber-Fo­to: Ezgi KAY­GI­SIZ


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °