ÇAYKUR'UN 8. ÇAY MAĞAZASI GÖRKEMLİ BİR TÖRENLE DİYARBAKIR'DA HİZMETE AÇILDI

Güncel Haberler 19.11.2021 10:35:47 0
ÇAYKUR

Doğal ve sağ­lık­lı çay çe­şit­le­ri­ni Tür­ki­ye'nin dört bir ya­nın­da tü­ke­ti­ci­ler­le bu­luş­tu­ran Çay­kur, 8'inci ta­nı­tım, tadım ve satış ma­ğa­za­sı­nı Me­zo­po­tam­ya Gurme ve Yö­re­sel Lez­zet­ler Fuar Gün­le­ri'nde Di­yar­ba­kır'da gör­kem­li bir tö­ren­le açtı.

Çay­kur, üret­ti­ği doğal ve sağ­lık­lı çay çe­şit­le­ri­ni yurt içi ve yurt dı­şın­da tü­ke­ti­ci­ler­le bu­luş­tur­mak için ça­lış­ma­la­rı­nı sür­dü­rü­yor. Yurt için­de çay satış ma­ğa­za­la­rı zin­cir hal­ka­sı­nı ge­niş­le­ten Çay­kur, Rize, Art­vin, Gi­re­sun, Er­zu­rum, İstan­bul ve An­ka­ra'dan sonra 8'inci çay satış ma­ğa­za­sı­nı Di­yar­ba­kır'da açtı. Kent­te dü­zen­le­nen ve Rize'nin onur ko­nu­ğu ola­rak ka­tıl­dı­ğı Me­zo­po­tam­ya Gurme ve Yö­re­sel Lez­zet­ler Fuarı kap­sa­mın­da ger­çek­leş­ti­ri­len Çay­kur Çay Satış Ma­ğa­za­sı açı­lı­şı­na Di­yar­ba­kır Va­li­si Münir Ka­ra­loğ­lu, Rize Va­li­si Kemal Çeber, Tarım ve Orman eski Ba­ka­nı Meh­met Mehdi Eker, Çay­kur Genel Mü­dü­rü ve YK Baş­ka­nı Yusuf Ziya Alim, Çay­kur YK üyesi eski Mil­let­ve­ki­li Hik­met Ayar, Çay­kur Genel Müdür Yar­dım­cı­sı Er­dinç Ha­ti­noğ­lu, Rize ve Di­yar­ba­kır Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Odası Baş­kan­la­rı, Rize ve Di­yar­ba­kır Esnaf ve Sa­nat­kar­lar Oda­la­rı Baş­kan­la­rı ve yö­ne­ti­ci­le­ri ile da­vet­li­ler ve va­tan­daş­lar ka­tıl­dı.
Açı­lış tö­re­nin­de, Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si ile Mar­din Halk Eği­tim Mer­ke­zi Mü­dür­lü­ğü halk oyun­la­rı ekip­le­ri gös­te­ri sundu.
ÇAY­KUR GENEL MÜ­DÜ­RÜ ALİM: ÇAY DOST­TUR, ÇAY­KUR ÇOK SICAK BİR AR­KA­DAŞ­TIR.
Tö­ren­de ko­nu­şan Çay­kur Genel Mü­dü­rü ve YK Baş­ka­nı Yusuf Ziya Alim, 8'inci çay satış ma­ğa­za­sı­nı Di­yar­ba­kır'da aç­tık­la­rı­nı be­lirt­ti. Genel Mü­dü­rü ALİM, 'Çay; dost­tur, insan oğ­lu­nun en sıcak ar­ka­daş­tır. Özel­lik­le Tür­ki­ye'de çayın fazla tü­ke­til­me­si ne­de­niy­le de çay ol­maz­sa ol­ma­zı­mız­dır. Ma­ğa­za­mız­da 70 mar­ka­da 105 çay çe­şi­di­miz bu­lun­mak­ta­dır. Ma­ğa­za­la­rı­mız­da yeni ARGE ça­lış­ma­la­rı­mız so­nu­cun­da yeşil çay çe­şit­le­rin­den; maça çayı, detox, maça latte, he­di­ye­lik gurme çay ve yeni çı­kar­dı­ğı­mız Fa­ra­bi, Aya­sof­ya, Di­yar­ba­kır Ekst­ra ve Keyif çayı gibi çay­lar­da tü­ke­ti­ci­le­rin be­ğe­ni­si­ne su­nu­lu­yor. Ma­ğa­za­mız ül­ke­mi­ze ve böl­ge­mi­ze ha­yır­lı olsun' dedi.
ESKİ BAKAN EKER: İNSAN­LA­RI­MIZ SEY­LAN ÇAYI DEĞİL RİZE ÇAYI İÇSİN DİYE ÇA­LIŞ­TIK.
Tarım ve Orman eski Ba­ka­nı, Di­yar­ba­kır Mil­let­ve­ki­li Meh­met Mehdi Eker ise tö­ren­de yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da Me­zo­po­tam­ya'nın ır­mak­lar arası an­la­mı­na gel­di­ği­ni ha­tır­la­ta­rak çay kül­tü­rü­nün ta­ri­hin­den ke­sit­ler pay­laş­tı. Eski Bakan EKER, 'Os­man­lı kül­tü­rün­de çay 1850'lerde Kırım har­bin­den sonra dahil oldu. Sa­vaş­lar aynı za­man­da kül­tü­rel alış­ve­riş­le­rin de ve­si­le­si­dir. Bugün Tür­ki­ye, dünya çay üre­ti­min­de­ki önem­li ül­ke­ler­den bi­ri­si­dir. 1 mil­yon 400 bin tona yakın yaş çay üre­ti­mi ya­pı­lı­yor. Bunun da en büyük alı­cı­sı ÇAY­KUR'dur. Kur­tu­luş Sa­va­şı yıl­la­rın­da henüz savaş bit­me­miş, Doğu Ka­ra­de­niz'deki va­tan­daş­la­rı­mı­zın eko­no­mik du­ru­mu­nu ar­tır­mak, ge­liş­tir­mek ve daha iyi bir nok­ta­ya ta­şı­mak için o dönem tarım ba­kan­lı­ğı ça­re­ler arı­yor. 1917 yı­lın­da Ali Rıza Bey bir rapor ya­zı­yor ve ‘bu­ra­da fın­dık, por­ta­kal, limon, man­da­li­na ve çayın yay­gın­laş­tı­rıl­ma­sı lazım' diyor. O dönem tarım ba­kan­lı­ğın­da bü­rok­rat olan Zihni Derin Bey de, bu rapor üze­ri­ne 1921 yı­lın­da bu­nun­la il­gi­li bir ça­lış­tay ya­pı­yor. Daha sonra fi­de­ler ve to­hum­lar ge­ti­ri­li­yor. 1930'lu yıl­lar­da da fa­ali­yet­ler ar­tı­yor ve bugün Tür­ki­ye için çok önem­li zirai ürün yay­gın­la­şı­yor. Me­zo­po­tam­ya böl­ge­sin­de de çay çok fazla tü­ke­ti­li­yor, o ne­den­le bugün ÇAY­KUR'un bu­ra­da ma­ğa­za aç­ma­sı­nı se­vinç­le kar­şı­lı­yo­ruz. Bu böl­ge­ler­de tü­ke­ti­len ve alış­kan­lık ha­li­ne gelen Sey­lan ça­yıy­la re­ka­bet için bazı ça­lış­ma­lar da yap­mış­tık. İnsan­lar sey­lan çayı değil Rize çayı içsin diye ça­lış­tık. Şimdi bizim bu üre­ti­mi ar­tır­ma­mız ve tü­ke­ti­ci­ye ulaş­ma­mız lazım. 8'inci ma­ğa­za ha­yır­lı ve uğur­lu olsun, çay bizim için kıy­met­li­dir. Çay, soh­bet­le­ri­mi­zin ve bu­luş­ma­la­rı­mı­zın da va­sı­ta­sı­dır' diye ko­nuş­tu.
RİZE VALİSİ ÇEBER: EN ÇOK ÇAY İÇEN MİLLETİZ
Tö­ren­de ko­nu­şan, Rize Va­li­si Kemal ÇEBER ise; Çayı ne kadar içsek azdır. Ço­cuk­lu­ğum­da de­dem­le­rin elin­de hep çay olur­du ve ya­ta­na kadar içer­ler­di. Sa­de­ce se­ma­ve­rin üze­rin­de­ki dem­lik de­ği­şir­di, annem her yudum al­dı­ğın­da ‘Allah bu çayı bu­lan­dan razı olsun' derdi. Tür­ki­ye, çay üre­ti­min­de dün­ya­da 5'inci sı­ra­da­dır, Rize, Tür­ki­ye ça­yı­nın yüzde 72'sini üre­ti­yor. Ama biz çay çe­şi­din­de dünya li­de­ri­yiz. Yani en çok çay içen mil­le­tiz. Bu yö­re­de ithal çayın da fazla tü­ke­til­di­ği­ni bi­li­yo­ruz ama uzun sü­re­dir ÇAY­KUR ve özel sek­tör, yö­re­mi­zin damak ta­dı­na da yak­la­şa­cak yeni çay for­mül­le­ri üze­rin­de ça­lı­şı­yor. Di­yar­ba­kır'ı da çok öz­le­mi­şiz, tüm Di­yar­ba­kır­lı­la­ra ev sa­hip­li­ği için te­şek­kür edi­yo­ruz' ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
DİYAR­BA­KIR VALİSİ KA­RA­LOĞ­LU: DİYAR­BA­KIR'DA RİZE ÇAYI TÜKETİMİ AR­TI­YOR
Di­yar­ba­kır Va­li­si Münir Ka­ra­loğ­lu da Tür­ki­ye'nin en önem­li mar­ka­la­rın­dan bi­ri­si olan ÇAY­KUR'un, çay satış ma­ğa­za­sı­nın açı­lı­şı­nı yap­mak­tan mut­lu­luk duy­duk­la­rı­nı söy­le­di. Vali KA­RA­LOĞ­LU, 'As­lın­da çayın hi­ka­ye­si çok eksi değil, 100 yıl­dır üre­ti­yo­ruz ve yoğun ola­rak da tü­ke­ti­yo­ruz. Çay, soh­bet­le­ri­mi­zin ve dost­luk­la­rı­mı­zın ma­ya­sı oldu, artık vaz­ge­çil­me­zi­miz. Günün her sa­atin­de tü­ket­ti­ği­miz bir içe­cek­tir. 1 buçuk se­ne­dir ben Di­yar­ba­kır Va­li­si­yim, her git­ti­ği­miz yerde Rize çayı dem­le­ni­yor. Her git­ti­ğim yerde de ‘Rize çayı dün­ya­da üze­ri­ne kar yağan tek çay­dır' di­yo­rum. Üze­ri­ne kar yağ­dı­ğı için Rize çayı, ha­şe­rey­le mü­ca­de­le edil­me­den üre­ti­len tek çay­dır. Diğer çay üre­ti­len ül­ke­ler­de ma­ale­sef 30-40 ha­şe­re­ye karşı kim­ya­sal mü­ca­de­le ya­pı­lı­yor. Bu ilaç­lar da çayda ka­lın­tı ola­rak kal­dı­ğı için sağ­lı­ğı­mı­za zarar ve­re­bi­lir. Rize ça­yı­nı dem­le­me­niz için en az 20 da­ki­ka bek­len­me­niz lazım, dem­den sonra da şifa ni­ye­ti­ne içe­bi­lir­si­niz. Di­yar­ba­kır'da, Rize ça­yı­nın tü­ke­ti­mi ar­tı­yor. Her­ke­sin bu 105 çeşit çayı tü­ket­me­si lazım" dedi.
AÇI­LIŞ DUA SON BULDU…
Ko­nuş­ma­la­rın ar­dın­dan ya­pı­lan dua son­ra­sı Çay­kur çay satış ma­ğa­za­sı ke­si­len kur­de­le ile açıl­dı.
Açı­lı­şın ar­dın­dan da­vet­li­ler ma­ğa­za­yı ge­ze­rek çay çe­şit­le­ri hak­kın­da bilgi aldı. Çay­kur'un Di­yar­ba­kır çay satış ma­ğa­za­sın­da yeni üre­ti­len Aya­sof­ya, Fa­ra­bi, Di­yar­ba­kır ekst­ra ve keyif çay çe­şit­le­ri de tü­ke­ti­ci­ler­le bu­luş­tu.


Haber: Bay­ram Ali KA­VAL­CI
Foto: Çay­kur Basın Bü­ro­su


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °