Bakan Karaismailoğlu Rize-Artvin Havalimanını Yerinde İnceledi

Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Adil Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Ri­ze-Art­vin Ha­va­li­ma­nı'nın 14 Mayıs'ta dü­zen­le­necek tö­ren­le hiz­me­te gi­re­ce­ği­ni söy­le­di.

Yerel Haberler 7.05.2022 10:10:00 0
Bakan Karaismailoğlu Rize-Artvin Havalimanını Yerinde İnceledi

    Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Adil Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, in­şa­atın­da sona yak­la­şı­lan ve Or­du-Gi­re­sun Ha­va­li­ma­nı'nın ar­dın­dan deniz dol­gu­su­na ya­pı­lan Tür­ki­ye'deki 2. ha­va­li­ma­nı olma özel­li­ği­ne sahip ola­cak Ri­ze-Art­vin Ha­va­li­ma­nı pro­je­si­nin in­şa­atın­da in­ce­le­me­ler­de bu­lun­du.
    Bakan Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Ri­ze-Art­vin Ha­va­li­ma­nı'nın yapım dö­ne­min­de 56 fark­lı sek­tö­re doğ­ru­dan veya do­lay­lı ola­rak fayda sağ­la­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, "Bu bağ­lam­da yapım dö­ne­min­de milli ge­li­re et­ki­si 556 mil­yon dolar, is­tih­da­ma et­ki­si 28 bin 100 kişi, üre­ti­me et­ki­si ise 1,2 mil­yar do­la­rın üze­rin­de­dir." dedi.
    Bakan Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, 14 Mayıs'ta Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan'ın ka­tı­lı­mıy­la açıl­ma­sı plan­la­nan Ri­ze-Art­vin Ha­va­li­ma­nı'nda in­ce­le­me­ler­de bu­lun­du.
    Ha­va­li­ma­nı­nın ter­mi­nal bi­na­sı, CIP ve VIP sa­lon­la­rı ve diğer ek­len­ti­le­ri­ni gezen Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, ça­lış­ma­la­rın son du­ru­mu­na iliş­kin yet­ki­li­ler­den bilgi aldı, ha­va­li­ma­nı ça­lı­şan­la­rı ve iş­çi­ler­le bay­ram­laş­tı.
    Daha sonra ap­ron­da ga­ze­te­ci­le­re açık­la­ma­lar­da bu­lu­nan Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Ra­ma­zan Bay­ra­mı'nın tüm in­san­lık için barış ve huzur ge­tir­me­si­ni te­men­ni etti.
    Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, bir yan­dan bay­ram se­vin­ci­ni ya­şar­ken diğer yan­dan da Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan'ın 14 Mayıs'ta açı­la­ca­ğı­nı müj­de­le­di­ği, Tür­ki­ye için kıy­met­li bir eseri daha mil­let­le bu­luş­tur­ma­nın he­ye­ca­nı­nı ya­şa­dık­la­rı­nı söy­le­di, Ri­ze-Art­vin Ha­va­li­ma­nı pro­je­sin­de artık sona gel­me­nin se­vin­ci­ni ya­şa­dık­la­rı­nı be­lirt­ti.
    Ba­kan­lık ola­rak ha­va­cı­lık sek­tö­rün­de son 20 yılda büyük ve önem­li ge­liş­me­ler kay­det­tik­le­ri­ni, uy­gu­la­ma­la­rı, po­li­ti­ka­la­rı ve dü­zen­le­me­le­ri sa­ye­sin­de Türk sivil ha­va­cı­lı­ğı­nın kü­re­sel bir güce dö­nüş­tü­ğü­nü vur­gu­la­yan Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, "Hava yolu hal­kın yolu oldu. Hava yolu sek­tö­rü ya­tı­rım­la­rı­mız 147 mil­yar li­ra­yı buldu. Tür­ki­ye'yi çağın ih­ti­yaç­la­rı­na cevap veren yeni ha­va­li­man­la­rıy­la ta­nış­tır­dık. Mev­cut ha­va­li­man­la­rı­nı da te­pe­den tır­na­ğa mo­der­ni­ze ettik." şek­lin­de ko­nuş­tu.
    Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, aktif ha­va­li­ma­nı sa­yı­sı­nın bugün 57'ye çık­tı­ğı­nı, 3 mil­yon met­re­ka­re alan­da inşa edi­len Ri­ze-Art­vin Ha­va­li­ma­nı ile bu sa­yı­yı 58'e çı­ka­ra­cak­la­rı­nı söy­le­ye­rek söz­le­ri­ne şöyle devam etti: "Ri­ze-Art­vin Ha­va­li­ma­nı'mız, Or­du-Gi­re­sun Ha­va­li­ma­nı'nın ar­dın­dan Tür­ki­ye'nin deniz üze­ri­ne dolgu ya­pı­la­rak inşa et­ti­ği 2'nci, dün­ya­nın ise 5'inci ha­va­li­ma­nı­dır. Av­ru­pa'da başka bir ör­ne­ği de yok. Ha­va­li­ma­nı­mı­zın pist, apron, taksi yolu ve tüm alt­ya­pı ima­lat­la­rı­nı ta­mam­la­dık.
    Nisan ayı­nın ba­şın­dan iti­ba­ren de de­ne­me uçuş­la­rı baş­la­dı. 45 metre ge­niş­lik ve 3 bin metre uzun­lu­ğun­da­ki pis­tiy­le böl­ge­nin hava yolu ula­şı­mı ih­ti­yaç­la­rı­nı ek­sik­siz kar­şı­la­ya­cak bir proje. Yılda 3 mil­yon yol­cu­ya hiz­met ve­re­bi­lecek. 32 bin met­re­ka­re ter­mi­nal bi­na­sı ve diğer des­tek bi­na­la­rıy­la bir­lik­te top­lam 47 bin 133 met­re­ka­re ka­pa­lı alanı bu­lu­nan mu­az­zam bir ya­pı­dan bah­se­di­yo­ruz."
    Böl­ge­nin kül­tü­rel öge­le­rin­den izler ta­şı­yan ha­va­li­ma­nın­da yö­re­sel mi­ma­ri­nin yan­sı­tıl­dı­ğı ter­mi­nal bi­na­sı ile 36 metre yük­sek­li­ğin­de, çay bar­da­ğı for­mun­dan esin­le­ni­len kule de inşa et­tik­le­ri­ni, göv­de­si ay­dın­la­tı­lan ku­le­nin böl­ge­nin si­lu­eti­ne ayrı bir can­lı­lık ka­ta­ca­ğı­nı be­lir­ten Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, tek­nik ve yapım özel­lik­le­riy­le dün­ya­da sa­yı­lı ör­nek­ler ara­sın­da gös­te­ri­len ha­va­li­ma­nın­da­ki 135 bin met­re­ka­re­den fazla pey­zaj ala­nı­nın 49 bin met­re­ka­re­si­ni, Ka­ra­de­niz'in coğ­ra­fi özel­lik­le­ri­ne uyum­lu olan 1453 ağaç­la ye­şil­len­dir­dik­le­ri­ne dik­ka­ti çekti. Rize ça­yı­nı tüm dün­ya­ya ta­nıt­mak, çayın bah­çe­den bar­da­ğa kadar süren yol­cu­lu­ğu­nu tüm yön­le­riy­le an­lat­mak için bir de Çay Mü­ze­si aça­cak­la­rı­nı bil­di­ren Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, ay­rı­ca sa­nat­sal ob­je­ler­le de ter­mi­na­li çok iş­lev­li bir bu­luş­ma mer­ke­zi ha­li­ne ge­tir­me­yi amaç­la­dık­la­rı­nı söy­le­di.


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °