Doğu Karadeniz'de Covid Vakalarında Düşüş Yaşanıyor

Doğu Karadeniz

Tür­ki­ye'de Ko­ro­na virüs va­ka­la­rı­nın en fazla gö­rül­dü­ğü 10 il ara­sın­da uzun bir ara­dan sonra Doğu Ka­ra­de­niz Böl­ge­si'nden bir il yer al­ma­dı.

Sağ­lık Ba­ka­nı Fah­ret­tin Koca, 16-22 Ekim'de il­le­re göre her 100 bin ki­şi­de gö­rü­len Ko­vid-19 vaka sa­yı­la­rı­nı açık­la­dı. Ha­ri­ta­ya göre, her 100 bin ki­şi­de Ko­vid-19 vaka sa­yı­sı İstan­bul'da 296,84, An­ka­ra'da 328,31, İzmir'de 57,07 oldu. Sağ­lık Ba­ka­nı Fah­ret­tin Koca, vaka gö­rün­me yo­ğun­lu­ğu en çok artan 10 ili Ya­lo­va, Tun­ce­li, Edir­ne, Ba­lı­ke­sir, Ça­nak­ka­le, Te­kir­dağ, Ko­ca­eli, Amas­ya, Os­ma­ni­ye ve Kır­şe­hir ola­rak açık­la­dı. Ko­ro­na virüs va­ka­la­rı­nın en fazla gö­rül­dü­ğü 10 il ara­sın­da uzun bir ara­dan sonra Doğu Ka­ra­de­niz Böl­ge­si'nden bir il yer al­ma­dı.
Her 100 bin ki­şi­de gö­rü­len Ko­vid-19 vaka sa­yı­la­rın­da Ordu 431,31 kişi ile Doğu Ka­ra­de­niz Böl­ge­si'nde ilk sı­ra­yı alır­ken, Bay­burt 85,46 kişi ile böl­ge­de en az va­ka­nın gö­rül­dü­ğü il oldu. Bay­burt'u 161,06 ile Art­vin, 187,78 kişi ile Gü­müş­ha­ne, 217,22 ile Rize, 310,88 ile Gi­re­sun ve 321,47 kişi ile de Trab­zon iz­le­di.
Ko­nuy­la il­gi­li de­ğer­len­dir­me­ler­de bu­lu­nan Ko­ra­na virüs Bilim Ku­ru­lu üyesi ve Ka­ra­de­niz Tek­nik Üni­ver­si­te­si (KTÜ) Tıp Fa­kül­te­si Göğüs Has­ta­lık­la­rı Ana­bi­lim Dalı Öğ­re­tim Üyesi Prof. Dr. Tev­fik Özlü, Tür­ki­ye'de sal­gı­nın böl­ge­sel du­ru­mu­nun de­vam­lı de­ğiş­ken­lik gös­ter­di­ği­ne dik­kat çekti.
Özlü "Dün­ya­da da böyle dal­ga­lan­ma­lar ya­şa­nı­yor. Kimi zaman pik ya­pı­yor kimi zaman dü­şü­yor sonra tek­rar yük­se­li­yor. Şu anda dün­ya­da be­şin­ci dal­ga­dan söz edil­me­ye baş­lan­dı. Bu kü­re­sel düzey­de ol­du­ğu gibi ülke ve coğ­raf­ya­la­ra göre de böl­ge­sel dü­zey­de de aynı şe­kil­de dav­ra­nı­yor. Şu anda Batı Ka­ra­de­niz Böl­ge­sin­de vaka sa­yı­la­rı daha çok art­mış du­rum­da. Doğu Ka­ra­de­niz Böl­ge­si daha ön­ce­ki dö­nem­de ol­duk­ça vaka sa­yı­la­rı yük­sek gö­rül­dü­ğü bir böl­gey­di ama şu an iti­ba­riy­le bu böl­ge­de nis­pe­ten azal­mış gö­rü­nü­yor bu se­vin­di­ri­ci. Bu biraz bizim dav­ra­nış­la­rı­mı­za bağlı. Sonuç iti­ba­riy­le vi­rü­sün kendi ken­di­ne ya­yıl­ma gibi po­tan­si­ye­li yok. Virüs kendi ken­di­ne bize bu­laş­maz. Vi­rü­sü bize bu­laş­tı­ran in­san­lar insan ha­re­ket­li­li­ği. Do­la­yı­sıy­la vaka sa­yı­la­rı ar­tın­ca çev­re­miz­de has­ta­la­nan ki­şi­le­ri gör­dü­ğü­müz­de kor­kup ted­bir al­ma­ya ça­lı­şı­yo­ruz, dik­kat edi­yo­ruz ve vaka sa­yı­la­rı dü­şü­yor. Vaka sa­yı­la­rı düşün­ce de hemen bir gev­şe­me ra­hat­lık olu­yor tek­rar nor­ma­le dö­nü­yo­ruz ve tek­rar yük­sel­me­ye baş­lı­yor. Bu gel git sü­rek­li tek­rar­la­nan bir durum. Onun için bunu unut­ma­mak lazım" dedi.
"Uçak düşse 200 kişi ölse bu Tür­ki­ye'de bir hafta 15 gün sü­rek­li haber olur ama her gün bir uçak dü­şü­yor adeta"
"Sal­gın hız kes­miş değil kont­rol al­tı­na alın­mış değil. Hiç­bir şe­kil­de bit­miş değil bütün dün­ya­da ül­ke­miz­de de devam edi­yor" diyen Prof. Dr. Özlü "Va­ka­la­rı geçen yılla kar­şı­laş­tı­rır­sa­nız vaka sa­yı­la­rı az değil, ölüm sa­yı­la­rı da geçen yıla göre daha az değil. Biz biraz alış­tık bu du­ru­mu ka­nık­sa­dık sı­ra­dan bir şey gibi kabul et­me­ye baş­la­dık ama hiç de öyle değil. Günde 200 üze­rin­de yurt­ta­şı­mı­zı kay­be­di­yo­ruz bu nor­mal bir şey değil. Uçak düşse 200 kişi ölse bu Tür­ki­ye'de bir hafta 15 gün sü­rek­li haber olur.
Ama her gün bir uçak dü­şü­yor adeta. 200 den fazla yurt­ta­şı­mı­zı kay­be­di­yo­ruz ama sanki alış­tık gibi buna önem­se­mi­yo­ruz cid­di­ye al­mı­yo­ruz" şek­lin­de ko­nuş­tu.
"Genç­ler­de en­fek­si­yon daha yay­gın gö­rül­me­ye baş­lan­dı"
Genç­ler­de en­fek­si­yo­nun çok sıkı gö­rül­me­ye baş­lan­dı­ğı­nı kay­de­den Özlü, açık­la­ma­la­rı­nı şöyle sür­dür­dü:
"Daha önce yaşlı ki­şi­le­rin daha ağır­lık­lı ola­rak vi­rü­se ya­ka­lan­dı­ğı şek­lin­dey­di. Ama bu sene öyle değil genç­ler­de daha yay­gın gö­rü­lü­yor. Vaka sa­yı­la­rın büyük bir kısmı genç po­pi­las­yon­da. Çünkü yaşlı po­pi­las­yon aşı­lan­dı ve ted­bir­le­re uyum ko­nu­sun­da daha dik­kat­li.
Ma­ale­sef genç­ler hem aşı ko­nu­sun­da biraz daha is­tek­siz­ler hem de ted­bir­le­re uyma ko­nu­sun­da çok ih­mal­kar dav­ra­nı­yor­lar gen­ciz bir şey olmaz diye dü­şü­nü­yor­lar ama şu anda ma­ale­sef va­ka­la­rın büyük bir kısmı genç nü­fus­ta. Genç­ler­den ağır has­ta­lar da çı­kı­yor.
Benim çoğu zaman has­ta­ne­de takip et­ti­ğim yoğun ba­kım­da iz­le­di­ğim has­ta­lar ara­sın­da yaşı 30-35 ci­va­rın­da olup hiç­bir has­ta­lı­ğı ol­ma­yan ta­ma­men ön­ce­den sağ­lık­lı ki­şi­ler var üzücü tabi. Ben gen­cim de­me­mek lazım genç ih­ti­yar farkı artık or­ta­dan kalk­tı. Her­ke­si ya­ka­la­ya­bi­li­yor her­ke­si has­ta­lan­dı­ra­bi­li­yor her­ke­sin ted­bir al­ma­sı lazım."
Öte yan­dan Trab­zon'da ve bölge il­le­rin­den va­ka­la­rın dü­şü­şü yöre hal­kın­da mut­lu­lu­ğa neden oldu. Trab­zon'da ya­şa­yan Metin İsken­der, yap­tı­ğı açık­la­ma­da "Ted­bir­le­re nis­pe­ten uyu­lu­yor. Va­tan­daş­lar­dan Allah razı olsun. Ham­dol­sun iyi. İnşal­lah Tür­ki­ye ge­ne­lin­de iyi olur. Mas­ke­siz ge­zen­le­ri eli­miz­den gel­di­ği kadar va­tan­daş ola­rak uya­rı­yo­ruz zaten po­lis­le­ri­miz de uya­rı­yor" der­ken, Aydın Güney ise "Va­ka­la­rın azal­ma­sı­nı iyi kar­şı­lı­yo­rum her­kes aşı­sı­nı ol­ma­sı lazım. Öl­mek­ten se aşı vu­rul­mak daha iyi­dir. Ted­bir­le­re bazen uyu­lu­yor bazen uy­ma­yan­lar­da var" açık­la­ma­sın­da bu­lun­du.


Haber Merkezi