BABA REİS EKREM ORHONU AN’LA’MAK VE BÜYÜK DÜŞÜNMEK

BABA REİS EKREM ORHONU AN’LA’MAK VE BÜYÜK DÜŞÜNMEK

Baba Reis Ekrem Orhon aramızdan ayrılalı 41 yıl olmuş. Geride sayısız eser hatıra bırakan bu güzel insanın hayat hikâyesini incelerken karşılaştığım bazı hatıralar beni çok etkilemiştir.

KÜÇÜK DÜŞÜNEN KİŞİYLE BÜYÜK DÜŞÜNEN İŞİYLE UĞRAŞIR

Baba Reis Ekrem Orhon’un fotoğraflarına göz gezdirirken Rize Belediyesi Başkanlık makam masasının önünde bir döviz dikkat çekiyordu. Dövizde “Büyük düşün” büyük harflerle yazıyordu. O büyük düşünen bir insandı. İnsanlara faydalı olacak sözleri dövizlere yazar, makamına ve belediyenin çeşitli yerlerine asar, insanları doğruya güzele ulaştırmanın yollarını arardı.

EKREM ORHON: “BEN YOL MUHENDİSİ OLACAĞIM VE BU İNSANLARA HİZMET İÇİN YOL YAPACAĞIM”

18 yaşındayken bir sebeple İkizdere’ye gidiyor yöre halkı fakirlik içinde bulunuyordu. Çok dar, yokuş ve uçurumlu patika yolda atıyla yürüyen bir vatandaşı görüyor, kişi atının üzerinde yükü olduğu halde atının kuyruğunu eline tutarak yürüyordu. Merakına mucip olarak atın sahibine soruyor. Amca neden atın kuyruğunu tutuyorsun? At sahibi ara vermeden hemen cevaplıyor. “At benim her şeyimdir. Ya o yuvarlanırsa ben ne yaparım? Şayet o yuvarlanırsa ben de onunla birlikte yuvarlanayım diye tutuyorum. Orada büyük bir acıma hissi içinde düşünüyor ve şu kararı veriyor. Ben yol mühendisi olacağım ve bu insanlara hizmet için yol yapacağım.

EKREM ORHON: BİR ARABAM VAR SATAR CENAZEMİ KALDIRILAR

Bir gün bir dostu Rize'nin Efsane Belediye Başkanı Ekrem Orhon'a sorar “bu kadar çalıştın. Gerek karayollarında gerek Rize’de. Gelirin ne olmuştur?” El cevap: Bir arabam var. Öldüğümde satıp cenazemi kaldırırlar. Bir de, Rizeli hemşerilerim üç beş kuruşluk hizmetimize inanıyorlarsa arkamızdan bir rahmet veya bir Fatih’a okumalarından daha büyük gelir olur mu?”. Dünya malına tamah edenler kibirle yol alanlar kendisinden başkasının var olmasına tahammül edemeyenler size gelsin...

Not: Tapuda kaydı olmayan başkan diye anılır.

 

Fatih Sultan KAR / İST