BAHAR AYLARINDA SEBZE VE MEYVELER NASIL TÜKETİLMELİ ?

Dr. Fevzi Öz­gö­nül, ''Pek çok seb­ze­de pi­şi­ril­dik­ten sonra vi­ta­min ve mi­ne­ral de­ğe­rin­de ol­duk­ça ciddi azal­ma­lar mey­da­na gelir.'' dedi.

Güncel Haberler 25.04.2022 09:11:00 0
BAHAR AYLARINDA SEBZE VE MEYVELER NASIL TÜKETİLMELİ ?

BAHAR AY­LA­RIN­DA SEBZE VE MEY­VE­LER NASIL TÜKETİLMELİ ?
    Me­se­la C vi­ta­mi­ni ba­kı­mın­dan zen­gin bro­ko­li­nin sa­de­ce 3-4 da­ki­ka haş­lan­ma­sı veya bu­har­da pi­şi­ril­me­si C vi­ta­mi­ni de­ğe­ri­nin yak­la­şık 25 azal­ma­sı­na neden olur. Daha uzun sü­re­ler­de pi­şir­mek ise (10-20 da­ki­ka) vi­ta­mi­nin 50’sinin kay­bol­ma­sı­na yol açar. Bu ne­den­le, vi­ta­mi­nin tam ola­rak alı­na­bil­me­si için sebze ve mey­ve­le­rin çiğ ya da çok az pi­şi­ri­le­rek tü­ke­til­me­si öne­ril­mek­te­dir. Ön­ce­den pi­şi­ri­len ve don­du­rul­muş ola­rak sa­tı­lan seb­ze­ler nor­mal C vi­ta­mi­ni de­ğe­ri­nin sa­de­ce 1/3’ünü içe­rir.
Dr.​Fevzi Öz­gö­nül söz­le­ri­ne şöyle devam etti;
    Bu ne­den­le özel­lik­le sa­la­ta şek­lin­de ye­ni­le­bi­lecek seb­ze­le­ri pi­şir­me­den tü­ket­mek, mey­ve­le­ri de taze ola­rak ye­mek­ler­le bir­lik­te yemek, yi­ye­cek­ler ile bir­lik­te çok daha fazla vi­ta­min al­ma­mı­zı sağ­lar.
    Ye­mek­ler­de kul­la­na­ca­ğı­mız seb­ze­le­re ge­lin­ce;
    İlk ba­har­da yeşil yap­rak­lı seb­ze­ler göz­de­dir.
Marul, ıs­pa­nak, may­da­noz, fes­le­ğen gibi ye­şil­lik­le­rin ya­nın­da
    Havuç, kuş­kon­maz, en­gi­nar, bakla, be­zel­ye, roka, se­mi­zo­tu, taze sa­rım­sak, bi­be­ri­ye, tere, kekik ve taze soğan sof­ra­lar­da­ki ye­ri­ni alır. Man­da­li­na ve por­ta­kal son dem­le­ri­ni ya­şar­ken, muz ve elma sof­ra­da­ki ye­ri­ni ko­ru­ma­ya devam ede­cek­tir.
    Gü­ne­şin yük­sel­me­si ile do­ma­tes de ye­ni­le­bi­lecek seb­ze­ler ara­sın­da bu­lu­nur. Bahar ay­la­rı­nın en gözde ye­mek­le­ri ara­sın­da bol ye­şil­lik içe­ren sebze ye­mek­le­ri ön­ce­lik­li­dir.
    Ke­sin­lik­le be­zel­ye­yi, bak­la­yı, kuş­kon­ma­zı, Bar­bun­ya­yı, bro­ko­li­yi, ka­ra­ci­ğer dostu en­gi­na­rı haf­ta­nın 6 gü­nü­ne yay­ma­nı­zı öne­ri­rim. Her ye­mek­te kul­la­na­ca­ğı­mız, biber, tere, may­da­noz, havuç, gü­neş­ten ye­te­rin­ce na­si­bi­ni almış do­ma­tes, roka da sof­ra­lar­dan eksik kal­ma­ma­lı­dır.
    Çok kısa süren mev­si­mi ne­de­ni ile ka­ra­ci­ğer dostu en­gi­na­rın hemen hemen her zer­re­sin­den ya­rar­lan­mak için en­gi­na­rı pi­şi­rir­ken, ege usulü yap­rak­la­rı ile bir­lik­te pi­şir­me­ni­zi öne­ri­rim. Sa­de­ce dip kısmı bes­le­yi­ci ola­bi­lir fakat küçük bi­rey­le­re yap­rak­la­rı­nın dip kı­sım­la­rı­nı sı­yır­ma­yı öğ­re­tir­se­niz, hem bu­ra­da hap­so­lan de­ğer­li bö­lüm­le­ri mi­de­le­ri­ne in­dir­di­re­rek ba­ğı­şık­lık sis­tem­le­ri­ne ve ka­ra­ci­ğer­le­ri­ne ekst­ra des­tek olur­lar. Üs­te­lik­te küçük yaşta tu­tum­lu ol­ma­yı ve ye­dik­le­ri yi­ye­ce­ğin her ta­ra­fın­dan ya­rar­lan­ma­yı öne­rir­ler.
    Etli, ta­vuk­lu veya kıy­ma­lı be­zel­ye de çok güzel bir öğün­dür. Ya­nın­da güzel bir pi­lav­la hem yük­sek ener­ji hem de bes­le­yi­ci bir yi­ye­ce­ğe ka­vuş­muş ve bahar ay­la­rın­da­ki can­lan­ma­yı vü­cut­la­rın­da ya­şa­mış olur­lar.
    Bahar ay­la­rın­da hem pro­te­in hem de vi­ta­min mi­ne­ral almak, vü­cu­dun de­ği­şen hava ko­şul­la­rın­da güç­len­me­si­ne de katkı sağ­la­mak­tır. Bu yüz­den ye­mek­ler­de alı­na­cak pro­te­ini de eksik et­me­me­li­yiz. Çünkü küçük bi­rey­le­rin ba­har­da dı­şa­rı­da oy­nar­ken çok mik­tar­da ener­ji­ye ih­ti­yaç­la­rı ola­cak­tır.
    Yo­ğurt­lu bakla ve bol do­ma­tes­li mev­sim tür­lü­sü de güzel bir al­ter­na­tif­tir.
    Bahar ay­la­rın­da hem ço­cuk­la­rı­mı­zın hem de bizim ener­jik ola­ma­mı­zı sağ­la­yan bir diğer önem­li besin de, Çiğ ola­rak tü­ket­ti­ği­miz ve sabah ha­ri­ci ek­me­ğe al­ter­na­tif ola­rak sof­ra­la­rı­mız­dan eksik et­me­ye­ce­ği­miz Badem, Ceviz ve Fın­dık var.
    Hem ener­ji hem omega 3 kay­na­ğı olan bu ye­miş­le­ri de öğün­ler­de eksik et­me­ye­lim. Gü­nü­müz­de ba­ğır­sak­la­rın 2. Beyin ola­rak sıkça ko­nu­su ge­çi­yor. Ba­ğır­sak­la­rı­mı­zın ve genel ola­rak sin­di­rim sis­te­mi­mi­zin en ça­lış­kan bi­rey­le­ri Pro­bi­yo­tik bak­te­ri­ler­dir. Bahar ay­la­rı­nı doğa gibi vü­cu­du­mu­zun da ye­ni­den ya­pı­lan­ma ay­la­rı ola­rak de­ğer­len­di­re­cek­sek bu ay­lar­da bes­len­me­nin ya­nın­da ye­di­ği­miz gı­da­la­rın sağ­lık­lı sin­di­ri­le­bil­me­si için Pro­bi­yo­tik des­tek­le­ri de unut­ma­ma­lı­yız. Bir çok pro­bi­yo­tik gıda me­se­la la­ha­na tur­şu­su, sar­mı­sak, soğan, pey­nir yo­ğurt dı­şın­da ec­za­ne­le­ri­miz­de bu­lu­nan hazır pro­bi­yo­tik tak­vi­ye­le­ri de des­tek ola­rak tü­ke­te­bi­li­riz.
    Say­gı­la­rım­la,
        Hülya Yıl­dı­rım


Pazar 13.7 ° / 2.7 °
Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °
Salı 5.3 ° / 2.8 °