ATIKSU ARITMA TESİSİ'NİN TEMELİ ATILDI

Güncel Haberler 23.11.2021 09:25:15 0
ATIKSU ARITMA TESİSİ

Rize Be­le­di­ye Baş­ka­nı Rahmi Metin, İslam­pa­şa Ma­hal­le­si'nde ger­çek­leş­ti­ri­len; Av­ru­pa Bir­li­ği ve Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti ta­ra­fın­dan fi­nan­se edi­len IPA II. dö­ne­mi Çevre ve İklim Ey­le­mi Sek­tör Ope­ras­yo­nel Prog­ra­mı pro­je­le­rin­den "Rize Atık­su Arıt­ma Te­si­si"nin temel atma tö­re­ni­ne ka­tıl­dı.

Temel atma tö­re­ni­ne; Av­ru­pa Bir­li­ği Bü­yü­kel­çi­si ve Av­ru­pa Bir­li­ği Tür­ki­ye De­le­gas­yo­nu Baş­ka­nı Ni­ko­la­us ME­YER-LAND­RUT, Rize Vali Yar­dım­cı­la­rı Ömer Faruk Duman, Kübra Baka Kılıç, Çevre, Şe­hir­ci­lik ve İklim De­ği­şik­li­ği Ba­kan­lı­ğı Av­ru­pa Bir­li­ği ve Dış İliş­ki­ler Genel Mü­dür­lü­ğü AB Mali yar­dım­la­rı Da­ire­si Baş­ka­nı ve IPA Di­rek­tö­rü İsmail Raci Bayer, Proje Mü­şa­vi­ri - Ep­ti­sa Tür­ki­ye ve Orta Asya Di­rek­tö­rü Sn. Ser­dar HAK­KA­ÇIR­MAZ, Yapım Yük­le­ni­ci­si - Air­bi­ogaz Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Sn. Meh­met IZOL­LU­OĞ­LU ka­tıl­dı.

Temel atma tö­re­ni proje ta­nı­tım fil­mi­nin iz­le­nil­me­si ile baş­la­tıl­dı.
Av­ru­pa Bir­li­ği Bü­yü­kel­çi­si ve Av­ru­pa Bir­li­ği Tür­ki­ye De­le­gas­yo­nu Baş­ka­nı Ni­ko­la­us Meyer - Land­rut; İlk defa Rize'ye gel­di­ği­ni söy­le­ye­rek mi­sa­fir­per­ver­lik­le­rin­den do­la­yı Vali yar­dım­cı­sı ve Be­le­di­ye Baş­ka­nı­na gün ışığı içe­ren bir gün ya­şat­tık­la­rın­dan ötürü te­şek­kür­le­ri­ni ile­te­rek ko­nuş­ma­sı­na baş­la­dı. Bü­yü­kel­çi Land­rut,"Şunu be­lirt­mek is­te­rim ki bu proje Av­ru­pa Bir­li­ği­nin en büyük pro­je­le­rin­den biri. Emi­nim ki proje çev­re­nin ko­run­ma­sı­na Rize hal­kı­nın sağ­lı­ğı­nın ko­run­ma­sı­na ve çok güzel olan Ka­ra­de­niz in ko­run­ma­sı­na yar­dım­cı ola­cak­tır. Çok hızlı bir şe­kil­de so­nuç­lan­dı­rı­la­cak olan proje umu­yo­rum açı­lış tö­re­ni ile yine biz­le­ri bu­luş­tu­ra­cak­tır "dedi.
Rize Be­le­di­ye Baş­ka­nı Rahmi Metin; "Proje ile Ali­pa­şa'dan Gün­doğ­du Bo­zuk­ka­le ye 17km'lik bir kon­rek­tör hattı yap­mış ola­ca­ğız. Aka­bin­de İslam­pa­şa ma­hal­le­miz de bu­ra­da 30 dö­nüm­lük bir ileri bi­yo­lo­jik arıt­ma ile be­ra­ber Rize'nin 250 bin nü­fu­su­na ses­le­ne­bi­lecek 2050 yıl­la­rı­na kadar bizi idame et­ti­recek gayet çev­re­ci bir pro­je­nin adı ol­mak­ta Rize Atık su pro­je­si. Av­ru­pa bir­li­ği de­le­gas­yo­nu­na Ba­kan­lı­ğı­mı­zın yet­ki­li­le­ri­ne yük­le­ni­ci firma ve be­ledi­ye ça­lı­şan­la­rı­mı­za te­şek­kür edi­yo­rum bu güzel pro­je­nin Rize'ye ka­zan­dı­rıl­ma­sın­dan do­la­yı. İli­mize ha­yır­lar ge­tir­me­si­ni te­men­ni edi­yo­rum " diye ko­nuş­tu.
Proje ta­nı­tı­mı­nı Proje mü­şa­vi­ri Ep­ti­sa Tür­ki­ye ve Orta Asya Di­rek­tö­rü Ser­dar Hak­ka­çır­maz yaptı.
Çevre, Şe­hir­ci­lik ve İklim De­ği­şik­li­ği Ba­kan­lı­ğı Av­ru­pa Bir­li­ği ve Dış İliş­ki­ler Genel Mü­dür­lü­ğü AB Mali yar­dım­la­rı Da­ire­si Baş­ka­nı ve IPA Di­rek­tö­rü İsmail Raci Bayer; "Top­lam ma­li­ye­ti yak­la­şık 20 Mil­yon Avro olan Rize Atık­su Pro­je­si'nin %85'i Av­ru­pa Bir­li­ği, %6'sı Çevre, Şe­hir­ci­lik ve İklim De­ği­şik­li­ği Ba­kan­lı­ğı ve %9'u Rize Be­le­di­ye­si ta­ra­fın­dan fi­nan­se edil­mek­te­dir "dedi. Ko­nuş­ma­la­rın ar­dın­dan temel atma tö­re­ni için Bu­ton­la­ra ba­sı­la­rak pro­je­nin ilk star­tı ve­ril­di.


Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali Ka­val­cı


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °