RİZESPOR RUHU VE MUSTAFA ZEKİ RAKICIOĞLU

RİZESPOR RUHU VE MUSTAFA ZEKİ RAKICIOĞLU

Ri­zes­por için yok­luk gün­le­rin­de elini taşın al­tı­na koyan, va­rıy­la yo­ğuy­la mü­ca­de­le eden isim­ler var­dır. Ba­hat­tin Coş­kun, Mu­har­rem Kürk­çü, Kakşı Reşat, Nuri Ak­bu­lut, An­zer­li Kemal, Fehmi Ekşi, Hamit Oral, Hasan Kemal Yar­dım­cı gibi. Bu isim­ler­den biri de Mus­ta­fa Zeki Ra­kı­cı­oğ­lu'dur.
GÖ­NÜL­LERD­DE HOŞ BİR DSEDA BI­RAK­TI
27 Ara­lık 2012 ta­ri­hin­de ara­mız­dan ay­rı­lan Ri­zes­por ta­ri­hi­nin 3. Baş­ka­nı Mus­ta­fa Zeki Ra­kı­cı­oğ­lu Rize'de Ri­ze­li­le­rin Ri­zes­por­lu­la­rın gön­lün­de hoş bir seda bı­rak­mış­tır. Ba­hat­tin Çoş­kun ve Reşat Uçak'tan sonra Ri­zes­por Ku­lü­bü Baş­kan­lı­ğı­na se­çi­len Mus­ta­fa Zeki Ra­kı­cı­oğ­lu : Yö­ne­ti­mi­niz adeta baş­kan­lar kon­se­yi idi.
İZMİT'TE BİR RİZES­POR SEV­DA­LI­SI
Ba­hat­tin Coş­kun ve Reşat Uçak'tan sonra yirmi üç ya­şın­da Ri­zes­por Ku­lü­bü Baş­kan­lı­ğı­na se­çi­len Mus­ta­fa Zeki Ra­kı­cı­oğ­lu ile 2008 yı­lın­da İzmit ‘te ya­zı­ha­ne­sin­de yap­tı­ğım söy­le­şi benim için ölüm­süz ha­tı­ra­lar­dan biri ola­rak ka­la­cak­tır. Şimdi o söy­le­şi­yi siz­ler­le pay­la­şı­yo­rum:
GENÇ YAŞTA İŞ HA­YA­TI­NA ATIL­DI
*Bize ken­di­ni­zi ta­nı­tı­mı­sı­nız?
1948 yı­lın­da Rize'nin Fener Ma­hal­le­sin­de doğ­dum. Ba­ba­mın ismi Hü­se­yin Avni, an­ne­min ismi Şa­zi­ye'dir. Daha gen­ce­cik yaşta iş ha­ya­tı­na atıl­dım. Mü­ca­hit­li­ğim sü­re­cin­de do­ru­luk­tan ay­rıl­ma­mak en büyük ilkem oldu. Ça­lış­ma ha­ya­tın­da şimdi ara­mız­da ol­ma­yan Tür­ki­ye Milli Olim­pi­yat Ko­mi­te­si (TMOK) Eski Baş­ka­nı Sinan Erdem ile ortak bir şir­ke­ti­miz de oldu.
AS­KER­DEN GELDİ RİZES­POR'A YÖNETİCİ OLDU
*Ri­zes­por da görev al­ma­nız nasıl oluş­tu ?
I972 yı­lın­da as­ker­den yeni dön­müş­tüm. Ri­zes­por'un pi­ya­sa­ya üç yüz elli bin lira borcu vardı. Bu durum ta­kı­mı­mı­zı, yö­ne­ti­ci­le­ri­mi­zi zor du­rum­da bı­ra­kı­yor­du. Elimi ta­şın­dan al­tı­na koy­dum bu bor­cun ta­ma­mı­nı öde­dim.. Ri­zes­por yö­ne­ti­mi o gün beni yö­ne­tim ku­ru­lu­na dahil et­ti­ler. Ri­zes­por ta­ri­hin­de oluş­tu­ru­lan Reşat Uçak Baş­kan­lı­ğın­da­ki yö­ne­ti­min en genç üye­siy­dim.
24 YA­ŞIN­DA RİZES­POR'A BAŞ­KAN OLDU
*Bir yıl sonra baş­kan olu­yor­su­nuz?
Daha sonra ya­pı­lan kong­re son­ra­sı Ri­zes­por baş­kan­lı­ğı­na se­çil­dim. Henüz yaşım yirmi dört­tü. Baş­kan­lık gö­re­vi­ni sür­dür­dü­ğüm süre için­de üç kong­re ile se­çi­len yö­ne­tim ku­rul­la­rım­da : Pa­şa­lı Ala­man, Hamit Oral, Rahmi Ra­kı­cı, Er­do­ğan Gi­rit­li­oğ­lu, Kemal Özkan, Ekrem Yıl­maz, Av. Sedat Bı­çak­cı, Dr. Hü­se­yin Ak­yıl­dız, Reşat Uçak, Ali Riza Fe­yi­zoğ­lu,Nail Can, Nuri Ak­bu­lut, Hasan Kemal Yar­dım­cı, Şu­ayip Metin, Metin Ata­lay, Vural Ünver, Avni Ocak, Lütfi Sa­ru­han, İsmail Se­vim­li, Nev­zat Bilen ve Mah­mut Tuzcu.
YÖNETİMİ ADETA BAŞ­KAN­LAR KON­SEYİ İDİ
*Yö­ne­ti­mi­niz adeta baş­kan­lar kon­se­yi
Ben­den önce baş­kan­lık gö­re­vi­ni ba­şa­rı ile sür­dü­ren Reşat Uçak ve ben­den sonra bu gö­re­vi ye­ri­ne ge­ti­ren Pa­şa­lı Ala­man, Ali Riza Fe­yi­zoğ­lu, Hamit Oral, Nuri Ak­bu­lut, Hasan Kemal Yar­dım­cı olmak üzere yedi Ri­zes­por Baş­ka­nı aynı yö­ne­tim­de yer aldık.
DA­YA­NIŞ­MA VARDI
*Ba­şa­rı­yı neye bağ­lı­yor­su­nuz ?
Bize da­ya­nış­ma vardı, yürek vardı. 1977-78 se­zo­nun­da Göz­te­pe ile bir­lik­te şam­pi­yon­luk mü­ca­de­le­si­ne gir­miş­tik. Ge­lir-gi­der den­ge­si­ni mü­kem­mel bir şe­kil­de tesis et­miş­tik.. Ta­kı­mın o sezon büyük trans­fer atağı yap­ma­sı­na kar­şın borç­suz ol­ma­sı, iz­le­di­ği­miz akıl­cı po­li­ti­ka­la­rın so­nu­cu idi "Tür­ki­ye'de borcu ol­ma­yan tek kulüp Ri­zes­por'du. Yüklü trans­fer har­ca­ma­la­rı­mı­za rağmen, ka­sa­mız­da 1 mil­yon li­ra­nın üze­rin­de pa­ra­mız vardı.
Bu durum o günün şart­la­rın­da büyük bir ba­şa­rıy­dı. Biz zor­luk­la­rı bir­lik ve be­ra­ber­lik­le, yü­rek­le aştık.
RİZES­POR'UN İSİMSİZ KAH­RA­MAN­LA­RI VAR­DIR
*Ri­zes­por'un evvel za­ma­nı­na dair neler söy­le­mek is­ter­si­niz ?
Bazı isim­siz kah­ra­man­lar var­dır. Ör­ne­ğin Ba­hat­tin Çoş­kun kar­şı­lık ka­tık­sız va­rı­nı yo­ğu­nu Ri­zes­por'a har­ca­dı. Son dö­nem­le­rin­de sı­kın­tı­lar çekti.
Dö­ne­min SSK Baş He­ki­mi ta­ra­fın­dan si­gor­ta­lı gös­te­ri­le­rek has­ta­ne­ye ya­tı­rıl­dı. Onu an­la­mak, an­lat­mak is­mi­ni ya­şat­mak gö­re­vi­miz ol­ma­lı­dır.
Bizim dö­ne­mi­mi­zin Va­li­si Kemal Ka­len­der bir Rize'li gibi Ri­zes­por fa­na­tı­ğı idi. Bize çok kat­kı­la­rı oldu. Rize'den ay­rı­lır­ken üzün­tü­lü halı halen ha­fı­zam­da durur. Ya­zı­ha­nem­de otur­duk ko­nuş­tuk Göz­le­rin­den yaş ak­tı­ğı­nı gör­düm. İmkan­lar yoktu. O şart­lar­da ara­bam­la elli iki bin ki­lo­met­re yol ettim. Ko­şuş­tur­dum dur­dum. Ku­lü­be va­rı­mı yo­ğu­mu ver­dim. Beni zaman zaman üzen Ri­zes­por ta­ri­hi an­la­tı­lır­ken bazı şey­le­rin göz ardı edil­me­si­dir. Ri­zes­por'a o zor ko­şul­lar­da şam­pi­yon­luk ya­şat­ma­nın mut­lu­lu­ğu benim en büyük ka­zan­cım­dır.
SAM­SUNS­POR'UN JESTİ
*Baş­kan­lı­ğı­nız dö­ne­min­de­ki ha­tı­ra­la­rı­nız­dan söz eder­mi­si­niz ?
Sam­sun­la yap­tı­ğı­mız bir kar­şı­laş­ma­da olum­suz ha­re­ket­ler­le kar­şı­laş­tık. Daha sonra Sam­suns­por'lu yö­ne­ti­ci­ler ara­mız­da­ki dost­lu­ğa zarar gel­me­sin ama­cıy­la bize büyük jest yap­tı­lar. Fehmi Sağ­la­mer Baş­kan­lı­ğın­da­ki Sam­suns­por yö­ne­ti­mi Bar­ba­ros Yar­dım ve Refah Ka­ya­lar'ı sem­bo­lik bir üc­ret­le Ri­zes­por'a verdi. İki­si­nin de ta­kı­mı­mı­za kat­kı­la­rı oldu. Özel­lik­le Refah Ri­zes­por'un de­ğiş­mez ele­ma­nı ol­muş­tu. O eko­no­mik sı­kın­tı­la­rın ya­şan­dı­ğı dö­nem­de bu unu­tul­maz bir jesti.
ÖZÜ SÖZ BİR MERT İNSAN­DI
(7 Ha­zi­ran 1975-2 Ha­zi­ran 1978) ara­sın­da Ri­zes­por'da baş­kan­lık yapan Mus­ta­fa Zeki Ra­kı­cı­oğ­lu için 27 Ara­lık 2012 ta­ri­hin­de Çay­kur Ri­zes­por kulüp bi­na­sı önün­de dü­zen­le­nen ce­na­ze tö­re­nin­de bir ko­nuş­ma yapan ken­di­siy­le aynı yö­ne­tim­de göre yap­mış olan dö­ne­min Milli Sa­vun­ma Bakan Yar­dım­cı­sı Hasan Kemal Yar­dım­cı 'Spor yö­ne­ti­ci­li­ği­ne beni Zeki Ra­kı­cı bu­laş­tır­dı. Ri­zes­por için bir­lik­te ça­lış­tık. Tek derdi Rize ve Ri­zes­por'du. Ve­fa­tın­dan ötürü çık üz­gü­nüm. Özü sözü bir olan ki­şi­lik­ti. Rize'yi, Tür­ki­ye'nin her ye­rin­de en iyi şe­kil­de tem­sil et­me­ye ça­lış­tı. Çok sağ­lık­lı bir ka­rak­ter­di. Ri­zes­por için büyük fe­da­kar­lık­lar yaptı" de­miş­ti.
Rah­met­le anı­yo­rum.