TARİHTEN BİR YAPRAK RİZE VİLAYETİNİN EN YAŞLI ADAMI İYİDERE YAYLACILAR KÖYÜ'NDEN İSLAM DAYI

Yazarlarımız 25.10.2021 11:51:05 0
TARİHTEN BİR YAPRAK RİZE VİLAYETİNİN EN YAŞLI ADAMI İYİDERE YAYLACILAR KÖYÜ

1829 yı­lın­da Rize İyi­de­re na­hi­ye­si­nin Yay­la­cı­lar kö­yün­de doğan İslam Dayı ge­çen­ler­de 132. Yıl dö­nü­mü­nü kut­la­dı. Bütün öm­rü­nü ço­ban­lık yap­mak­la ve yılın sekiz ayını yay­la­lar­da ge­çi­ren İslam Dayı, 36 ya­şın­da ev­len­di.
Ev­li­li­ğin­den 20 yıl sonra aile­si öldü ve bun­dan sonra da bir daha ev­len­me­di. Halen bir oğlu ile 24 to­ru­nu var­dır. İslam Dayı ye­mek­ler­den en çok eti, sütü, yo­ğur­du, yağı ve pey­ni­ri sever, sabah kah­val­tı­sı­nı yay­la­da kuzu ile yap­tı­ğı­nı söy­ler.
Hoş soh­bet, güler yüzlü, tatlı dilli bir adam olan İslam Dayı, türkü ve şarkı söy­le­mek­ten zevk alır. Şehir ha­ya­tın­dan, gü­rül­tü­den daima uzak­ta kal­ma­yı ter­cih eder. Dostu, sü­rü­ler, yay­la­lar, soğuk su ve temiz ha­va­dır. İslam Dayı iki ay ön­ce­si­ne kadar kendi işini kendi görür, ca­mi­de na­ma­zı­nı ce­ma­at­le kı­lar­dı. Bu defa has­ta­la­nıp ya­ta­ğa düştü. Şimdi iyi­leş­mek­te olan İslam Dayı, ken­di­si­ni zi­ya­ret eden dost­la­rı­na «Bu gi­diş­le 232 ya­şı­nı da bu­lu­rum» diyor. Biz de ken­di­si­ne sıh­hat, afi­yet ve nice nice yıl­lar di­le­riz.
Resmi ve İslam Dayı hak­kın­da­ki ma­lû­ma­tı bize Rize oku­yu­cu­la­rı­mız­dan Tekel çay fab­ri­ka­sı me­mu­ru Kaşif Aydın gön­der­di.
Hayat Der­gi­si Sayı 47 16 Kasım 1961


Perşembe 27.6 ° / 17.5 °
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °