TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ DOĞALGAZ VE PETROL HATLARI

TÜRKİYE

Ül­ke­mi­zin her geçen yıl ye­ni­si dev­re­ye giren en önem­li do­ğal­gaz ve pet­rol hat­la­rı­mız hak­kın­da siz de­ğer­li oku­yu­cu­la­rı­ma özet bil­gi­le­ri su­nu­yo­rum.
Tür­ki­ye'nin önem­li pet­rol ve do­ğal­gaz üre­ti­ci­si ül­ke­ler ile tü­ke­ti­ci ül­ke­ler ara­sın­da tran­sit du­ru­mun­da ol­ma­sı, ener­ji pi­ya­sa­sın­da Tür­ki­ye'nin ro­lü­nü gi­de­rek ar­tır­mak­ta­dır.
1. Rus­ya-Tür­ki­ye Do­ğal­gaz Boru Hattı: Bul­ga­ris­tan sı­nı­rın­da Mal­koç­lar­dan giren, İstan­bul, İzmit, Bursa, Es­ki­şe­hir'i takip ede­rek 1988'de An­ka­ra'ya ula­şan boru hattı 845 km uzun­lu­ğun­da­dır.
2. İran-Tür­ki­ye Do­ğal­gaz Ana İletim Hattı: İran'dan ge­çe­rek Do­ğu­ba­ya­zıt'tan baş­la­yıp, 1491 km uzun­lu­ğun­da, Er­zu­rum, Sivas ve Kay­se­ri üze­rin­den An­ka­ra'ya uzan­mak­ta, bir ta­raf­tan da Kay­se­ri, Konya'dan Sey­di­şe­hir'e ulaş­tı. (2001)
3. Mavi Akım Gaz Boru Hattı: Rusya Fe­de­ras­yo­nu'ndan Ka­ra­de­niz ge­çiş­li bir hat ile Tür­ki­ye'ye ulaş­mak­ta­dır. Rusya top­rak­la­rın­da 370 km, Ka­ra­de­niz ge­çi­şin­de her biri 390 km uzun­lu­ğun­da pa­ra­lel 2 hat ve Tür­ki­ye'de 501 km uzun­lu­ğun­da­ki hat­tan mey­da­na gel­mek­te­dir. Sam­sun, Amas­ya, Çorum, Kı­rık­ka­le üze­rin­den An­ka­ra'ya 2003'te ula­şa­rak Ana Hat ile ir­ti­bat­lan­dı­rıl­dı.
4. Ba­kü-Tif­lis-Er­zu­rum Do­ğal­gaz Boru Hattı: (BTE) Azer­bay­can ve Gür­cis­tan top­rak­la­rın­da, Ba­kü-Tif­lis-Cey­han Ham Pet­rol Boru Hattı (BTC) ile aynı ko­ri­dor­da 980 km'dir. (2007)
5. Tür­ki­ye-Yu­na­nis­tan Do­ğal­gaz En­ter­kon­nek­si­yo­nu: (ITG) Tür­ki­ye üze­rin­den Yu­na­nis­tan'a arz edil­me­si­ne imkan sağ­la­yan boru hat­tı­dır.
6. Trans-Ana­do­lu Do­ğal­gaz Boru Hattı: (TANAP) Azer­bay­can'dan çıkıp Tür­ki­ye-Gür­cis­tan sı­nı­rın­da Ar­da­han'ın Posof il­çe­si Türk­gö­zü kö­yün­de baş­la­yan yol­cu­lu­ğu, Kars, Er­zu­rum, Er­zin­can, Sivas, Yoz­gat, An­ka­ra, Es­ki­şe­hir, Bursa, Ba­lı­ke­sir, Ça­nak­ka­le, Te­kir­dağ ve Edir­ne olmak üzere 20 il ve 67 il­çe­den ge­çe­rek 1.850 km yol ala­rak Tür­ki­ye-Yu­na­nis­tan sı­nı­rın­da 1 Ara­lık 2019'da Av­ru­pa'ya ulaş­tı. Pro­je­de, Güney Gaz Ko­ri­do­ru AŞ'nin %51, Boru Hat­la­rı ile Pet­rol Ta­şı­ma AŞ'nin %30, BP'nin %12 ve SOCAR Tür­ki­ye Ener­ji AŞ'nin de %7 his­se­si bu­lu­nu­yor. TANAP Doğal Gaz İletim A.Ş. ta­ra­fın­dan sür­dü­rül­mek­te­dir.
7. Türk Akım Gaz Boru Hattı: Tür­ki­ye'ye 6 bin km uzak­lık­ta­ki Rusya'nın Kuzey Kutup böl­ge­sin­de­ki Novy Uren­goy'dan baş­la­yıp 5 bin ki­lo­met­re­lik kara yol­cu­lu­ğu­nun ar­dın­dan Ka­ra­de­niz ve Trak­ya böl­ge­sin­den geç­mek­te­dir. Bir kısmı Tür­ki­ye'de kul­la­nı­la­cak ve sonra Yu­na­nis­tan yo­luy­la Av­ru­pa'ya ge­çi­yor. (8 Ocak 2020'de açıl­dı.)
8. Irak-Tür­ki­ye Ham Pet­rol Boru Hattı: 1973'de, Tür­ki­ye ile Irak ara­sın­da im­za­la­nan Ham Pet­rol Boru Hattı, Ker­kük ve diğer üre­tim sa­ha­la­rın­da üre­ti­len ham pet­ro­lün Cey­han (Yu­mur­ta­lık) Deniz Ter­mi­na­li­ne ulaş­tı­rıl­ma­sı ama­cıy­la inşa edil­miş­tir. (1977)
9. Ba­kü-Tif­lis-Cey­han Ham Pet­rol Boru Hattı: Hazar Böl­ge­si'nde çıkan pet­rol, Azer­bay­can ve Gür­cis­tan'dan Cey­han'a ta­şı­nı­yor.
10. Tür­ki­ye içe­ri­sin­de­ki boru hat­la­rı­mız: Bat­man - Dört­yol Boru Hattı (1967) ve Yu­mur­ta­lık - Kı­rık­ka­le Boru Hat­la­rı­dır (1986) Kay­nak: Ener­ji ve Tabii Kay­nak­lar Ba­kan­lı­ğı