“AŞININ GÜCÜNE İNAN, AŞILAN”

“AŞININ GÜCÜNE İNAN, AŞILAN”

Bilindiği üzere, her yıl 3-9 Eylül tarihleri “Halk Sağlığı Haftası” olarak kutlanmakta ve hafta boyunca halk sağlığı konularında toplumun farkındalığını artırmaya yönelik etkinlikler gerçekleştirildi.

Hafta kapsamında 3 Eylül teması olarak ”Aşının Gücüne İnan, Aşılan” sloganı ile Müdürlüğümüz ve bağlı sağlık tesislerimizde aşının ve aşılamanın dokunduğu her alanda çeşitli etkinlikler düzenlendi. 

Aşılama her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden birisidir. İnsanlık tarihinde büyük salgınlara ve ölümlere yol açan pek çok hastalık aşılamayla ortadan kalkmıştır. Çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren aşılama sayesinde tamamen yok edildi. 

Ülkemizde, bağışıklama çalışmaları  “Genişletilmiş Bağışıklama Programı” adı altında sürdürülmekte ve şu anda Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimi’nde 13 hastalığa (boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, suçiçeği, Hemofilus influenza tip b’ye bağlı hastalıklar ile streptokokus pnömoniya’ya bağlı invaziv pnömokokal hastalıklar) karşı aşı yer almaktadır. 

Aşılama takvimini tamamlayan bir çocuk; difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği ve aşı ile önlenebilen hastalıklarla oluşan karaciğer iltihabı, karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanserinden, yaygın verem hastalığından, menenjitten, zatürreden, orta kulak iltihabından ve tüm bu hastalıklar sonucu oluşabilecek sakatlık ve ölümlerden korunmaktadır.

Aşı takvimi ve aşılama çalışmaları sayesinde kızamık hastalığı oldukça azalmış ancak eksik aşılanmalar nedeniyle özellikle çocukluk çağında kızamık hastaları görülmeye devam etmektedir. Bebeklik ve çocukluk çağı aşılamaları ile hac-umre aşıları, aile sağlığı merkezleri ve toplum sağlığı merkezlerinde düzenli olarak yapılmaktadır

Ülkemizde uygulanan aşılar uluslararası geçerliliği kanıtlanmış laboratuvarlarda test edilmekte sonrasında kullanıma sunulmaktadır. Aşılar ülkemizde tüm aşamalarda elektronik takip sistemi ile takip edilmekte, uygun ısı aralığında korunmaktadır. Aşı buzdolapları ve soğuk hava depolarının ısıları da elektronik ortamda anlık olarak takip edilmektedir. 

Aşılama her çocuk ve birey için yaşamsaldır, herkesin sağlıklı yaşama hakkı vardır. Denildi.

Haber-Foto: Esra Nur KİNES