ABDULLAH AVCI'NIN RİZESPOR HATIRALARI

Yazarlarımız 4.11.2021 12:43:27 0
ABDULLAH AVCI
  • Rize'ye evi­miz gibi hala gelip gi­di­yo­ruz
    *Güveç ye­me­ğe gel­dim.
    *Meh­met Ali Ka­ra­ca'nın ev­len­di­ği günü unu­ta­mam. Kamp­tan gön­der­miş­tik onu, kız ka­çır­ma­sı için. As­lın­da kız onu ka­çır­mış­tı.
    • Aha, Rize'deki saç­la­rı­mın ka­ti­li.
      RİZES­POR'DA GEÇEN GÜZEL GÜN­LER
      Trab­zons­por Tek­nik Di­rek­tö­rü Ab­dul­lah Avcı, Türk fut­bo­lu­nun zir­ve­sin­de­ki hem­şe­ri­miz. Ar­şiv­de ge­zi­nir­ken ken­di­siy­le Rize ha­tı­ra­la­rı ve Ri­zes­por üze­ri­ne yap­tı­ğı­mız söy­le­şi kar­şı­mı­za çıktı. Fut­bo­la 1979-80 se­zo­nun­da Vefa genç ta­kı­mın­da baş­la­yan Ab­dul­lah Avcı, üç yıl sonra A ta­kı­ma yük­sel­di. İki sezon Vefa A ta­kı­mın­da top koş­tu­ran Avcı, Ka­ra­güm­rük'e trans­fer oldu. Ka­ra­güm­rük'te geçen iki se­zo­nun ar­dın­dan 1986-87 se­zo­nun­da eski baş­ba­kan­lar­dan Mer­hum Mesut Yıl­maz'ın kar­de­şi ve Ri­zes­por Kulüp Baş­ka­nı Tur­gut Yıl­maz'ın ıs­ra­rıy­la 50 mil­yon lira be­del­le Ri­zes­por'a trans­fer edil­di.
      Ri­ze­li olan Avcı, efen­di­li­ği, dü­rüst­lü­ğü ve ça­lış­kan­lı­ğı ile kısa sü­re­de dik­kat çek­me­yi ba­şar­dı ve ta­kı­mın en se­vi­len fut­bol­cu­la­rın­dan biri oldu. Biz so­ru­la­rı­mı­zı sor­muş bakın ken­di­si nasıl ce­vap­la­mış­tı. Or­ta­ya güzel bir söy­le­şi çık­mış­tı…
      RİZE İLE İLTİBATI HİÇ KES­MEDİ
      Ri­ze­li ar­ka­daş­la­rı­nız­la bir ara­da­sı­nız, neler his­se­di­yor­su­nuz?
      Yirmi dört yıl sonra bütün Ri­ze­li ar­ka­daş­lar­la bir araya ge­le­bi­li­yor­sak bu durum Rize'de güzel gün­ler ya­şa­dı­ğı­mı­zın res­mi­dir. Bu­ra­da­ki ar­ka­daş­lık­la­rın, dost­luk­la­rın hala devam et­me­si hem benim hem de bu­ra­da­ki ar­ka­daş­la­rım adına mut­lu­luk ve­ri­ci­dir. Ri­ze­li­ler zaten cana yakın ve kendi de­ğer­le­ri­ne sahip çıkan bir ya­pı­ya sa­hip­tir. Rize'ye evi­miz gibi hala gelip gi­di­yo­ruz. Ka­sım­pa­şa'da doğ­dum ama Gü­ney­su'da, Aron'da yakın ak­ra­ba­la­rı­mız var. Ka­sım­pa­şa'nın yüzde sek­se­ni Ri­ze­li'dir. Ço­cuk­ken okul­lar tatil edin­ce köye gi­der­dik. Babam Rize Sa­lar­ha Dört­yol­lu, annem ise Gü­ney­su­lu'dur. An­ne­min köyü ile Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın köyü kom­şu­dur. Ka­sım­pa­şa'da da otur­du­ğu­muz yerin iki sokak ar­ka­sın­da otu­ru­yor­du. Ken­di­si­ni fut­bol­cu­luk yıl­la­rın­da iz­le­me şan­sım oldu. Say­gın ki­şi­li­ği ve fut­bol ba­şa­rı­sı­nı bir arada gö­tü­rü­yor­du. Fut­bol oy­na­ma­ya devam et­sey­di bugün iyi bir santr­for ola­bi­lir­di.
      BEŞİKTAŞ'A NİYET RİZE'YE KIS­MET
      1986 yı­lın­da Ri­zes­por'a trans­fer olu­yor­su­nuz…
      1986 yı­lın­da bu şehre fut­bol­cu ola­rak hiz­met et­me­yi nasip oldu. Dost­luk­la­rı­mız her daim güzel oldu.19 85-86'da ben Ka­ra­güm­rük'te oy­nu­yor­dum, ikin­ci ligde. Büyük ta­kım­la­rın is­te­di­ği, iyi bir oyun­cu ve aynı za­man­da gol kralı idim. Bon­ser­vi­sim Ka­ra­güm­rük'te idi. Be­şik­taş ile an­laş­tık, sa­tı­şı­mı bek­li­yo­rum.Trans­fer­ler­de pro­se­dür­ler vardı. O ara dev­re­ye Ri­zes­por, An­tal­yas­por girdi. Der­ken ken­di­mi bir anda top­rak sa­ha­sı olan Ri­zes­por'da bul­dum. 21 ya­şın­day­dım. O za­man­lar ha­tı­rı sa­yı­lır dü­zey­de si­ya­si isim­ler dev­re­ye gi­re­bi­li­yor­du, ay­rı­ca ben de Ri­ze­liy­dim. Ri­zes­por'un for­ma­sı­nı giy­mek­ten ol­duk­ça mut­luy­dum. Çok güzel anı­la­rım oldu. Rize'ye fut­bol­cu ola­rak gel­di­ğim­de Tur­gut Yıl­maz Ri­zes­por'da baş­kan­dı. Mesut Yıl­maz da dev­let ba­ka­nı idi. Benim Ri­ze­li ol­du­ğu­mu öğ­re­nin­ce trans­fer etmek is­te­di­ler. Orada ilk dönem iyi geçti. Tanju, Sam­sun'da gol kral­lı­ğı­na oy­nu­yor­du. İki ba­sa­mak al­tın­da da ben gi­di­yor­dum. Hatta Ga­la­ta­sa­ray'ı yen­dik o yıl. 36. da­ki­ka­da pe­nal­tı­dan Ga­la­ta­sa­ray'a at­tı­ğım gol son­ra­sın­da hep aşağı doğru git­tik. Fır­sat her­ke­sin aya­ğı­na gelir, benim de geldi ama ol­ma­dı.
      O GÜN­LERİ ÖZ­LEM­LE YÂD EDİYORUM
      Rize'de nasıl bir or­tam­la kar­şı­laş­tı­nız? Rize'ye ge­lin­ce ta­kım­da güzel bir kar­deş­lik or­ta­mı bul­dum. Her şeyi pay­la­şan bir ar­ka­daş grubu idik. Bugün hala o isim­ler­le büyük bir ke­yif­le gö­rü­şü­yo­ruz. Meh­met Ali Ka­ra­ca esp­ri­le­riy­le bu ar­ka­daş­lık­la­ra renk ka­tar­dı. Harun, Hasan, Meh­met, Sü­ley­man, Hasan Fehmi ağa­bey ve bütün ar­ka­daş­la­rı, o gün­le­ri hep yad edi­yo­rum. Rize'de fut­bol­cuy­ken bir yıl Hakan Te­ci­mer'in evin­de kal­dım. Meh­met Ali Ka­ra­ca'nın ev­len­di­ği günü unu­ta­mam. Kamp­tan gön­der­miş­tik onu, kız ka­çır­ma­sı için. As­lın­da kız onu ka­çır­mış­tı. Hala ev­li­ler, on­la­rı mutlu gör­mek bizi de mutlu edi­yor.
  • TOP­RAK SA­HA­DA OY­NU­YOR­DUM
  • Unu­ta­ma­dı­ğı­nız bir maç var m
  • Ke­yif­li bir dö­ne­mi­miz vardı. Hasan Vezir, İsmail, Tur­gut, Mu­har­rem, Metin, Hakan, Harun, Meh­met Ali Ka­ra­ca, Tu­rist Meh­met, Ka­le­ci Phall. Hele unu­ta­ma­dı­ğım bir maç var ki Ga­la­ta­sa­ray ile top­rak sa­ha­da oy­na­dı­ğı­mız maç, 1986-87 se­zo­nuy­du. İlk golü pe­nal­tı­dan ben attım. Hakan ikin­ci golü attı ve maçı 2-0 ka­zan­dık. Top­rak saha, ikin­ci yıl çim saha oldu. Ta­kım­da­ki ar­ka­daş­la­rı­mı hiç unut­ma­dım. Ar­ka­daş­lık­la­rı­mız hala devam edi­yor.
  • BA­ŞA­RI­LI İKİ SEZON
  • Sonra ay­rıl­dı­nız Ri­zes­por'dan…
  • 1986-87 ve 1987-88 se­zon­la­rın­da Ri­zes­por'da yer aldım. Ba­şa­rı­lı iki sezon ge­çir­dim. Özel­lik­le kafa top­la­rı­na ha­ki­mi­ye­tim ko­nu­şu­lu­yor­du. Sonra Adof Remi tek­nik di­rek­tör ola­rak geldi. Onun­la ufak bir prob­lem ya­şa­dık. An­la­şa­ma­yın­ca önce Ba­kır­köys­por'a, sonra Kah­ra­man­ma­raşs­por'a ki­ra­lan­dım. Avcı ki­ra­lık gön­de­ril­me­sey­di Ri­zes­por ikin­ci lige düş­mez­di diye öne sü­rül­dü. Geri dön­dü­ğüm­de Ri­zes­por ikin­ci lig­dey­di. Ce­sa­ret­tin Alp­te­kin tek­nik di­rek­tör­dü ve yar­dım­cı­lı­ğı­nı Hüsnü Kürk­çü ya­pı­yor­du. Rize'de bir yıl daha kal­dık­tan sonra Ka­sım­pa­şa'ya geç­tim. Bu­ra­da da bir sene oy­na­dım ve İstan­buls­por'a gi­de­rek dört yıl kap­tan­lık yap­tım. İki kez şam­pi­yon­luk ya­şa­dım. Kü­çük­çek­me­ces­por ve Ni­şan­ta­şı'nda oy­na­dık­tan sonra fut­bol­cu­luk ya­şan­tı­mı nok­ta­la­dım.
  • RİZE'YE GELİNCE NOS­TAL­JI YA­ŞI­YO­RUZ
  • Öz­lü­yor mu­su­nuz mem­le­ke­ti­ni­zi?
  • Rize'ye gi­din­ce nos­tal­ji ya­pı­yo­rum. Ber­ber Ahmet, Pey­nir­ci Hü­se­yin ve di­ğer­le­ri­ne uğ­ru­yo­rum. Hüsnü Ağa­bey­le bir­lik­te kah­val­tı yap­tık. Daha geniş bir za­man­da aile­ce gel­mek is­ti­yo­rum.
  • RİZE'DEN AR­KA­DAŞ­LA­RI AB­DUL­LAH AVCI'YI AN­LA­TI­YOR
  • Di­ler­se­niz sizi bir de ar­ka­daş­la­rı­nız Ahmet Ku­lak­sız ve Hü­se­yin Ahıs­ka­lı'dan din­le­ye­lim…
  • AHA SAÇ­LA­RI­MIN KATİLİ
  • Ahmet Ku­lak­sız: Ab­dul­lah Avcı Ri­zes­por'a gel­di­ğin­de ku­aför dük­ka­nım Kut­lu­han'da idi. Hep bana tı­ra­şa ge­lir­di. Geçen Rize'ye gel­di­ğin­de ya­nı­na git­tim, "Aha, Rize'deki saç­la­rı­mın ka­ti­li' dedi. Rize'ye her ge­li­şin­de bana uğrar. Fut­bol­da en güzel ko­num­la­ra da gelse ar­ka­daş­la­rı­nı hiç unut­ma­dı. Rize'de iken Ra­ma­zan­la­rı hep be­ra­ber top­la­nır, güveç ya­par­dık. İstan­buls­por'da Aykut'un yar­dım­cı­sı iken bir gün Ri­zes­por'u iz­le­me­ye geldi. Benim ha­be­rim yok. Harun İlik aradı. "Hadi maça gi­de­lim" dedi. Git­tik. Ab­dul­lah Hoca maçta. Ya­nı­na git­tim, "Hay­ro­la Avcı, niye gel­din?" dedim. "Güveç ye­me­ye" dedi.
  • PEYNİRLİ RİZE PİDESİNİ ÇOK SEVER
  • Hü­se­yin Ahıs­ka­lı: Onu ilk kez Ri­zes­por'a ge­lin­ce ta­nı­dım. O gün bu­gün­dür hiç ir­ti­ba­tı kes­me­dik. Fut­bol­da zir­ve­de ol­du­ğu gibi mü­te­va­zı­lık­ta da zir­ve­de­dir. Pey­nir­li Rize pi­de­si­ni çok sever. Bir­lik­te otu­rup yer­dik. An­ne­si, tey­ze­si Rize'ye ge­lin­ce bana uğ­rar­lar.

Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °