TÜRK BÜRO SEN 4. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI

TÜRK BÜRO SEN 4. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI

Türk Büro Sen­di­ka­sı Rize Şu­be­si­nin 4. ola­ğan Genel Ku­ru­lu Rize'de ya­pıl­dı. Baş­kan­lı­ğa ye­ni­den İbra­him Ha­cı­mus­ta­fa­oğ­lu se­çil­di.

Kong­re­ye AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti İl Baş­kan Yar­dım­cı­la­rı, Tür­ki­ye Kamu Sen' e bağlı sen­di­ka­la­rın Rize Şube baş­kan­la­rı ve yö­ne­tim ku­ru­lu üye­le­ri, Türk Büro Sen Trab­zon Şube Baş­ka­nı ve Sen­di­ka de­le­ge­le­ri ka­tıl­dı. Şube Baş­ka­nı İbra­him Ha­cı­mus­ta­fa­oğ­lu'nun tek liste ola­rak gir­di­ği se­çim­de ka­tı­lan 91 de­le­ge­nin oy­la­rı ile tek­rar şube baş­ka­nı se­çil­di.

Sen­di­ka Baş­kan Yar­dım­cı­sı iken emek­li olan ve iş kolu de­ği­şik­li­ği ne­de­niy­le gö­re­vin­den ay­rı­lan Meh­met Ka­ra­öme­roğ­lu ve Yunus Öksüz'e pla­ket tak­dim edil­di. Geniş bir ka­tı­lı­mın ol­du­ğu büyük ilgi gören 4. ola­ğan Genel Kurul Saygı du­ru­şu ve İstik­lal Marşı okun­ma­sıy­la baş­la­dı. Açı­lış ko­nuş­ma­sın­da bir ko­nuş­ma yapan Baş­kan İbra­him Ha­cı­mus­ta­fa­oğ­lu şun­la­rı söy­le­di'' Sayın divan, Si­ya­si par­ti­le­ri­mi­zin de­ğer­li yö­ne­ti­ci­le­ri, Kamu sen il tem­sil­ci­si ve şube baş­kan­la­rım, De­ğer­li mi­sa­fir­ler, Ba­sı­nı­mı­zın gü­zi­de tem­sil­ci­le­ri, dik du­ran­la­rın sen­di­ka­sı, Onur­lu mü­ca­de­le­nin ad­re­si, Sen­di­ka­mı­zın kıy­met­li de­le­ge­le­ri, Türk Büro Sen Rize şu­be­si 4. Ola­ğan kong­re­si­ne hoş gel­di­niz, şeref ver­di­niz. Ka­tı­lım­la­rı­nız­dan do­la­yı he­pi­ni­ze te­şek­kür edi­yo­rum. Ça­lı­şan­la­rın esas amacı ken­di­le­ri­ne ve aile­le­ri­ne say­gın bir yaşam dü­ze­yi sağ­la­mak ve ül­ke­mi­zin refah se­vi­ye­si­ni yük­selt­mek­tir. Bu amaç­la dün­ya­nın çe­şit­li ül­ke­le­rin­de baş­la­yan mü­ca­de­le, sen­di­kal bir­lik­ler şek­lin­de ku­ru­lan ilk ör­güt­len­me ça­lış­ma­la­rı­nın üze­rin­den 100 yılı aşkın bir süre geç­tik­ten sonra 1820 yı­lın­da ilk yasal sen­di­ka İngil­te­re'de ku­rul­muş­tur. İşçi­ler bu hakkı bu yıl­lar­da elde et­me­si­ne rağ­men; yö­ne­tim erki kamu gü­cü­nü sevk ve idare eden me­mur­lar­dan bu hakkı esir­ge­miş­tir. Tür­ki­ye'de me­mu­ra sen­di­kal hak 1961 ana­ya­sa­sı­nın 46. Mad­de­si ile ilk defa ta­nın­mış­tır. Bu ana­ya­sal hak uy­gu­la­ma ala­nı­na 1965 yı­lın­da çıkan 624 sa­yı­lı ‘'Dev­let per­so­nel sen­di­ka­la­rı ka­nu­nu'' ile ge­çe­bil­miş­tir.
Ancak 1971 yı­lın­da ya­pı­lan ana­ya­sa de­ği­şik­li­ği ile tek­rar geri alın­mış­tır. Hakkı ve­ren­ler yine geri al­mış­tır. Çünkü ça­lı­şan­lar bu ko­nu­da ye­ter­li mü­ca­de­le et­me­miş­tir. Mü­ca­de­le eden­ler her zaman ka­zan­ma­ya­bi­lir. Ama ka­za­nan­lar hep mü­ca­de­le eden­ler ol­muş­tur an­la­yı­şı ile daha son­ra­ki yıl­lar­da baş­la­yan zorlu ve çetin mü­ca­de­le so­nu­cun­da 1992 yı­lın­da sen­di­ka­la­rı­mı­zı kur­muş olup, 2001 yı­lın­da çıkan 4688 sa­yı­lı kanun ile resmi ola­rak ör­güt­len­me hakkı elde edil­miş­tir. Peki. Biz me­mur­lar ola­rak bu sen­di­kal ör­güt­len­me hak­kı­mı­zı ye­te­rin­ce kul­la­na­bi­li­yor muyuz so­ru­su­na ma­ale­sef evet di­ye­mi­yo­ruz.
Çünkü ça­lı­şan­la­rın bir­ço­ğu­nun özgür ira­de­le­ri ile sen­di­kal ter­cih­le­ri­ni ya­pa­ma­dık­la­rı­na şahit olu­yo­ruz. Çe­şit­li korku ve kay­gı­lar oluş­tur­mak su­re­tiy­le in­san­la­rın ter­cih­le­ri yön­len­di­ri­li­yor. Bunun so­nu­cun­da yet­ki­li fakat et­ki­siz kont­rol­lü sen­di­ka­lar ile ma­sa­da sü­rek­li kay­be­di­yo­ruz. Ül­ke­miz yılda 750-800 mil­yar dolar gay­ri­sa­fi milli ha­sı­la üre­tir­ken bun­dan pa­yı­mı­zı ala­mı­yor, satın alma gü­cü­müz dü­şü­yor, eme­ği­miz ucuz­lu­yor. Sa­de­ce son bir yıla ba­ka­cak olur­sak gayrı safi milli ha­sı­la­dan alı­nan payda üc­ret­ler %4 ge­ri­ler­ken, ser­ma­ye­nin payı %5 art­mış­tır.
4 ki­şi­lik aile­nin gıda har­ca­ma­sa 3050 TL
2021 yılı Tem­muz ayı iti­ba­riy­le 4 ki­şi­lik bir aile­nin sağ­lık­lı, ye­ter­li bes­len­me­si için ge­re­ken gıda har­ca­ma­sı 3050 TL'dir. Bu aynı za­man­da açlık sı­nı­rı­dır. Yok­sul­luk sı­nı­rı ola­rak be­lir­le­nen yani bir aylık bes­len­me-ba­rın­ma-sağ­lık-eği­tim-gi­yim vs. har­ca­ma­sı 9300 TL'dir. Bu ger­çek­ler or­ta­da du­rur­ken 2021 yılı Ağus­tos ayın­da toplu söz­leş­me ma­sa­sı­na otu­ran, sözde yet­ki­li sen­di­ka %35-40'ların üze­rin­de­ki elekt­rik ve do­ğal­gaz zam­la­rın­dan, %50'lerin üze­rin­de­ki gıda ar­tış­la­rın­dan ha­ber­siz­miş gibi. 2022 yılı için 5+7 top­lam %12, 2023 yılı için 8+6 top­lam %14'lük ar­tı­şa imza atı­yor ve yet­mi­yor­muş gibi ka­me­ra­la­rın önüne geçip ‘'is­te­di­ği­mi­zi aldık'' açık­la­ma­sı ya­pı­yor. Bu açık­la­ma ya­pı­lı­yor­ken TÜİK'te resmi enf­las­yo­nu %19,5 ola­rak açık­lı­yor­du. Aynı dö­nem­de ka­mu­da ça­lı­şan iş­çi­ler adına ma­sa­ya otu­ran sen­di­ka TÜRK-İŞ kamu iş­çi­le­ri­ne %21 zam alı­yor. Dik­kat­le­ri­ni­ze su­nu­yo­rum aynı yıl iki fark­lı söz­leş­me, iki fark­lı ücret, bakan aynı, bütçe im­kan­la­rı aynı, tek fark sen­di­ka. Bu ya­pı­dan kur­tar­mak zo­run­da­yız. Başka bir çıkış yolu yok­tur.
Üc­ret­ler %50 geri düştü
Günün so­nun­da gel­di­ği­miz nokta… Reel ola­rak ister döviz ba­zın­da, ister altın veya satın alma gücü ola­rak ça­lı­şan­lar %50 ora­nın­da ge­ri­ye düş­müş­tür. Bu söz­leş­me­ye iş­ve­ren ta­ra­fı ola­rak imza atan ça­lış­ma ba­ka­nı Sayın Vedat Bil­gin söz­leş­me ta­ri­hin­den 2,5 ay gibi kısa bir süre sonra ‘'emeği enf­las­yo­na ez­dir­me­ye­ce­ğiz'' açık­la­ma­sı ya­par­ken yet­ki­li sen­di­ka sus pus hiç or­ta­lar­da gö­zük­me­mek­te­dir. Ve şimdi di­yo­ruz ki hemen şimdi bir gün bile geç kal­ma­dan me­mu­ru bu eko­no­mik çı­ka­maz­dan kur­tar­mak için sey­ya­nen zam ya­pıl­ma­lı­dır. Bu sey­ya­nen zam sı­kı­şan, da­ra­lan eko­no­mi­mi­ze ve es­na­fı­mı­za da can suyu ola­cak­tır. 2013 yı­lın­da Av­ru­pa ül­ke­le­ri ile Tür­ki­ye'deki memur ma­aş­la­rı ara­sın­da 2,5 kat fark var­ken 2014 yı­lın­da 3 kata, bugün 7-8 kata çık­mış­tır. Bir an önce bu far­kın ka­pa­tıl­ma­sı için ted­bir­ler alın­ma­lı­dır. Biz eme­ği­mi­zin kar­şı­lı­ğı­nı is­ti­yo­ruz. Üre­ti­len GSMH'den pa­yı­mı­zı is­ti­yo­ruz.
Ta­lep­le­ri­mi­zi dile ge­tir­mek­ten vaz­geç­me­ye­ce­ğiz. Biz­ler bugün bu­ra­da bu­lu­na­rak bir mü­ca­de­le ör­ne­ği ser­gi­li­yo­ruz. Hak­sız­lı­ğa, eşit­siz­li­ğe ve eme­ği­mi­ze göz di­kil­me­si­ne iti­raz edi­yo­ruz. Bu mü­ca­de­le ül­ke­mi­zin ge­le­ce­ği­nin ve ço­cuk­la­rı­mı­zın is­tik­ba­li­nin mü­ca­de­le­si­dir. Kon­füç­yüs diyor ki ‘'Bir nes­lin ge­le­ce­ği­ni bir ön­ce­ki nesil be­lir­ler.'' Onur­lu bir hayat sür­mek, onur­lu bir mü­ca­de­le­den geçer. Top­lum bi­lim­ci­ler: Ta­ri­hin sar­ka­cı­nın 40-50 yılda bir is­ti­ka­met de­ğiş­tir­di­ği­ni söy­ler­ler. Bu sefer sar­ka­cın emek­ten yana evi­ril­me­si umu­duy­la… Son söz ola­rak di­yo­ruz ki… İnsan onur ve hay­si­ye­ti do­ku­nul­maz­dır. Dev­let erki buna saygı gös­ter­mek ve bunu ko­ru­mak­la yü­küm­lü­dür. Bu ne­den­le İnsan onu­ru­na ya­kı­lır bir hayat stan­dar­tı talep edi­yo­ruz. Türk Büro Sen-Tür­ki­ye Kamu Sen ola­rak di­yo­ruz ki Ka­mu­da tar­tış­ma­sız eh­li­yet ve li­ya­kat… Keş­ke­siz - ama sız - şart­sız hu­ku­kun üs­tün­lü­ğü Ke­sin­ti­siz de­mok­ra­si­nin sağ­lan­dı­ğı güzel gün­ler umu­duy­la Şeh­ri­mi­ze, Ül­ke­mi­ze ha­yır­la­ra ve­si­le ol­ma­sı di­le­ğiy­le. He­pi­ni­ze Şah­sım ve yö­ne­tim ku­ru­lu­muz adına say­gı­lar su­nu­yo­rum.
TÜRK BÜRO SEN RİZE ŞUBESİ 4. OLA­ĞAN GENEL KU­RUL­DA SEÇİLEN­LER
YÖNETİM KU­RU­LU (ASİL)

1- İBRAHİM HA­CI­MUS­TA­FA­OĞ­LU
2- ZAFER TA­TOĞ­LU
3- AHMET KAY­TAZ
4- AHMET ÇELİK
5- HÜSEYİN DİLSİZ
6- OKTAY KARA
7- AŞKIN ÖZDEMİR
YÖNETİM KU­RU­LU (YEDEK)
1- ASU­MAN YANAR
2- CEMAL ZEKİ EYÜ­POĞ­LU
3- METİN YANIK
4- MURAT FIRAT
5- SERAP DEMİR US­TA­OĞ­LU
6- FARUK ÜNLÜ
7- GÜL­ŞAH KAN­BUR
DE­NET­LE­ME KU­RU­LU (ASİL)
1- MUS­TA­FA KUK
2- MEH­MET YIL­DIZ
3- İSMAİL DEMİRCİ
4- KÜBRA KUL
5- UMUR KIY­MAZ
DE­NET­LE­ME KU­RU­LU (YEDEK)
1- FATMA ÖZLEM ENGİN
2- AYŞE ÇAKIR
3- MU­HAM­MET ORÇUN AK­MEH­MET
4- EMİNE ÖZ­YA­MAN
5- YAVUZ KÖSE
DİSİPLİN KU­RU­LU (ASİL)
1- MUS­TA­FA TÜ­FENK
2- CİHAN İLHAN
3- SEDEN İŞGÖ­REN
4- TAY­FUN KA­ĞA­NOĞ­LU
6- HIZIR BALCI
DİSİPLİN KU­RU­LU (YEDEK)
1- YAŞAR AKGÜN
2- GÜL CEN­NET YAĞCI
3- AYTEN KİŞMİR
4- ENGİN BACAK
5- MUS­TA­FA DÖN­MEZ
ÜST KURUL DE­LE­GE ADAY­LA­RI
1- İBRAHİM HA­CI­MUS­TA­FA­OĞ­LU
2- ZAFER TA­TOĞ­LU
3- FARUK ÜNLÜ


Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU