KARİKATÜRLER YANSIYAN BAŞARILAR YÜREĞİNİ ORTAYA KOYAN BİR AVUÇ İNSAN RİZESPOR'UN UNUTULMAZ HATIRALARI (1978-81)

Yazarlarımız 25.10.2021 11:52:22 0
KARİKATÜRLER YANSIYAN BAŞARILAR YÜREĞİNİ ORTAYA KOYAN BİR AVUÇ İNSAN RİZESPOR

Ri­zes­por'un 1978-79 Se­zo­nun­da 2. lig Beyaz Grup'ta şam­pi­yon­lu­ğun­da ve 1979-80 se­zo­nun­da 1. Lig­de­ki ilk se­zo­nun­da ba­şa­rı­nın ar­dın­da bir avuç yü­rek­li in­sa­nın mü­ca­de­le­si ve şe­hir­le bü­tün­leş­me­si var­dır. Bu sü­reç­te elde edi­len ba­şa­rı­lar ulu­sal ba­sın­da yer almış, Altan Er­bu­lak, Mesut Yavuz gibi de­ğer­li ka­ri­ka­tü­rist­le­rin eser­le­ri­ne yan­sı­mış­tır.
1978-79 Se­zo­nun­da 2. lig Beyaz Grup'ta mü­ca­de­le eden Ri­zes­por, ligi 38 pu­an­la ikin­ci ola­rak bi­ti­ren An­ka­ra­gü­cü'nün üç puan önün­de Şam­pi­yon ola­rak ta­mam­lı­yor­du. İlk yarı so­nun­da eksik ma­çı­na kar­şın Ri­zes­por ta­kip­çi­si Şe­kers­por'un bir puan önün­de 20 pu­an­la zir­ve­de ko­nuş­la­nı­yor­du.
EEN BA­ŞA­RI­LI TAKIM RİZES­POR
6 gollü Oktay'ın eki­bin en golcü ismi ol­du­ğu ilk yarı so­nun­da, Ri­zes­por, Türk spor ba­sı­nın­da "En ba­şa­rı­lı takım", "Ri­zes­por büyük üs­tün­lük sağ­la­dı" baş­lık­la­rıy­la lanse edi­li­yor­du. İkinci ya­rı­şa baş­kent dep­las­ma­nın­da An­ka­ra­gü­cü be­ra­ber­li­ği (1-1) baş­la­yan, pe­şin­den dep­las­man­da Aydın'ı de­vi­ren (2-1) Ye­şil-Ma­vi­li­ler, sa­ha­sın­da yal­nız­ca Konya İdman­yur­du'na (0-0) puan kap­tı­rı­yor ve son hafta Te­kir­dağ maçı ön­ce­sin­de şam­pi­yon­lu­ğu­nu ilan edi­yor­du. Ligde yap­tı­ğı 28 maçın 15'ini ka­za­nıp, 11'inde be­ra­be­re kalıp sa­de­ce iki­sin­den yenik ay­rı­lan Ri­zes­por 41 pu­an­la mutlu sona ula­şı­yor­du. Ri­zes­por bu zorlu maç tra­fi­ğin­de, rakip ağ­la­ra bı­rak­tı­ğı 39 gole kar­şı­lık, ka­le­sin­de sa­de­ce 13 gol gör­müş­tü.
RİZE BAY­RAM YERİNE DÖ­NÜ­ŞÜ­YOR­DU
İsta­tis­tik­ler bir yana, An­ka­ra De­mirs­por kar­şı­sın­da elde edi­len 3-0'lık za­fer­le, tüm şehir ke­net­len­miş, Pazar'dan, Kal­kan­de­re'den, Ar­de­şen'den ve dahi Tür­ki­ye'nin dört bir ya­nın­dan Şehir Stadı'na akan Ri­ze­li­ler, ta­ri­hi­nin en büyük ba­şa­rı­sı­na alkış tut­muş­tu. Ri­zes­por-An­ka­ra De­mirs­por ma­çı­nın 56. da­ki­ka­sın­da ka­za­nı­lan ser­best vu­ru­şu golle so­nuç­lan­dı­ran Tun­cay, bu maçta ken­di­si­nin ve ta­kı­mı­nın üçün­cü go­lü­nü atar­ken, Ye­şil-Ma­vi­li­ler'in şam­pi­yon­lu­ğu­nu da per­çin­li­yor­du. Ha­ke­min bitiş dü­dü­ğü­nü çal­ma­sıy­la bir­lik­te Ri­zes­por'un şam­pi­yon­lu­ğu res­men ilan edi­li­yor­du. İşte bu andan iti­ba­ren, tri­bün­ler sa­ha­ya akmış, tüm şehir ke­net­len­miş ve şam­pi­yon­luk coş­ku­su sa­bah­la­ra kadar gün­ler­ce kut­lan­mış­tı. 11 yıl­dık öz­le­mi çe­ki­len şam­pi­yon­luk ile ne­şe­nin mut­lu­lu­ğun do­ruk­la­rı­na var­mış­tı tüm Rize halkı.
TRANS­FER TA­ARU­ZU VE RİZE ÜÇ BÜ­YÜ­ĞE DİZ ÇÖK­TÜR­DÜ
1979/80 se­zo­nu­na gi­ri­lir­ken, Ka­ra­de­niz­li­le­rin slo­ga­nı or­tak­tı: "Trab­zon, Ordu, Rize, İstan­bul'a yok vize.. Ri­zes­por, Ga­la­ta­sa­ray'dan ka­le­ci Ba­hat­tin'i, Zafer'i, Er­zu­rums­por'dan Osman'ı, İzmirs­por'dan Arif'i, Ada­nas­por'dan Bur­han'ı, Adana De­mirs­por'dan Sinan'ı, Ela­zığs­por'dan Naim ve Orhan'ı, Di­yar­ba­kırs­por'dan Faruk'u ve Be­şik­taş'tan Yaşar'ı renk­le­ri­ne bağ­lı­yor­du. Ri­zes­por, 25 mil­yon lira gibi o dö­nem­ler için du­dak­la­rı uçuk­la­ta­cak bir ra­ka­mı har­ca­ma­sı­na kar­şın ku­ru­lan kad­ro­nun Bi­rin­ci Lig'de nasıl bir iş ya­pa­ca­ğı­nı net bir bi­çim­de kes­ti­re­mi­yor­du.
EN İYİ FUT­BOL OY­NA­YAN TAKIM RİZES­POR
İstan­bul İnönü Stadı'nda Fe­ner­bah­çe ile oy­na­nan maçta Ri­zes­por, Fe­ner­bah­çe'nin üze­ri­ne dalga gibi çöktü. Ligin çi­çe­ği bur­nun­da ekibi, özel­lik­le ilk ya­rı­da oy­na­dı­ğı ne­fes­le­ri kesen şa­ha­ne fut­bo­lu ile maçı 2-1 ka­zan­dı. İşte böy­le­si dev mü­ca­de­le­ler­le lige ağır­lı­ğı­nı koyan Ri­zes­por, ligin ilk ya­rı­sı­nı 16 pu­an­la üçün­cü sı­ra­da ta­mam­lı­yor­du. Tür­ki­ye Ligi fut­bol­cu­la­rı ara­sın­da ya­pı­lan araş­tır­ma­da ‘ka­li­te­si en yük­sek maç' so­ru­su­na en fazla "Ri­zes­por" ce­va­bı ve­ri­li­yor­du. "En iyi fut­bol oy­na­yan rakip' sor­gu­la­ma­sın­da Trab­zons­por'un ar­dın­dan Rize gös­te­ri­li­yor­du.Halit Kı­vanç usta, ilk yarı ar­dın­dan yap­tı­ğı "16 takım hangi da­ki­ka­lar­da teh­li­ke­li?" özel araş­tır­ma­sın­da ise, "Ligin en çok gol atan ta­kı­mı Ri­zes­por, gol­le­ri­ni ilk ya­rı­ya, hatta tüm maça ya­yı­yor. Yani her an teh­li­ke­li…" sap­ta­ma­sın­da bu­lu­nu­yor­du. İlk ya­rı­da sa­de­ce 5 ma­çı­nı evin­de oy­na­ya­bi­len Ri­zes­por'da se­yir­ci­le­ri tri­bün­le­re sığ­mı­yor, sa­ha­ya hakim çevre bi­na­lar da sal­kım saçak fut­bol­se­ver­ler­le do­lu­yor­du.
RİZES­POR BEŞİKTAŞ'I DE DEVİRDİ
Ye­şil-Ma­vi­li­ler, bir şok da şam­pi­yon­luk ko­va­la­yan Be­şik­taş'a ya­şa­tı­yor­du. İnönü Stadı'nda yoğun kar ya­ğı­şı ile fut­bol­cu­lar bir­bir­le­ri kadar do­ğa­ya karşı da savaş ver­miş­ler ve sa­ha­dan 2-1 ay­rı­lan Ri­zes­por ol­muş­tu. Si­yah-Be­yaz­lı­lar'a şam­pi­yon­luk yo­lun­da ağır hasar veren maç, Mil­li­yet'in man­şe­tin­den "Ri­zes­por lapa lapa yağan kar al­tın­da Be­şik­taş'ı de­vir­di" baş­lı­ğıy­la yan­sı­tı­lı­yor­du.
RİZE İLK SE­ZO­NUN­DA LİGİ 5. OLA­RAK TA­MAM­LI­YOR­DU
O sezon Trab­zons­por 39 pu­an­la bir kez daha şam­pi­yon olur­ken, üç bü­yük­le­re karşı işte böyle flaş so­nuç­lar elde eden Ri­zes­por, top­la­dı­ğı 32 pu­an­la 16 takım ara­sın­da ligi 5. sı­ra­da ta­mam­lı­yor­du. Ye­şil-Ma­vi­li­ler, 30 maçta 14 ga­li­bi­yet, 4 be­ra­ber­lik ve 12 ye­nil­gi alır­ken, at­tı­ğı 37 gole kar­şı­lık, ka­le­sin­de 34 gol gör­müş­tü. Milli Lig'de ilk se­zo­nu ol­ma­sı ger­çe­ğin­den ha­re­ket­le, ne­re­den ba­kar­sa­nız bakın bu bi­lan­ço­ya alkış tut­mak ge­re­kir­di…
RİZES­POR'UN İKİNCİ LİGDE ŞAMPİYON OL­DU­ĞU SEZON VE BİRİNCİ LİGDE İLK YI­LIN­DA GÖREV YAPAN YÖNETİCİLER
Baş­kan Nuri Ak­bu­lut, As­baş­kan Pa­şa­li Ala­man, Genel Sek­re­ter Av. Sedat Bı­çak­çı, Genel Kap­tan Hasan Kemal, Genel Kap­tan Yar­dım­cı­sı Kemal Özkan, Mu­ha­sip-Vez­ne­dar Dr. Hü­se­yin Ak­yıl­dız, Ama­tör ve Genç Ta­kım­lar Şube Baş­ka­nı Nail Can, İdare Amiri Ali Rıza Fey­zi­oğ­lu, Üye­ler: İrfan Akas­lan, Mus­ta­fa Ra­kı­cı­oğ­lu, İstan­bul Tem­sil­ci­si Ala­at­tin Tüy­lü­oğ­lu, Meh­met Tur­gut Kar­tal, Kay­han Ka­ra­ha­sar. Ali­ba­ba Çil­li­oğ­lu, Mah­mut Ha­cı­öme­roğ­lu. Divan Baş­ka­nı Mu­har­rem Bar­tın. Ola­ğa­nüs­tü kong­re ta­ri­hi : 03.07.1978
Baş­kan Nuri Ak­bu­lut, As­baş­kan Ali Rıza Fey­zi­oğ­lu, Genel Sek­re­ter Dr. Hü­se­yin Ak­yıl­dız, Genel Kap­tan Dr. Aslan Özer, Mu­ha­sip-Vez­ne­dar Dur­sun Na­iboğ­lu, Ama­tör ve Genç Ta­kım­lar Şube Baş­ka­nı Nail Can, Kamp­lar Mü­dü­rü Ali Baba Çil­li­oğ­lu, Fe­de­ras­yon Bölge Tem­sil­ci­si Hü­se­yin Turan, Üye­ler: Hasan Kemal Yar­dım­cı, Orhan Kan­bu­roğ­lu (gö­re­vin­den is­ti­fa etti), yedek üye İsmail Mah­mu­toğ­lu, Yıl­maz Te­la­tar, Pa­şa­li Ala­man, Cesur Ka­ra­ca, Reşat Uçak (gö­re­vin­den is­ti­fa etti) Av. Recep Ali Kaya, Metin Ak­meh­met (gö­re­vin­den is­ti­fa etti) Şev­ket Kam­bur. Kong­re ta­ri­hi: 23.06.1981
Bu su­num­da Ri­zes­por isim­li ese­ri­ne yer ver­di­ği­miz Erken Ocak­lı'yı rah­met­le anı­yo­rum..


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °