Kolajenin Faydalarını Bilmeyen Kalmayacak!

Kolajenin Faydalarını Bilmeyen Kalmayacak!

Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dur­sun, ko­la­je­nin fay­da­la­rı­nı ay­rın­tı­la­rıy­la ha­be­ri­miz­de açık­la­dı.

Ko­la­jen vü­cu­du­muz­da­ki pro­te­in­le­rin yak­la­şık %25'lik kıs­mı­nı oluş­tur­mak­ta­dır. Ko­la­jen do­ku­lar­da­ki mat­riks, hüc­re­le­rin ara­sın­da bu­lu­nan, hücre ara­la­rı­nı dol­du­ran ve on­la­rı des­tek­le­yen komp­leks bir ya­pı­dır, su ve mi­ne­ral­le­ri tutar.
Deri, ten­don­lar, iç or­gan­lar, kemik, kı­kır­dak ve bağ do­ku­da bu­lu­nur ve vücut ta­ra­fın­dan fib­rob­last hüc­re­le­rin­ce doğal yol­lar­la üre­til­mek­te­dir.
Ko­la­jen, doku hüc­re­le­ri ara­sın­da­ki boş­luk­la­rı dol­du­ran lifli ya­pı­sı ile deri do­ku­su­nun es­nek­li­ği­ni, par­lak­lı­ğı­nı ve yu­mu­şak­lı­ğı­nı sağ­la­mak­ta­dır.
Bu sa­ye­de cilt­te par­lak­lık, gö­rü­nüm can­lı­lık sağ­lar.
Si­ga­ra, alkol, ok­si­jen ye­ter­siz­li­ği, bes­len­me dü­zen­siz­lik­le­ri, güneş ve diğer dış fak­tör­ler ne­de­niy­le 20'li yaş­la­rın or­ta­la­rın­dan iti­ba­ren vü­cut­ta ko­la­jen sen­te­zi azal­mak­ta­dır.
Ko­la­jen kaybı so­nu­cun­da deri es­nek­li­ği­ni, par­lak­lı­ğı­nı ve yu­mu­şak­lı­ğı­nı kay­be­der, do­nuk­la­şır, kı­rı­şır ve kah­ve­ren­gi le­ke­ler başta olmak üzere renk de­ği­şik­lik­le­ri olu­şur.
Bunun so­nu­cun­da de­ri­de sark­ma­lar ve kı­rı­şık­lık­lar mey­da­na gel­mek­te­dir.
Özel­lik­le 20 li yaş­lar­dan iti­ba­ren gün­lük 10 mg Ko­la­jen des­te­ği alı­na­bil­mek­te­dir.
Ko­la­jen sen­te­zi­nin azal­ma­sıy­la bağ doku ve kı­kır­dak­lar es­nek­li­ği­ni kay­be­der ve os­te­opo­roz, ro­ma­tiz­ma başta olmak üzere çe­şit­li ra­hat­sız­lık­lar mey­da­na gelir. Ya­ra­la­rın geç iyi­leş­me­si, yor­gun­luk ve per­for­mans dü­şük­lü­ğü gibi semp­tom­lar da gö­rül­mek­te­dir.
Ko­la­jen hid­ro­li­za­tı balık,tavuk ve sı­ğır­dan üre­til­mek­te­dir.
Balık kay­nak­lı ko­la­jen hid­ro­li­za­tı­nın ya­rar­la­nı­mı daha yük­sek­tir.
Çe­şit­li ça­lış­ma­lar ba­lık­tan elde edi­len ko­la­je­nin vü­cut­ta ko­la­jen sen­te­zi­ni des­tek­le­di­ği­ni gös­ter­miş­tir.
Gün­lük C Vi­ta­mi­ni alı­mı­nın art­ma­sı ko­la­jen sen­te­zi­ni des­tek­ler.
Mo­rin­ga ba­lı­ğı , Kır­mı­zı - Mor mey­ve­ler, Sa­rım­sak, Tu­runç­gil­ler, Yu­mur­ta Be­ya­zı, Ke­mik­su­yu vb be­sin­ler ko­la­jen ba­kı­mın­dan zen­gin­dir.
C vi­ta­mi­ni yük­sek olan sebze ve mey­ve­ler ile bir­lik­te alın­dı­ğın­da ya­rar­la­nı­mı art­mak­ta­dır.


Ha­ber-Fo­to: Ya­se­min Torun