MİMAR OSMAN DAĞ: "İSTANBULDAKİ GAYRİMENKULLER EN KARLI YATIRIM ARACI OLACAK"

MİMAR OSMAN DAĞ:

İstan­bul başta olmak üzere Tür­ki­ye'nin fark­lı bir­çok ilin­de konut pro­je­le­ri ge­liş­ti­re­rek bin­ler­ce aile­yi ev sa­hi­bi yapan Dağ Hol­ding Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üyesi, Gay­ri­men­kul Uz­ma­nı ve Mimar Osman Dağ, İstan­bul konut pi­ya­sa­sı­nı de­ğer­len­di­re­rek ya­tı­rım­cı­la­ra tav­si­ye­ler­de bu­lun­du. Sek­tör­de­ki tec­rü­be­le­ri ve araş­tır­ma­la­rı doğ­rul­tu­sun­da Osman Dağ, İstan­bul'un Av­ru­pa'daki diğer met­ro­pol kent­ler­le kı­yas­lan­dı­ğın­da çok ucuz ol­du­ğu­nun al­tı­nı çizdi ve ek­le­di: "Yerli ya­tı­rım­cı­lar özel­lik­le İstan­bul'daki gay­ri­men­kul­le­re ya­tı­rım ya­par­lar­sa ol­duk­ça büyük ka­zanç elde ede­bi­lir­ler."

Bu­gü­ne kadar 3.200.000 met­re­ka­re­lik in­şa­at ala­nı­na ula­şan ve Tür­ki­ye'nin en çok konut pro­je­si üre­ten 2'nci fir­ma­sı ödü­lü­ne layık gö­rü­len Dağ Mü­hen­dis­lik, tec­rü­be­le­ri ve sek­tö­rün bek­len­ti­le­ri­ne göre yeni pro­je­ler üret­me­ye devam edi­yor. Dağ Hol­ding Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üyesi, Mimar Osman Dağ, in­şa­at sek­tö­rün­de­ki ge­liş­me­ler ve je­opo­li­tik fak­tör­le­ri de göz önün­de tu­ta­rak İstan­bul'daki konut pi­ya­sa­la­rı­nı de­ğer­len­dir­di ve ya­tı­rım­cı­la­ra karlı ya­tı­rım tav­si­ye­le­rin­de bu­lun­du.
"İSTAN­BUL ÇİNLİ VE RUS YA­TI­RIM­CI­LA­RIN DİKKATİNİ ÇEKİYOR"
İhra­ca­tı­nı her yıl ar­tı­ran Tür­ki­ye'nin ti­ca­ri mer­kez üssü İstan­bul, yerli ve ya­ban­cı ya­tı­rım­cı­la­rın odak nok­ta­sı ol­ma­yı sür­dü­rü­yor. İstan­bul'un beyaz ya­ka­lı­lar ve yö­ne­ti­ci­ler için çekim mer­ke­zi ol­du­ğu kadar aynı za­man­da iş ve yaşam üssü ol­du­ğu­nu söy­le­yen Osman Dağ, İstan­bul'a ya­pı­lan gay­ri­men­kul ya­tı­rım­la­rı­nın ya­tı­rım­cı­la­ra karlı dö­nüş­ler ge­ti­re­ce­ği­ni söy­le­di. Osman Dağ söz­le­ri­ne şöyle devam etti: "İstan­bul, yeni İpek Yolu'nun Asya - Av­ru­pa bağ­lan­tı­sın­da en önem­li tran­sit nok­ta­sı­dır. Bu özel­li­ği ile diğer ül­ke­le­re ilave ola­rak son za­man­lar­da Çin ve Rus ya­tı­rım­cı­la­rın da dik­ka­ti­ni çek­me­ye baş­la­dı­ğı için son­ra­ki yıl­lar­da bu ül­ke­ler­den in­san­la­rı da İstan­bul'da faz­la­sıy­la gör­me­ye baş­la­ya­ca­ğız. St­ra­te­jik önem­de­ki İstan­bul Ha­va­li­ma­nı­nın, Yavuz Sul­tan Selim Köp­rü­sü­nün, Kanal İstan­bul'un, ve İstan­bul Fi­nans Mer­ke­zi­nin ti­ca­re­te yan­sı­ma­sı­nı iler­le­yen gün­ler­de daha da fazla gör­me­ye baş­la­ya­cak ve İstan­bul'a ilave nüfus ar­tı­şı ge­ti­re­ce­ği­ne şahit ola­ca­ğız. Fır­sat­la­rı bit­me­yecek olan güzel İstan­bu­lu­muz­da­ki nüfus artış hı­zı­nın konut fi­yat­la­rı­na yük­se­len oran­lar­da yan­sı­ma­sı ka­çı­nıl­maz ola­cak­tır, şim­di­den İstan­bul'a ya­pı­lan ya­tı­rım­lar güçlü geri dönüş­ler ge­ti­re­cek­tir."
YERLİ YA­TI­RIM­CI­LA­RA İSTAN­BUL TAVSİYESİ
Gay­ri­men­kul Uz­ma­nı ve Mimar Osman Dağ, "İstan­bul'un je­opo­li­tik açı­dan önemi diğer Av­ru­pa met­ro­pol­le­rin­den daha yük­sek ol­ma­sı­na rağ­men gay­ri­men­kul fi­yat­la­rı diğer Av­ru­pa met­ro­pol­le­ri­ne göre ol­duk­ça ucuz kaldı. İstan­bul konut fi­yat­la­rı­nı Av­ru­pa'nın diğer met­ro­pol­le­ri ile kı­yas­lar­sak İstan­bul Paris'ten 25 kat, Lond­ra'dan 23 kat, Münih'ten 18 kat, Mad­rid'den 6 kat, Liz­bon'dan 7,5 kat, İtalya Bol­za­no'dan 7 kat, Avus­tur­ya Innsb­ruck'tan ise 13 kat daha düşük konut fi­yat­la­rı­na sahip. Ta­rih­sel ve kül­tü­rel mi­ra­sı­nın ya­nın­da ta­şı­dı­ğı je­opo­li­tik öne­miy­le diğer Av­ru­pa met­ro­pol­le­rin­den daha de­ğer­li olan İstan­bul, gay­ri­men­kul fi­yat­la­rı ile Av­ru­pa met­ro­pol­le­rin­den daha yük­sek se­vi­ye­le­re çıkma po­tan­si­ye­li­ni ta­şı­mak­ta­dır. İstan­bul'un diğer met­ro­pol­le­re kı­yas­la uygun kal­dı­ğı­nı fark eden ya­ban­cı ya­tı­rım­cı­lar son yıl­lar­da ya­tı­rım­la­rı­nı ar­tır­dı. Yerli ya­tı­rım­cı­la­rı­mı­zın bu bi­linç­le İstan­bul'a yak­laş­ma­sı­nı ve konut ya­tı­rım­la­rı­nı ar­tı­ra­rak sa­hip­len­me­si­ni tav­si­ye edi­yo­rum." dedi.


"GAYRİMEN­KUL YA­TI­RIM­CI­SI, ALTIN YA­TI­RIM­CI­SIN­DAN DAHA FAZLA KA­ZA­NA­CAK"
Osman Dağ pi­ya­sa­la­rın son du­rum­la­rı­na da ba­ka­rak; "Son 5 yıl­lık hızlı yük­se­liş­le altın ya­tı­rım­cı­sı doyum nok­ta­sı­na ulaş­tı­ğın­dan, elde et­ti­ği kar­lar­la başka ya­tı­rım alan­la­rı­na yö­nel­me eği­li­mi gös­te­re­cek­tir. Do­la­yı­sıy­la önü­müz­de­ki yıl­lar­da al­tın­da­ki artış hı­zı­nın iki ön­ce­ki 5 yıl­lık artış oran­la­rın­da ol­du­ğu gibi düşük se­vi­ye­ler­de sey­re­de­bil­me eği­li­mi gö­rül­mek­te­dir." dedi ve açık­la­ma­la­rı­nı şöyle sür­dür­dü: "Son 5 yıl­lık sü­reç­te ye­te­rin­ce ar­ta­rak doyum nok­ta­sı­na ula­şan altın ya­tı­rım­cı­la­rı­nın kar­la­rı­nı konut alım­la­rı­na kay­dır­ma­sı bek­len­mek­te ve yük­sek talep ar­tı­şı­na bağlı ola­rak da konut fi­yat­la­rı­nın daha da art­ma­sı bek­len­mek­te­dir. Ay­rı­ca ül­ke­mi­zin genç bir nü­fu­sa sahip ol­ma­sı, ya­ban­cı ya­tı­rım­cı­la­rın ül­ke­mi­ze olan yük­sek il­gi­si de Tür­ki­ye öze­lin­de ve ge­ne­lin­de konut fi­yat­la­rı­nı daha da ar­tı­ra­cak. Bu ar­tış­tan en büyük payı yine İstan­bul ala­cak­tır. Ge­lecek dönem için altın ve gay­ri­men­kul ya­tı­rı­mı ara­sın­da ka­rar­sız ka­lan­la­ra ra­hat­lık­la İstan­bul'dan konut al­ma­sı­nı öne­ri­rim."
"KENT­SEL DÖ­NÜ­ŞÜM HI­ZI­NA BAĞLI OLA­RAK KONUT FİYAT­LA­RIN­DA İLAVE ARTIŞ OLA­CAK"
Kent­sel dö­nü­şüm di­na­mik­le­ri­nin konut fi­yat­la­rı üze­ri­ne ol­ma­sı bek­le­nen et­ki­le­ri hak­kın­da da bilgi veren Gay­ri­men­kul Uz­ma­nı ve Mimar Osman Dağ, konut fi­yat­la­rın­da ilave ar­tış­lar ola­bi­le­ce­ği­ne vurgu ya­pa­rak söz­le­ri­ni şöyle sür­dür­dü: "Ül­ke­mi­zin tüm şe­hir­le­rin­de ol­du­ğu gibi özel­lik­le İstan­bul'da kent­sel dö­nü­şü­me gir­me­si ge­re­ken çok sa­yı­da konut var. İstan­bul'daki bi­na­la­rı­mı­zın çoğu dep­rem ön­ce­sin­de ya­pıl­dı ve dep­rem yö­net­me­li­ği­ne uygun ol­ma­yan­la­rın sa­yı­sı ne yazık ki ol­duk­ça fazla. Kent­sel dö­nü­şüm­ler­de bi­na­sı­nın ye­ni­len­me­si aşa­ma­sın­da­ki­le­ri yer­leş­ti­re­bi­le­ce­ği­miz ye­ter­li konut sa­yı­sı­na sahip de­ği­liz. Kent­sel dö­nü­şüm sü­reç­le­ri art­tık­ça özel­lik­le İstan­bul'daki yeni ko­nut­la­rın mev­cut fiyat artış oran­la­rı­na ilave ar­tış­lar ola­cak­tır. Ki­ra­lar­da da aynı du­ru­mun ya­şan­ma­sı ka­çı­nıl­maz­dır. Otu­rum ve ya­tı­rım için yeni konut almak is­te­yen­ler bu ger­çe­ği bi­le­rek ha­re­ke­te geç­me­li­ler. Bugün zo­run­lu ola­rak ala­ca­ğı­mız ko­nut­lar, yarın büyük ya­tı­rım avan­ta­jı ola­rak kar­şı­mı­za çı­ka­cak­tır." dedi.
Ya­tı­rım ve bü­yü­me po­tan­si­yel­le­ri açı­sın­dan gay­ri­men­kul pi­ya­sa­sı­nı de­ğer­len­di­ren Osman Dağ, İstan­bul pi­ya­sa­sı­nın Av­ru­pa met­ro­pol­le­ri­ne kı­yas­la hala he­sap­lı kal­dı­ğı­nı; kent­sel dö­nü­şü­mün, je­opo­li­tik ko­nu­mun, İstan­bul'un ta­şı­dı­ğı de­ğer­le­rin, önem­li ti­ca­ret yol­la­rı üze­rin­de ol­ma­sı­nı ve ya­ban­cı ya­tı­rım­cı­la­rın da son dö­nem­de fark et­me­ye baş­la­dı­ğı de­ğer­le­ri­ni yerli ya­tı­rım­cı­la­ra an­la­ta­rak gay­ri­men­kul ya­tı­rı­mı­nı öner­di ve İstan­bul'a ya­pı­la­cak olan gay­ri­men­kul ya­tı­rım­la­rı­nın en karlı ya­tı­rım aracı ola­ca­ğı­nı açık­la­dı.


Ha­ber-Fo­to: Esra Ata­ye­ter