Nörobilim Uzmanı Özdemir: Dijital dünya algılarımızı yönetiyor

Güncel Haberler 2.11.2021 10:54:06 0
Nörobilim Uzmanı Özdemir: Dijital dünya algılarımızı yönetiyor

Nö­ro­bi­lim uz­ma­nı ve marka da­nış­ma­nı Ro­ber­to Murat Öz­de­mir, di­ji­tal içe­rik­le­rin öne­mi­ne dik­kat çe­ke­rek, "Bir yerde bu içe­rik­le­re denk gelen zihin, onu asla unut­mu­yor ve sı­ra­da­ki ter­ci­hi­ni ondan yana kul­la­nı­yor. Bu demek olu­yor ki di­ji­tal dünya, bey­ni­mi­ze karşı kont­rol me­ka­niz­ma­sı ola­rak kul­la­nı­la­bi­li­yor. Yani di­ji­tal dünya al­gı­la­rı­mı­zı yö­ne­ti­yor" dedi.

Ro­ber­to Murat Öz­de­mir, ‘Bu dünya nasıl yö­ne­til­me­li?', ‘Algı yö­ne­ti­mi kap­sa­mın­da ürün ve hiz­met­le­ri­mi­zi nasıl sun­ma­lı­yız?' gibi bir­çok so­ru­ya cevap ve­re­rek sır­lar­la dolu di­ji­tal dün­ya­ya kapı ara­la­dı. Sinir bi­li­mi (nö­ro­bi­lim) üze­ri­ne çe­şit­li ça­lış­ma­lar yapan Ro­ber­to Murat Öz­de­mir, insan bey­ni­nin, gün­lük ha­yat­ta ve özel­lik­le iş ya­şan­tı­sın­da tüm ka­rar­la­rı et­ki­le­di­ği­ne dik­kat çe­ke­rek, "Bir şeye karar ver­di­ği­ni­zi dü­şün­dü­ğü­nüz­de bile, o seçim as­lın­da çok ön­ce­den sizin adı­nı­za ya­pıl­mış du­rum­da­dır. Bey­nin ne­le­re odak­lan­dı­ğı­nı ve ne­ler­den hoş­lan­dı­ğı­nı çok iyi bil­mek ge­rek­li­dir" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
Di­ji­tal or­tam­lar­da üre­ti­len içe­rik­le­rin son de­re­ce önem­li hale gel­di­ği­ne dik­kat çeken Öz­de­mir, şu bil­gi­le­ri pay­laş­tı:
"Di­ji­tal satış ve pa­zar­la­ma ka­nal­la­rı ar­tar­ken, re­ka­bet or­ta­mı ge­niş­li­yor. Ancak şu bir ger­çek ki; bu or­tam­da fark ya­ra­tan­lar ayak­ta ka­lı­yor! Bu farkı ya­rat­mak için top­lu­mun ilgi duy­du­ğu durum ve olay­la­rı kul­la­nı­yor­lar. Ortak bi­lin­ci et­ki­le­yen bir konu bir anda başka bir içe­rik­te ya da gör­sel­de kar­şı­mı­za çı­ka­bi­li­yor. Bu durum, doğru za­man­da, doğru yerde ya­pı­lan ürün bir­leş­tir­me­le­ri ve ya­ra­tı­cı içe­rik­ler ile müm­kün ola­bi­li­yor."
"DİZİ VE FİLMLERİN BİR AMACI VAR"
Nö­ro­bi­lim uz­ma­nı Öz­de­mir, di­ji­tal içe­rik­le­ri su­nar­ken dik­kat edil­me­si ge­re­ken­ler­le il­gi­li de şu de­ğer­len­dir­me­le­ri yaptı: "Algı yö­ne­ti­mi­ni bil­mek, insan bey­ni­nin iş­le­yi­şi­ni ta­nı­mak, içe­rik üre­ti­mi ko­nu­sun­da ipuç­la­rı verir. Sa­yı­lar, renk­ler, ke­li­me­ler, ses­ler ve kul­la­nı­lan tek­rar­lar, hib­rit yani olan bir şey ile ol­ma­yan bir şeyi bir­leş­tir­mek, ya­ra­tı­cı­lık bey­ni­mi­zin çok sev­di­ği ve et­ki­len­di­ği du­rum­lar­dır. Sı­ra­dan içe­rik­ler, ta­sa­rım­lar ya da basit ke­li­me­ler ile ku­ru­lan cüm­le­ler, onu tat­min et­me­ye­cek­tir. Bu ba­kım­dan önce kendi bey­ni­ni­zi ta­nı­yın. Dik­ka­ti­ni­zi çeken şey­ler ne­ler­dir? İnsan­lar size nasıl satış ya­pı­yor? Hangi duygu ve ih­ti­yaç­lar al­gı­nı­zı o yöne çe­vi­ri­yor? Bun­la­rı göz­lem­le­me­ye baş­la­dı­ğı­nız­da içe­rik üre­ti­mi ko­nu­sun­da al­gı­ya ve ya­ra­tı­cı­lı­ğa oy­na­mış ola­cak­sı­nız. Yani önce kendi al­gı­nı­zı keş­fe­din ve ortak bi­lin­ci kav­ra­yın."
Ro­ber­to Murat Öz­de­mir, iz­le­nen tüm film ve di­zi­le­rin bir amaca hiz­met et­ti­ği­ne dik­kat çe­ke­rek, "Dizi ve film­le­ri sa­de­ce eğ­len­mek amaç­lı iz­le­me­yin" uya­rı­sın­da bu­lun­du. Öz­de­mir, "Odak­lan­dı­ğı­nız zaman ve­ril­mek is­te­nen me­sa­jın ve ya­ra­tıl­mak is­te­nen al­gı­nın far­kı­na va­ra­cak­sı­nız. Bir ko­nu­nun hi­ka­ye­leş­ti­ri­le­rek ser­vis edil­me­si son de­re­ce önem­li­dir; çünkü insan do­ğa­sın­da hi­ka­ye­ler önem­li yer tutar. Hi­ka­ye­ler em­pa­ti kur­ma­mı­zı ve o ürün ile ya da ki­şi­ler­le bağ kur­ma­mı­zı sağ­lar. Bağ kur­mak ise al­gı­yı yö­net­me­nin en temel un­su­ru­dur" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
"SQUİD GAME, TEMEL YAŞAM KAY­NAK­LA­RI­NI HEDEF ALDI"
Öz­de­mir, Netf­lix'in fe­no­men di­zi­si Squid Game'in ba­şa­rı­sı­nın sır­rı­nı da de­ğer­len­dir­di. Squid Game'in 94 ül­ke­de iz­len­me re­kor­la­rı kır­dı­ğı­nı ha­tır­la­tan Öz­de­mir, "Di­zi­nin kurgu ve hi­ka­ye­sin­de ortak nok­ta­lar var! Para, hırs ve ha­yat­ta kalma mü­ca­de­le­si… Bu üçlü, insan do­ğa­sı­nın, yaşam ama­cı­nın te­me­li­ni oluş­tu­ru­yor. Bunu bir de oyun­la kur­gu­la­mak Z ku­şa­ğı­nın da dik­ka­ti­ni çekti ve hedef kit­le­si arttı. Di­zi­nin hi­ka­ye­si temel yaşam kay­nak­la­rı­nı hedef al­dı­ğı için as­lın­da tüm ku­şak­la­rın al­gı­sı­na hitap etmiş oldu. Yani bu du­rum­da bir te­sa­düf yok" dedi.

"DİJİTAL DÜNYA BEYNİMİZE KARŞI KONT­ROL MEKANİZMASI OLA­RAK KUL­LA­NI­LABİLİYOR"
Ro­ber­to Murat Öz­de­mir, söz­le­ri­nin so­nun­da şun­la­rı ifade etti:
"Nö­ro­bi­lim ışığı ile ya­ra­tı­cı­lık ve tek­no­lo­ji bir­leş­ti­ğin­de or­ta­ya akıl almaz bü­yük­lük­te algı yö­ne­ti­mi ve hip­no­tik içe­rik­ler çı­kı­yor. Bir yerde bu içe­rik­le­re denk gelen zihin, onu asla unut­mu­yor ve sı­ra­da­ki ter­ci­hi­ni ondan yana kul­la­nı­yor. Bu demek olu­yor ki di­ji­tal dünya, bey­ni­mi­ze karşı kont­rol me­ka­niz­ma­sı ola­rak kul­la­nı­la­bi­li­yor. Yani di­ji­tal dünya al­gı­la­rı­mı­zı yöne­ti­yor. İçe­rik­ler, insan bey­ni­nin iş­le­yi­şi­ni bil­mek ve algı yö­ne­ti­mi­ni bil­mek çok önem­li­dir. Di­ji­tal dün­ya­yı bil­mek ve ona hakim olmak zo­run­da­sı­nız. Bu­ra­da yok­sa­nız bile bu­lun­mak zo­run­da­sı­nız."


Ha­ber-Fo­to: Ya­se­min Torun


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °