4,5 milyar dolarlık Armatür sektörü KDV ve tevkifat sorunlarına çözüm arıyor

Güncel Haberler 1.11.2021 10:57:00 0
4,5 milyar dolarlık Armatür sektörü KDV ve tevkifat sorunlarına çözüm arıyor

AR­MA­TÜR Der­ne­ği, vana üre­ti­ci­le­ri ile bir araya geldi. AR­MA­TÜR Der­ne­ği Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Gök­han Tur­han, "KDV ve tev­ki­fat gibi ko­nu­lar sek­tö­rü­mü­zün önün­de engel teş­kil edi­yor. KDV ve tev­ki­fat ko­nu­sun­da ciddi ça­lış­ma­lar yap­tık, T.C. Ha­zi­ne ve Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı­na yakın za­man­da ilet­tik" dedi.

Ar­ma­tür sek­tö­rü­nün çatı ku­ru­lu­şu AR­MA­TÜR Der­ne­ği, sek­tör so­run­la­rı için yakın te­mas­lar­da bu­lun­ma­ya devam edi­yor. Der­nek geç­ti­ği­miz gün­ler­de vana üre­ti­ci­le­riy­le bu­luş­tu.
Bu­luş­ma­da, KDV ve tev­ki­fat ko­nu­sun­da ya­pıl­ma­sı ge­re­ken­ler, ti­ca­ret hacmi ve ge­lecek dö­nem­de plan­la­nan et­kin­lik­ler ko­nu­şul­du.
AR­MA­TÜR SEK­TÖ­RÜ KG BAŞI İHRA­CAT­TA TÜRKİYE OR­TA­LA­MA­SI­NIN 10 KATI
Sek­tör bu­luş­ma­sın­da bir ko­nuş­ma ger­çek­leş­ti­ren Tur­han, "KDV ve tev­ki­fat gibi ko­nu­lar sek­tö­rü­mü­zün önün­de engel teş­kil edi­yor.
KDV ve tev­ki­fat ko­nu­sun­da ciddi ça­lış­ma­lar yap­tık, T.C. Ha­zi­ne ve Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı­na yakın za­man­da ilet­tik." dedi.
Ar­ma­tür sek­tö­rü­nün eko­no­mik ve­ri­le­rin­de de söz eden Tur­han şun­la­rı ak­tar­dı: "Tür­ki­ye genel ih­ra­ca­tı­nın kg. başı ih­ra­ca­tı 1,1 dolar iken biz­le­rin 9-10 dolar se­vi­ye­le­rin­de. Bu da yak­la­şık 10 ka­tı­na denk ge­li­yor. Dün­ya­ya bak­tı­ğı­mız­da, sek­tö­rün 100 mil­yar do­lar­lık bir hacme sahip ol­du­ğu­nu gö­rü­yo­ruz. Bu ül­ke­le­rin ba­şın­da Al­man­ya, İtalya ve Çin ge­li­yor. Biz­le­rin hem it­ha­lat açığı ver­di­ği­miz ancak ih­ra­cat po­tan­si­ye­li­mi­zin de çok yük­sek ol­du­ğu ül­ke­ler bun­lar. Ala­ca­ğı­mız çok yol ve ya­pa­ca­ğı­mız çok büyük ih­ra­cat pa­zar­la­rı önü­müz­de biz­le­ri bek­li­yor. Ulus­la­ra­ra­sı fu­ar­la­rın ya­pı­la­ma­dı­ğı ya da çok zor ko­şul­lar­da ger­çek­leş­ti­ği bu dö­nem­de, 3. Sanal Ti­ca­ret He­ye­ti­mi­zi İstan­bul Sa­na­yi Odası (İSO) ile ortak ça­lış­ma­mız­la dünya Ar­ma­tür sek­tö­rü­nün yüzde 39'una sahip Av­ru­pa'da, İtalya ve İspan­ya'ya yö­ne­lik ger­çek­leş­ti­re­ce­ğiz. 26 Ekim'de açı­lı­şı­nı ya­pa­ca­ğı­mız bu he­ye­ti­miz 16-19 Kasım ta­rih­le­rin­de dü­zen­le­necek."
AR­MA­TÜR Der­ne­ği'nin vana üre­ti­ci­le­riy­le ger­çek­leş­tir­di­ği bu­luş­ma­ya ka­tı­lım gös­te­ren Eko­no­mist Hik­met Bay­dar ise eko­no­mi ile il­gi­li önem­li bil­gi­len­dir­me­ler­de bu­lun­du. Bay­dar, ar­ma­tür sek­tö­rü­nün ge­lecek dönem he­def­le­ri için öne­ri­le­ri­ni de dile ge­tir­di.


Ha­ber-Fo­to: İlayda Tür­koğ­lu


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °