Öğretmenlik Meslek Kanunu beklentileri karşılayacak şekilde çıkarılmalıdır

Yazarlarımız 8.11.2021 09:47:03 0
Öğretmenlik Meslek Kanunu beklentileri karşılayacak şekilde çıkarılmalıdır

İnsa­nın, özünü keş­fet­me­ye, ki­şi­li­ği­ni inşa et­me­ye yö­ne­lik en büyük ey­le­mi eği­tim­dir. Eği­ti­min ba­şak­tö­rü öğ­ret­men, in­san­lı­ğın kadim ve vaz­ge­çil­mez mes­lek­le­rin­den biri de öğ­ret­men­lik­tir.
Öğ­ret­men, ço­cuk­la­rın şuur ser­ma­ye­si­ni ar­tır­ma­nın, id­ra­ki­ni ge­liş­tir­me­nin, va­ro­lu­şun sır­rı­na er­me­nin, hik­me­ti keş­fet­me­nin reh­be­ri­dir.
Ül­ke­miz­de fiilî ola­rak görev yapan öğ­ret­men sa­yı­sı 1 mil­yon 200 bini aşmış iken, öğ­ret­men­le­rin ye­tiş­ti­ril­me­sin­den emek­li­li­ği­ne kadar olan her aşa­ma­yı içe­ren, öğ­ret­men­lik mes­le­ği­ni bütün ola­rak ele alan bir ka­nu­nun ol­ma­ma­sı büyük bir ek­sik­lik­tir.
Eği­tim­de örnek gös­te­ri­len ül­ke­ler­de ol­du­ğu gibi, öğ­ret­men­li­ğin kamu sis­te­mi içe­ri­sin­de eği­tim-öğ­re­tim hiz­met­le­ri sı­nı­fı ka­ri­yer mes­le­ği­ne uygun bir ka­nu­na ka­vuş­tu­rul­ma­sı artık daha fazla er­te­len­me­me­li­dir.
Ka­na­ati­miz­ce öğ­ret­men­le­rin iti­ba­rı­nın daha da art­ma­sı, hak­la­rı­nın ko­run­ma­sı; yö­net­me­lik­ler­le, ge­nel­ge­ler­le olu­şan görev, yetki, eh­li­yet, li­ya­kat nok­ta­sın­da­ki da­ğı­nık­lı­ğın gi­de­ril­me­si için Öğ­ret­men­lik Mes­lek Ka­nu­nu'nun ive­di­lik­le yü­rür­lü­ğe ko­nul­ma­sı el­zem­dir.
Öğ­ret­men­lik Mes­lek Ka­nu­nu'nun çı­ka­rıl­ma­sı he­de­fi­ne 11. Kal­kın­ma Planı'nda ve Ba­kan­lı­ğın 2023 Eği­tim Viz­yo­nu Bel­ge­si'nde yer ve­ril­me­si­nin üze­rin­den üç yıl geç­me­si­ne rağ­men, ne yazık ki öğ­ret­men­le­rin mes­lek­le­ri­ni, hak ve yet­ki­le­ri­ni ko­ru­yup ge­liş­ti­recek ni­te­lik­te bir mes­lek ka­nu­nu bek­len­ti­si hala kar­şı­la­na­ma­mış­tır.
Çı­ka­rı­lıp yü­rür­lü­ğe ko­nu­la­cak ka­nu­nun he­def­ler ve ger­çek­ler bağ­la­mın­da ulus­la­ra­ra­sı stan­dart­la­ra uygun bir kanun ola­rak dü­zen­len­me­si­ni bek­li­yo­ruz.
Bu müm­kün­dür, bek­len­ti de bu doğ­rul­tu­da­dır. Aksi halde ya­pı­la­cak ça­lış­ma an­lam­sız­la­şır.
Me­de­ni­ye­ti­mi­zin yük­le­di­ği de­ğe­ri sos­yal ve eko­no­mik statü açı­sın­dan ger­çek­leş­ti­recek kanun, öğ­ret­me­nin iti­ba­rı­nı hem ko­ru­ma­ya hem de yük­selt­me­ye ya­ra­ma­lı­dır.
Eği­tim ça­lı­şan­la­rı­nın güçlü sesi, genel yet­ki­li sen­di­ka­sı ola­rak, gerek aka­de­mik ya­yın­lar gerek ra­por­lar ge­rek­se alan ta­ra­ma­la­rıy­la Öğ­ret­men­lik Mes­lek Ka­nu­nu için ne­le­re ih­ti­yaç du­yul­du­ğu­nu or­ta­ya koy­duk.
Çağın ge­rek­le­ri­ni ve öğ­ret­men­le­ri­mi­zin bek­len­ti­le­ri­ni kar­şı­la­ya­cak şe­kil­de 2018 yı­lın­da ha­zır­la­dı­ğı­mız "Öğ­ret­men­lik Mes­lek Ka­nu­nu İhti­yaç ve Öne­ri­ler" baş­lık­lı ra­po­ru­muz­la genel çer­çe­ve­yi çiz­dik‘Mes­lek ka­nu­nu, öğ­ret­me­ne des­tek ka­nu­nu ol­ma­lı' di­ye­rek bek­len­ti­le­ri­mi­zi ifade ettik.
‘Nasıl bir mes­lek ka­nu­nu ol­ma­lı, mes­lek ka­nu­nun­da neler yer al­ma­lı' so­ru­la­rı­nın ce­va­bı­nı bir eği­tim sen­di­ka­sı ola­rak ver­dik.
Öğ­ret­men­ler ola­rak bek­len­ti­miz, özlük hak­la­rı­mı­zın ta­nım­lan­ma­sı ve ge­liş­ti­ril­me­si; kad­ro­lu, söz­leş­me­li ve üc­ret­li öğ­ret­men­lik ay­rı­mı­nın or­ta­dan kal­dı­rıl­ma­sı; resmî eği­tim ku­rum­la­rın­da­ki bütün öğ­ret­men­le­rin kad­ro­lu ola­rak is­tih­dam edil­me­si; mes­le­ği­miz­de iler­le­me­mi­zi sağ­la­ya­cak şe­kil­de ka­ri­yer ba­sa­mak­la­rı­nın ye­ni­den ha­ya­ta ge­çi­ril­me­si; is­tih­dam­da güç­lük çe­ki­len böl­ge­ler başta olmak üzere zo­run­lu hiz­met gibi zor­la­yı­cı da­yat­ma­lar ye­ri­ne teş­vik edici uy­gu­la­ma­la­rın ge­ti­ril­me­si; eği­tim ku­ru­mu yö­ne­ti­ci­li­ği­nin eği­tim-öğ­re­tim sı­nı­fı için­de ama ikin­cil görev ol­mak­tan çı­ka­rı­la­rak müs­ta­kil bir kadro ola­rak dü­zen­len­me­si; yö­ne­ti­ci­lik sü­reç­le­ri­ne geçiş ve sta­tü­sü ile bu po­zis­yon­lar­da­ki mali, özlük ve sos­yal hak­la­rın da mut­la­ka mes­lek ka­nu­nun­da ta­nım­lan­ma­sı; resmî veya özel öğ­re­tim ku­ru­mu ay­rı­mı yap­mak­sı­zın bütün öğ­ret­men­le­ri kap­sa­yan bir mes­lek ka­nu­nu­nu ha­ya­ta ge­çi­ril­me­li­dir.
Mes­lek ka­nu­nu, içe­ri­ği iti­ba­rıy­la öğ­ret­men­le­rin ata­ma­dan yer de­ğiş­tir­me­ye, ye­tiş­me­den ge­liş­me­ye, eği­tim im­kan­la­rın­dan ka­ri­yer ba­sa­mak­la­rı­na eri­şi­me, eh­li­yet­ten li­ya­ka­te kadar ay­rım­cı­lık ya da ay­rı­ca­lık­tan uzak, ob­jek­tif hü­küm­ler ih­ti­va et­me­li­dir.
Öğ­ret­me­nin iti­ba­rı­nın, sta­tü­sü­nün, hak ve im­kan­la­rı­nın, fır­sat ve yet­ki­le­ri­nin ar­tı­rıl­ma­sı­na da­ya­nak ya­pıl­ma­sı ge­re­ken bir kanun, mev­cu­dun tek­ra­rı­na ve sta­tü­ko­nun de­va­mı­na ba­rı­nak olur­sa akı­tı­lan ter de söy­le­nen söz­ler de hü­küm­süz ve de­ğer­siz hale gelir.
Özel­lik­le mes­lek ka­nu­nun­da öğ­ret­men­le­rin ve eği­tim ku­ru­mu yö­ne­ti­ci­le­ri­nin mali du­ru­mu­nun, hak, yetki ve so­rum­lu­luk­la­rı­nın he­def­le­nen amaca uygun ger­çek­leş­ti­ril­me­si umu­lur­ken, bütün bun­lar kamu ma­li­ye­si den­ge­si, bütçe ola­nak­la­rı ve ben­ze­ri ba­ha­ne­le­rin ar­ka­sı­na sı­ğı­nı­la­rak es ge­çi­lecek olur­sa eği­tim­de is­te­ni­len ba­şa­rı­la­rın da mes­lek ka­nu­nun­dan bek­len­ti­nin de sağ­la­na­ma­ya­ca­ğı bi­lin­me­li­dir.
Zaman, va­at­le­ri ger­çe­ğe dö­nüş­tür­me, he­def­le­ri so­nu­ca ulaş­tır­ma za­ma­nı­dır.
Öğ­ret­me­nin özlük hak­la­rı­nı ve yet­ki­le­ri­ni ge­niş­le­tecek, ona des­tek ola­cak bir içe­rik­le Öğ­ret­men­lik Mes­lek Ka­nu­nu'nun çı­ka­rıl­ma­sı bek­len­ti­si artık kar­şı­lan­ma­lı­dır.
Eği­tim-Bir-Sen ola­rak, be­lirt­ti­ği­miz hu­sus­lar te­me­lin­de katkı ve des­tek su­na­ca­ğı­mı­zı bu ve­si­ley­le bir kez daha temin ve teyit edi­yor; si­ya­si ira­de­yi, TBMM'yi ve Millî Eği­tim Ba­kan­lı­ğı'nı Öğ­ret­men­lik Mes­lek Ka­nu­nu'nu bir an evvel ha­ya­ta ge­çir­mek ko­nu­sun­da adım at­ma­ya ça­ğı­rı­yo­ruz.
24 Kasım'da öğ­ret­men­le­ri­mi­ze ve­ri­le­bi­lecek en büyük müjde, özlük hak­la­rı­nı ko­ru­yup ge­liş­ti­recek, ça­lış­ma şart­la­rı­nı iyi­leş­ti­recek, uğ­ra­dık­la­rı şid­de­ti ön­le­yecek, so­run­la­rı­na çözüm üre­tecek ve mes­lek­le­ri­nin iti­ba­rı­nı hak et­ti­ği yere ta­şı­ya­cak bir içe­rik­le Öğ­ret­men­lik Mes­lek Ka­nu­nu'nun TBMM gün­de­mi­ne ge­ti­ril­me­si­dir.


Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °
Salı 5.3 ° / 2.8 °
Çarşamba 6.6 ° / 0.6 °