"KURU ÇAY SATIŞLARIMIZ DEVAM EDECEK, MALİYET ALTINDA ÇAY SATIŞI SÖZKONUSU DEĞİL"

ÇAYKUR GENEL MÜDÜRÜ ALİM,

"KURU ÇAY SATIŞLARIMIZ DEVAM EDECEK, MALİYET ALTINDA ÇAY SATIŞI SÖZKONUSU DEĞİL"

ÇAY­KUR Genel Mü­dü­rü Yusuf Ziya Alim Zi­ra­at Bo­ta­nik çay bah­çe­sin­de 2021 yılı Yaş Çay kam­pan­ya­sı­nın ça­lış­ma­la­rı hak­kın­da açık­la­ma­da bu­lun­du. Alim'2021 yı­lın­da ÇAY­KUR ta­ri­hi­nin en yük­sek ka­pa­si­te­si­ne ula­şıl­dı' dedi.

Zi­ra­at Çay Bah­çe­sin­de basın men­sup­la­rı­na açık­la­ma­da bu­lu­nan Genel Mü­dü­rü Yusuf Ziya Alim'üre­ti­ci­ye bor­cu­mu­zu ödü­yo­ruz. Biz kurum ola­rak eli­miz­de­ki çayı sat­mak şs­te­riz. Eli­miz­de çay bı­rak­ma­mak is­te­riz. 17 Ma­yıs­ta baş­lat­tı­ğı­mız 2021 yılı kam­pan­ya­mı­zı 12.730 per­so­ne­li­miz ile 24 Ekim ta­ri­hi iti­ba­riy­le ka­pat­mış bu­lu­nu­yo­ruz. 1. sür­gün yaş çay alı­mı­mız 30 gün, 2. sür­gün alı­mı­mız 33 gün ve son sür­gün ola­rak 3. gür­gün alı­mı­nı üre­ti­ci­mi­zi dü­şü­ne­rek 55 gün ola­rak sür­dür­dük. Kam­pan­ya sü­re­cin­de ta­rih­te en fazla ça­yı­mı­zı aldık. 1993 yı­lın­da 843 bin ton olan re­ko­ru­mu­zu 860 bin ton yaş çaya çı­ka­ra­rak yük­sek bir re­kol­te elde ettik.
Yıl­so­nu­na kadar 150 bin ton çay sat­ma­yı he­def­li­yo­ruz
Yıl­so­nu­na kadar 150 bin ton kuru çay sat­ma­yı he­def­le­dik. Mayıs ayın­da 2. sür­gün çay sü­re­sin­de ha­va­la­rın yağ­mur­lu ol­ma­sı Beyaz Çay üre­ti­min­de azal­ma­ya sebep oldu. 266 kg beyaz Çay elde ede­bil­dik. Eylül ayın­da al­dı­ğı­mız 199 bin ton Yaş çayın edeli ola­rak üre­ti­ci­mi­ze 770 mil­yon TL öde­me­miz ola­cak.
Ma­li­ye­tin al­tın­da Çay sa­tı­şı ya­pa­ma­yız
Kuru Çay sa­tış­la­rın­da ma­li­ye­tin al­tın­da çay sat­tı­ğı­mız id­di­ala­rı ta­ma­men ha­yal­dir.17.38 tl ye mal olan Kuru Çayı biz nasıl ma­li­ye­tin al­tın­da sa­ta­rız. Yö­ne­tim ku­ru­lu ola­rak he­pi­mi­ze zim­met çı­ka­rı­lır. Kim za­ra­rı­na mal sat­mak ister. Söy­le­nen­ler ta­ma­men hayal ürü­nü­dür. Kim ge­lir­se gel­sin kuru çay sa­ta­rız. Büyük mik­tar­da alım­lar­da 27.50 TL+KDV ile Çay sa­tı­şı ya­pa­ca­ğız. Nalız büyük top­tan­cı­la­ra değil üre­ti­ci­mi­ze de is­te­di­ği zaman kuru çay sa­tı­şı ya­pı­yo­ruz. ÇAY­KUR ola­rak üre­ti­ci­mi­ze bu­da­ma, nak­li­ye vs. bütün ça­lış­ma­lar için 3.5 mil­yon TL bir öde­me­miz olu­yor. Bu para çay üre­ti­ci aile­si ola­rak her eve or­ta­la­ma yılda 20 bin lira gibi bir pa­ra­ya te­ka­bül eder.
Yurt­dı­şın­da Pazar arı­yo­ruz
Yurt­dı­şın­da çe­şit­li fu­ar­la­ra ka­tı­la­rak Pazar bulma ça­ba­sın­da­yız. Dubai, Rusya, Al­man­ya'da fu­ar­la­ra ka­tı­lım sağ­la­dık. Yeni bağ­lan­tı kur­du­ğu­muz Azer­bay­can ve Öz­be­kis­tan'a pi­ya­sa bul­mak pe­şin­de­yiz.

  1. Çay satış Ma­ğa­za­mız Di­yar­ba­kır'da
    Çay satış ma­ğa­za­la­rı­mı­zı art­tı­ra­rak devam edi­yo­ruz.7 olan Çay satış ma­ğa­za­la­rı­mı­zın 8.sinin 15 Ka­sım­da Di­yar­ba­kır'da aça­ca­ğız ta­rih­te Di­yar­ba­kır'da Me­zo­po­tam­ya yemek gün­le­ri prog­ra­mı var o gün­ler­de bizde ÇAY­KUR Ça­yı­nı daha iyi ta­nıt­mak ve satış için 8. Satış Ma­ğa­za­mı­zı açmış ola­ca­ğız'' dedi.
    Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU