Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Azerbaycan Eski Büyükelçisi Hulusi Kılıç, iki ülke arasında yılsonuna kadar kalıcı bir barış anlaşmasının imzalanabileceğini söyledi. Azerbaycan ve Ermenistan ilişkileri normalleştirme kararı almasının ardından dün esir değişimi gerçekleştirdi. Değişim kapsamında 32 Ermeni askerine karşılık 2 Azeri askeri ülkelerine döndü. Ermenistan ayrıca Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı‘nın adaylığından Azerbaycan lehine çekildi ve Azerbaycan’ın adaylığını destekledi. İki ülke arasındaki yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Azerbaycan Eski Büyükelçisi Diplomat Hulusi Kılıç, Azerbaycan ve Ermenistan arasında yılsonuna kadar kalıcı bir barış anlaşmasının imzalanabileceğini söyledi.
Değerlendirmelerde bulunan Azerbaycan Eski Büyükelçisi Kılıç, Azerbaycan’ın 32 Ermenistan’ın da 2 savaş esirini serbest bıraktığı anlaşmanın aracı olmadan gerçekleştirildiğine dikkati çekerek daha önceki gerginliklerde araya bir ülkenin girdiğini anımsattı. Ermenistan’ın COP29 üyeliğinden çekilmesine değinen Kılıç, “Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı için her iki ülke de adaydı. Ermenistan geri çekildi ve Azerbaycan’ın adaylığını destekleyeceğini açıkladı. Ermenistan ve Azerbaycan hükümet yetkilileri ortak açıklama yaptı. İki tarafın ortak açıklama yaptığı nadirdir” dedi.
Kılıç, asker değişimi ile ilgili kararın ardından iki ülke arasında kalıcı barış anlaşması imzalanıp imzalanmayacağı konusunda ise, “Kalıcı barış anlaşmasına giden yola girdi mi? Bu sorunun cevabı ile ilgili herkeste beklenti oluştu. Zaten Ermenistan, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tanıdığını beyan etmişti. Sonuçta, Karabağ’daki ayrılıkçı gruplar da oradan ayrıldı. Azerbaycan toprak bütünlüğünü ve egemenliğini sağladı. Dolayısıyla buna Rusya’nın da itirazı olmadı. Önemli olan Rusya’nın barış güçlerinin oradan çekilmesiydi. İki toplum arasında artık tehlike kalmadı. Çatışma veya sürtüşme olmayacak diye çekildiler. Sonuç olarak bölgede yeni bir atmosfer oluştu. Hatta 30 Kasım’da Gazah şehrinde Azerbaycan ve Ermenistan’ın heyetleri arasında bir görüşme yapıldı. Burada da aracı kimse yoktu. Normalde Rusya Başbakan Yardımcısı orada olması gerekiyordu ama doğrudan, vasıtasız bu görüşmeler yapıldı. Şimdi sıra, artık kalıcı barış anlaşmasının imzalanması meselesinde. Bu aslında kısa süre içerisinde mümkün olabilir. Ermenistan Meclis Başkanı geçenlerde yaptığı açıklamada, yılsonuna kadar bu anlaşmanın imzalanması gerektiği şeklinde konuştu. Artık Azerbaycan topraklarında bağımsız bütünlük ve egemenlik sağladı. Ermenistan’ın gördüğümüz kadarı ile karşıt durumu yok” ifadelerini kullandı.
Zengezur Koridoru meselesinin de çözüleceğine değinen Kılıç, “Zengezur Koridoru meselesi var. O da zamanla çözülecek diye bekliyoruz. Belki sulh anlaşmasının içerisinde bir madde olabilir. O maddeye göre de Zengezur Koridoru da açılabilir. Gergin ortam varken şimdi hava yumuşadı.” dedi.
Azerbaycan ve Ermenistan arasında başta Karabağ sorunu olmak üzere birçok gerginlik konusu gündeme gelmiş ve taraflar son olarak Eylül 2023’te çatışmıştı.
Haber-Foto: Halide Tonga