Basit Önlemler ile Çocukları Hastalıklardan Korumak Mümkün

Güncel Haberler 23.11.2021 09:23:21 0
Basit Önlemler ile Çocukları Hastalıklardan Korumak Mümkün

Son 2 yıl­dır ev­ren­sel ola­rak tüm in­san­lı­ğı et­ki­le­yen Co­vid-19 pan­de­mi­si ile karşı kar­şı­ya­yız. Ye­tiş­kin­ler kadar ço­cuk­lar da sal­gı­nın olum­suz et­ki­le­riy­le karşı kar­şı­ya kal­dı­lar. Geç­ti­ği­miz yıl on­li­ne eği­tim sü­re­ci ile toplu alan­lar­da bu­lu­nul­ma­ma­sı, mas­ke-me­sa­fe ve hij­yen ön­lem­le­ri­ne dik­kat edil­me­siy­le ço­cuk­lar büyük oran­da en­fek­si­yon­lar­dan ko­ru­na­rak bu dö­ne­mi at­lat­tı.

Bu yıl okul­la­rın açıl­ma­sıy­la bir­lik­te son­ba­har-kış dö­ne­min­de sık gö­rü­len so­lu­num yolu en­fek­si­yon­la­rı tek­rar gö­rül­me­ye baş­lan­dı. Covid en­fek­si­yo­nu­nun da ha­li­ha­zır­da mev­cut ol­ma­sı aile­le­ri çok daha fazla kay­gı­lan­dır­mak­ta. Peki ço­cuk­la­rı nasıl ko­ru­ya­ca­ğız? İstan­bul Ru­me­li Üni­ver­si­te­si Sağ­lık Hiz­met­le­ri Mes­lek Yük­se­ko­ku­lu Dr. Öğr. Üyesi Salih Aydın basit ön­lem­ler ile ço­cuk­la­rı has­ta­lık­lar­dan ko­ru­mak müm­kün diyor ve öne­ri­le­ri­ni şöyle sı­ra­lı­yor:
‘'AİLELERİN HEDEFİ ÇO­CUK­LA­RI­NIN HİÇ DEĞİL SEY­REK HAS­TA­LAN­MA­SI OL­MA­LI­DIR''
Okul­la­rın açıl­ma­sıy­la bir­lik­te son­ba­har-kış dö­ne­min­de en­fek­si­yo­na yol açan RSV, inf­lu­en­za, pa­ra­inf­lu­en­za, ri­no­vi­rüs gibi Co­vid-19 dı­şın­da 200'ün üze­rin­de fark­lı vi­rü­se bağlı so­lu­num yolu en­fek­si­yon­la­rı da sıkça gö­rül­me­ye baş­lan­mış­tır diyen Salih Aydın aile­le­ri uyar­dı. Dr. Öğr. Üyesi Salih Aydın ‘'Aile­ler ço­cuk­la­rı­nı en­fek­si­yon­lar­dan ko­ru­mak için yol­lar ara­mak­ta bu amaç­la bazen ha­ta­lı uy­gu­la­ma­lar da ya­pı­la­bil­mek­te­dir. Ön­ce­lik­le ama­cın doğru be­lir­len­me­si önem­li­dir. Aile­le­rin he­de­fi ço­cu­ğun hiç has­ta­lan­ma­ma­sı değil ola­bil­di­ğin­ce sey­rek has­ta­lan­ma­sı ve bu has­ta­lık dö­nem­le­ri­ni müm­kün ol­du­ğun­ca ağır tab­lo­lar gö­rül­me­den daha hafif ola­rak at­la­ta­bil­me­si ol­ma­lı­dır'' dedi.
‘'ANNE SÜ­TÜ­NÜN DES­TEK­LEN­MESİ HAS­TA­LIK­LA­RA KARŞI KO­RU­YU­CU OLA­CAK­TIR''
Bi­lin­di­ği gibi ço­cuk­luk dö­ne­mi ye­ni­do­ğan, süt ço­cu­ğu, oyun ço­cu­ğu, okul çağı dö­ne­mi, er­gen­lik dö­ne­mi gibi fark­lı ev­re­ler­den olu­şur ve her dö­nem­de en­fek­si­yon­la­ra karşı ko­ru­yu­cu ted­bir­ler de fark­lı­lık arz eder. Özel­lik­le ilk 6 ay-1 yaşa dek olan dö­nem­de­ki be­bek­ler ba­ğı­şık­lık sis­tem­le­ri henüz ye­te­rin­ce ol­gun­laş­ma­dı­ğın­dan en­fek­si­yon ajan­la­rı­na karşı daha sa­vun­ma­sız­dır. Bu dö­nem­de anne sü­tü­nün des­tek­len­me­si has­ta­lık­la­ra karşı ko­ru­yu­cu ola­cak­tır. Çünkü anne sütü be­be­ğin bü­yü­me­si için ge­rek­ti­ği gibi aynı za­man­da mikro be­sin­ler, an­ti­kor­lar gibi ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­ni des­tek­le­yi­ci bir­çok zen­gin içe­ri­ğe sa­hip­tir. Bu­nun­la bir­lik­te be­bek­le­rin zo­run­lu ol­ma­dık­ça ka­pa­lı ka­la­ba­lık or­tam­lar­da bu­lun­ma­ma­sı­na özen gös­te­ril­me­si de so­lu­num yo­luy­la bu­la­şan vi­rüs­le­re karşı ko­ru­ma sağ­la­ya­cak­tır.
‘'BİLİNÇSİZ VİTMAİN KUL­LA­NI­MIN­DAN KA­ÇI­NIN''
Son­ra­ki dö­nem­ler­de ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­nin en önem­li des­tek­çi­le­rin­den biri den­ge­li ve çe­şit­li bes­len­me­nin sağ­lan­ma­sı­dır. Ço­cuk­la­ra kah­val­tı, öğlen, akşam öğün­le­ri dü­zen­li şe­kil­de ve­ril­me­li, öğün at­lan­ma­ma­lı­dır. Abur cubur, am­ba­laj­lı ürün­ler ye­ri­ne mev­sim meyve seb­ze­le­ri­nin tü­ke­til­me­si, ye­ter­li pro­te­in alı­mı­nı ve su tü­ke­ti­mi­nin sağ­lan­ma­sı da ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­ni des­tek­le­ye­cek­tir. Bu nok­ta­da ço­cuk­la­ra ve­ri­len vi­ta­min tak­vi­ye­le­ri­ne de de­ğin­mek ge­re­kir. Vi­ta­min tak­vi­ye­si ola­rak sa­tı­lan ürün­le­rin de as­lın­da birer ilaç ol­du­ğu unu­tul­ma­ma­lı, hekim tav­si­ye­si dı­şın­da bi­linç­siz vi­ta­min kul­la­nı­mın­dan ka­çı­nıl­ma­lı­dır. Aksi halde ço­cuk­la­ra fayda ye­ri­ne zarar ve­ri­le­bi­le­ce­ği­nin bi­lin­me­si ge­re­kir.

‘'SPOR VE DÜ­ZENLİ UYKU BA­ĞI­ŞIK­LIK SİSTEMİNİN EN ÖNEMLİ DES­TEKÇİLERİDİR''
İstan­bul Ru­me­li Üni­ver­si­te­si Sağ­lık Hiz­met­le­ri Mes­lek Yük­se­ko­ku­lu Dr. Öğr. Üyesi Salih Aydın okula giden ço­cuk­lar için de önem­li öne­ri­ler­de bu­lun­du. Aydın'' Ço­cuk­la­ra hij­yen ön­lem­le­ri oyun­lar­la sev­di­ri­le­rek an­la­tıl­ma­lı ve uy­gu­la­ma­la­rı için des­tek­len­me­li­dir. El yı­ka­ma alış­kan­lı­ğı­nın ka­za­nıl­ma­sı, doğru maske kul­la­nı­mı­nın öğ­re­til­me­si en­fek­si­yon­la­ra karşı ko­ru­yu­cu ola­cak­tır. Aynı za­man­da hava mü­sa­it ol­du­ğun­da açık alan­da ya­pı­la­cak eg­zer­siz­ler de ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­ni des­tek­le­mek­te­dir'' dedi. Ekran kul­la­nım sü­re­si­nin kı­sıt­la­na­rak ço­cuk­lar­la bir­lik­te oy­na­na­cak oyun­la­rın ve eg­zer­siz sü­re­le­ri­nin ar­tı­rıl­ma­sı­nı öne­ren Salih Aydın söz­le­ri­ne şöyle devam etti: ‘'On­li­ne eği­tim sü­re­cin­de ço­cuk­la­rın ek­ran­lar­la ge­çir­di­ği süre ol­duk­ça art­mış ve bunun bir olum­suz et­ki­si de uyku üze­ri­ne ol­muş­tur. Dü­zen­li uy­ku­nun ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­nin en önem­li des­tek­çi­si ol­du­ğu bi­lin­mek­te­dir. Özel­lik­le uyku sa­atin­den 2 saat önce te­le­fon, tab­let, bil­gi­sa­yar, te­le­viz­yon gibi elekt­ro­nik ci­haz­lar­la ço­cu­ğun te­ma­sı ke­sil­me­li­dir. Bu uy­ku­ya ge­çi­şi ko­lay­laş­tı­ra­cak, ka­li­te­li bir uyku sağ­la­ya­cak­tır.''
‘'ÇO­CUK­LAR AİLE BİREY­LERİNİN DAV­RA­NIŞ­LA­RI­NI UY­GU­LAR­LAR''
Salih Aydın ‘'Aile­ler ço­cuk­la­rı­na pek çok fark­lı ko­nu­da öğüt­ler verir, uya­rı­lar­da bu­lu­nur. Bu tabi ki ol­duk­ça önem­li ve ge­rek­li­dir. Ancak ço­cuk­la­rın öğüt­ler­den çok dav­ra­nış­la­rı örnek al­dı­ğı da unu­tul­ma­ma­lı ve ço­cu­ğun yap­ma­sı is­te­nen bir dav­ra­nı­şı önce aile bi­rey­le­ri­nin uy­gu­la­ma­sı­nın çok daha et­ki­li ola­ca­ğı da bi­lin­me­li­dir'' di­ye­rek söz­le­ri­ni ta­mam­la­dı.


Ha­ber-Fo­to: Teni Tapık Çimen


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °