Ata Tohumları Bahçeşehir Koleji'nde Yapay Zeka ile Yetiştirilecek

Tür­ki­ye’nin lider eği­tim ku­rum­la­rın­dan Bah­çe­şe­hir Ko­le­ji, ha­ya­ta ge­çir­di­ği Ata To­hu­mu Pro­je­si­ile gıda so­run­la­rı­nın çö­zü­mün­de sür­dü­rü­le­bi­lir ta­rı­mın öne­mi­ne dik­kat çe­ki­yor.

Güncel Haberler 18.05.2022 10:43:00 0
Ata Tohumları Bahçeşehir Koleji

    Tür­ki­ye’nin lider eği­tim ku­rum­la­rın­dan Bah­çe­şe­hir Ko­le­ji, ha­ya­ta ge­çir­di­ği Ata To­hu­mu Pro­je­si­ile gıda so­run­la­rı­nın çö­zü­mün­de sür­dü­rü­le­bi­lir ta­rı­mın öne­mi­ne dik­kat çe­ki­yor. Proje kap­sa­mın­da kam­püs­le­rin­de Yapay zekâ ve IoT ile yö­ne­ti­len akıl­lı se­ra­lar kuran Bah­çe­şe­hir Ko­le­ji, akıl­lı se­ra­lar­da öğ­ren­ci­ler ta­ra­fın­dan ata to­hu­mun­dan fi­de­le­ri­ni üc­ret­siz ola­rak da­ğı­tı­yor.
    NASA’nın açık­la­dı­ğı ve­ri­le­re göre şid­det­li ku­rak­lık gö­rü­len Tür­ki­ye’de ya­ğış­lar, 1981-2010 or­ta­la­ma­sın­dan %48 daha düşük ger­çek­le­şi­yor. 2050'ye kadar dünya nü­fu­su­nun 10 mil­ya­ra ulaş­ma­sı ve kü­re­sel gıda üre­ti­mi­nin ikiye kat­lan­ma­sı ger­çe­ği de göz önüne alın­dı­ğın­da olası bir gıda kri­ziy­le karşı kar­şı­ya ola­bi­li­riz. Bah­çe­şe­hir Ko­le­ji bu ve­ri­ler­den yola çı­ka­rak tarım tek­no­lo­ji­le­ri­nin çok daha fazla önem ka­za­na­ca­ğı bu dö­nem­de Tür­ki­ye’ye ve dün­ya­ya katkı sağ­la­mak için “Ata To­hu­mu” pro­je­si­ni baş­lat­tı. Pilot ola­rak 9 ilde baş­la­tı­lan “Bah­çe­şe­hir Ko­le­ji Ata To­hu­mu Pro­je­si” kap­sa­mın­da İstan­bul, İzmir, Ordu, Sinop, Os­ma­ni­ye, Hatay, Ma­ni­sa, Rize ve Kırk­la­re­li’de bu­lu­nan Bah­çe­şe­hir Ko­le­ji kam­püs­le­rin­de­ki akıl­lı se­ra­lar­da öğ­ren­ci­ler ta­ra­fın­dan ye­tiş­ti­ri­len fi­de­ler, ata to­hu­mu­nun öne­mi­ne dik­kat çek­mek ve far­kın­da­lık ya­rat­mak üzere halka da­ğı­tıl­dı.
Ata to­hu­mu için akıl­lı se­ra­lar ku­rul­du
    Sağ­lık­lı, sür­dü­rü­le­bi­lir tarım için far­kın­da­lık ya­rat­mak adına ha­re­ke­te geçen Bah­çe­şe­hir Ko­le­ji proje kap­sa­mın­da kam­püs­le­rin­de akıl­lı se­ra­lar kurdu. Yapay zekâ ve IoT (Nes­ne­le­rin İnter­ne­ti) ile yö­ne­ti­len akıl­lı se­ra­lar­da öğ­ren­ci­ler ta­ra­fın­dan ye­tiş­ti­ri­len bit­ki­le­rin bütün ih­ti­yaç­la­rı sen­sör­ler va­sı­ta­sı ile be­lir­le­ne­rek oto­ma­tik ola­rak gi­de­ri­li­yor.
    Ay­rı­ca yapay zekâ uy­gu­la­ma­la­rın­dan gö­rün­tü ve veri iş­le­me kul­la­nı­la­rak has­ta­lık­lar ve za­rar­lı­lar tes­pit edi­le­bi­li­yor. Akıl­lı se­ra­lar­da­ki tüm süreç ta­ma­men öğ­ren­ci­le­rin kur­du­ğu alt­ya­pı ve yaz­dık­la­rı kod­lar­la iler­li­yor.
“Ge­ze­ge­ni­mi­zin ge­le­ce­ği, bi­lim­le, tek­no­lo­jiy­le ça­lı­şan ne­sil­le­rin el­le­rin­de yük­se­lecek”
    Ata to­hu­mu pro­je­siy­le sür­dü­rü­le­bi­lir tarım uy­gu­la­ma­la­rı ve tek­no­lo­ji­yi bu­luş­tur­duk­la­rı­na dik­kat çeken Bah­çe­şe­hir Ko­le­ji Genel Mü­dü­rü Özlem Dağ, pro­je­ye iliş­kin şun­la­rı söy­le­di: “Yakın ge­le­cek­te ya­şan­ma­sı olası besin üre­tim so­run­la­rı­na dik­kat çek­mek, önlem almak ve sür­dü­rü­le­bi­lir tarım ala­nın­da gün­cel tek­no­lo­ji­le­ri, yapay ze­ka­yı da en­teg­re ede­rek fi­zi­ki şart­la­rı uygun olan okul­la­rı­mız­da bu pro­je­yi yü­rü­tü­yo­ruz.
    Sü­re­cin her aşa­ma­sı öğ­ren­ci­le­ri­miz ta­ra­fın­dan yü­rü­tü­lü­yor. Bu sa­ye­de öğ­ren­ci­le­ri­miz hem yerel to­hum­la­rı ta­nı­yor hem de bu de­ğer­le­ri ge­le­ce­ğe ta­şı­mak, ta­rım­da sür­dü­rü­le­bi­lir­lik üze­ri­ne ça­lış­mak üzere nes­ne­le­rin in­ter­ne­ti ve yapay zekâ tek­no­lo­ji­si­ni kul­la­nı­yor.
    Ge­ze­ge­ni­mi­zin ge­le­ce­ği, her­ke­sin iyi­li­ği için bi­lim­le, tek­no­lo­jiy­le ça­lı­şan ne­sil­le­rin el­le­rin­de yük­se­lecek. Biz de Bah­çe­şe­hir Ko­le­ji ola­rak on­la­rı bu an­lam­da hem aka­de­mik hem tek­no­lo­jik ola­nak­lar­la des­tek­li­yo­ruz.”
Sür­dü­rü­le­bi­lir tarım için seç­me­li ders ge­li­yor
    Ata to­hu­mu pro­je­si kap­sa­mın­da fi­zik­sel ola­nak­la­rı uygun olan tüm Bah­çe­şe­hir Ko­le­ji kam­püs­le­ri­nin bah­çe­le­rin­de akıl­lı se­ra­lar ku­ru­la­cak.
    Ku­ru­lan se­ra­lar­da kay­bol­mak­ta olan ata to­hum­la­rın ço­ğal­tı­la­rak is­te­yen her­ke­se üc­ret­siz da­ğı­tıl­ma­sı, ku­ru­la­cak in­ter­net si­te­si ile büyük bir ile­ti­şim ağı oluş­tu­rul­ma­sı, ço­ğal­tı­lan to­hum­la­rın ve yapay zekâ des­tek­li tarım de­ne­yim­le­ri­nin tüm ülke ile pay­la­şıl­ma­sı amaç­la­nı­yor.
    Bah­çe­şe­hir Ko­le­ji öğ­ren­ci­le­ri ve aka­de­mik bi­rim­le­ri ay­rı­ca bu pro­je­nin de­ne­yim­le­riy­le bir­lik­te MEB Talim ve Ter­bi­ye Ku­ru­lu’na su­nul­mak üzere seç­me­li ders müf­re­da­tı üze­rin­de ça­lı­şı­yor.
                           

Ha­ber-Fo­to: Ayça Azak


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °